Huawei är här med sin nya smartklocka Watch 3 Pro som ger en premiumkänsla, men vad har Huawei gjort annorlunda mot tidigare klockor?

Huawei kämpar vidare med sitt produktutbud här i Europa och detta främst då dom inte får jobba med Google och går miste om Android, men det hindrar dom inte och det finns lösningar till allt, i Huaweis fall heter det Harmony OS.

Det har tagit sin tid för Huawei med att kommer med en uppföljare till Watch 2 som släpptes 2017 och sedan dess har det hänt en hel del både hårdvarumässigt och mjukvarumässigt.

Första jag la märke till med Watch 3 Pro är att detta är en stor klocka, vilket jag gillar. Den har en AMOLED-skärm på hela 1,43 tum men utöver det även en hel del sensorer på undersidan vilket gör att den blir rätt så tjock om man jämför med andra klockor. Jag gillar dock den robusta stilen och med Huaweis materialval så blir klockan lite tyngre än vad jag tror många är vana vid.

Huawei har inte snålat när det gäller att utrusta Watch 3 Pro med funktioner och hårdvara, vi hittar bland annat möjligheten till att koppla upp klockan till 4G/LTE med eSim, det finns även komplett GNSS-uppsättning vilket ger stöd för GPS med dubblabands och Galileo, bästa möjliga prestationen.

Huawei Watch 3 Pro

Sensorerna som Watch 3 Pro är utrustad med kommer att hålla koll på en hel del, inte bara på vår kropp utan även vår omgivning. Det Watch 3 Pro kommer kunna mäta är:

  • Acceleration
  • Gyro
  • Position
  • Lufttryck
  • Höjd
  • Kompass
  • Ljus
  • Blodsyre
  • Puls
  • Hudtemperatur

Tack vare att det finns såpass mycket data som Watch 3 Pro faktiskt kan ta in så kan den i sin tur ha koll på vår stressnivå samt mäta vår sömn, helt klart en klocka med enorm potential när det kommer till funktioner.

Men att ha hårdvaran är en sak, att sedan presentera och ha ett vettigt gränssnitt på hur detta ska presenteras är en annan och detta är något som jag ändå tycker Huawei har varit duktiga på sedan dag ett, även denna gången presenteras all nödvändig data som Watch 3 Pro samlar in på ett tydligt och enkelt sätt. Det enda jag kan klaga på är att appen man ska starta på telefonen kan ta lite tid, men när det väl är igång så funkar det utmärkt.

Värt att tänka på är att alla sensorer inte är påslagna direkt utan dom flesta är något man får dra igång manuellt om behovet finns förstås, detta är smart av Huawei då batteritiden oftast är viktigare än att ständigt mäta hudtemperaturen.

Huawei Watch 3 Pro

Något som jag inte gillade med Watch 2 när den släpptes 2017 var skärmen, när Huawei marknadsförde Watch 2 så såg skärmen högupplöst och ljus ut, men den var raka motsatsen. Denna gången med Watch 3 Pro hade jag egentligen inga förväntningar och det som jag hade hoppats på 2017 fick jag denna gången istället, en ljusstark skärm med hög pixeltäthet vilket gör att klockan verkligen känns modern och precis så som man vill ha det.

Batteritiden överraskade mig till det positiva, utan problem fick jag ut 4-5 dagar användning av klockan och jag är inget fan av notiser så har bara det viktigaste såsom samtal och meddelanden igång. Däremot tränar jag flera gånger i veckan på gym och där fick klockan jobba vilket den gjorde riktigt bra, man får bra överblick på informationen samt att klockan är duktig på att peppa en.

Mjukvaran som Huawei använder sig av i Watch 3 Pro är deras egna, Harmony OS vilket är om jag inte har helt fel dom första produkterna i Sverige med detta OS. När det kommer till designen och navigeringen av Harmony OS så märker man egentligen ingen skillnad, där man börjar märka skillnaden är när man ska ha andra appar än dom som är installerade och för detta finns en egen appbutik.

För att få in all information och egentligen få klockan att kommunicera med sin telefon (Android eller iOS) så måste man ladda hem Huawei Hälsa-app och det är i denna appen man gör i stort sett allt med sin klocka, koll på statistik, ändra urtavlor, notiser m.m.

Eftersom det inte finns en appbutik med appar vi annars är vana vid såsom till exempel Spotify så måste man hitta andra lösningar och en lösning är att prenumera på Huawei Music som kostar 99 kronor i månaden, genom denna kan man då ladda ner lokalt på klockan och lämna telefonen hemma.

Huawei Watch 3 Pro

Vill man betala med klockan vilket blir allt vanligare idag så går inte det heller, det finns ingen lösning för detta i nuläget och om Huawei ens kommer att ta fram en återstår att se. Vi får notiser gällande nya meddelanden, men ska vi svara är det bara att plocka upp telefonen och svara för det går inte att göras via klockan.

Viss meny navigering är också krånglig och saknar funktioner, ett bra exempel är om man väljer att styra ljuset på klockan skärm manuellt så måste man inte i flera undermenyer för att komma åt detta istället för att den finns i inställningar under snabbmenyn som på t.ex Android.

Huawei verkar gå samma väg som Samsung gör gällande urtavlor som man tar betalt för, det finns en hel del olika urtavlor att ladda hem, men tyvärr kostar dom flesta av dom från 5 kronor ända upp till 50 kronor, för en urtavla! Det finns förstås gratis, men allt gällande urtavlor borde vara gratis.

Huawei gör mycket rätt med Watch 3 Pro, jag ser detta som att dom fått börja från början när det gäller att utveckla klocka och med tanke på vad dom har att jobba med så har dom gjort detta bra. Watch 3 Pro är en klocka som passar mig och min användning, men använder man sin smartklocka mer än bara få notiser och ha koll på träningen så får man nog vänta lite, betaldelen må saknas men jag har inga problem att själv betala med telefonen istället.

ÖVERSIKT
Kvalitet
9
Design
8
Mjukvara
5
Pris
6
test-huawei-watch-3-proHuawei Watch 3 Pro är kanske inte en klocka för alla men väldigt många, Huawei ger inte upp och dom fortsätter visa vad dom går för när det kommer till hårdvaran. Nu ska dom bara få ordning på mjukvaran också så har vi Huawei tillbaka där dom en gång var.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.