Vi har nu testat ett billigare alternativ av smartphone, nämligen Huawei Y330. Men hur fungerar den?

Huawei Ascend Y330 är en budgettelefon för 699 kronor (kontakt). Det låga priset märks såklart av på mobilen, men Y330 riktar sig främst till personer som inte har några krav förutom ett lågt pris så väl som en yngre generation som vill ha sin första mobil. Då känns detta som ett rimligt alternativ. Tack vare basen i Android så når du en hel del appar som trots allt inte kräver allt för mycket hårdvara. Som exempel så kan du surfa på webben med Chrome, du kan lyssna på musik med Spotify och kolla Facebook utan några större problem.

Användning

Ascend Y330 är en liten (4”) telefon som ligger skönt i handen tack vare rundat bakstycke. Skärmen går att nå, i stort sätt överallt, med en hand vilket uppskattas hos många. Mjukvaran är relativt uppdaterad och bygger på Android 4.2 (Jellybean). Över Android’s egna mjukvara hittar vi Huawei Emotion UI 2.0, ett UI (User Interface) som är väldigt förenklat för att passa enklare mobiler. Den största skillnaden är att Y330 påminner mer om en iPhone i användningen då alla appar läggs på skrivbordet istället för i appdrawern. Detta gör att en van Androidanvändare känner sig något vilsen till en början. Huawei själva har löst detta med att kategorisera in de medföljande apparna i olika mappar så som “Google” och “Verktyg”. Vill man göra det än mer enkelt så kan man välja det förenklade gränssnittet som ger större rutor där navigeringen blir väldigt tydlig.

Processorn på 1,3GHz Dual Core och RAM-minnet på 512MB visar sig inte riktigt klara av Android 4.2 optimalt då vi, redan vid uppstart, märker av lagg i systemet. Naturligtvis är det just denna hårdvara som håller nere priset till under tusenlappen. Men vi hoppas på att Huawei släpper en uppdatering så Y330 får Android 4.4 KitKat, ett system som faktiskt är designat för mobiler som endast har 512MB. Det skulle troligtvis ge en bättre användarupplevelse av telefonen.

huawei-y330

Design

Med billiga materialval så kommer det oftast en klumpigare design än flaggskeppen, Y330 är inte speciellt stor till yttermåtten jämfört med de dyrare modellerna. Det Y330 faller på, storleksmässigt, är den procentuella volymen kontra skärmstorlek. Huawei har fått bygga ut tjockleken till hela 11,2 mm, vilket kan jämföras med Samsung’s senaste Galaxy S5 som är 8,1 mm tjock men har betydligt bättre hårdvara. Detta beror troligtvis på att komponenttillverkarna inte lägger ner samma energi på storleken på dessa enklare och billigare modeller vilket gör dom tjockare.

Y330 har också tjocka kanter mellan sidan och skärmens yttermått, även kallat bezel, även det ger en något klumpig design. I övrigt så är det en slät design med blank färg i svart och vitt. Baksidan är en 3MP kamera utan någon blixt. Sidorna har volymknappar och microUSB, powerknappen samt 3,5mm uttaget sitter på telefonens topp. Baksidan är avtagbar så man kan sätta i SIM, microSD (upp till 32GB) och batteri.
Materialvalet är, som väntat, plast och telefonen känns knakig direkt från förpackningen.

På framsidan så ser vi kapacitiva knappar under skärmen för att navigera på telefonen. Att Huawei valt denna lösningen istället för knappar direkt på skärmen beror nog på piset av en större skärm.

huawei-y330-3

Kamera

Huawei Y330 har en kamera och den sitter på baksidan. Sensorn är på 3MP och kameran saknar blixt. Är det bra ljus och inte för “plottrigt” motiv så blir bilderna okej, inget man kan använda för framkallning, men det blir kvalité nog för att visa upp motivet för andra. Kameran är dock väldigt känslig för ljus vilket gör att motivet kan bli blackigt, eller suddigt beroende på om det är för mycket ljus eller för lite.

Här nedan kommer lite testbilder:

Specifikationer

Modell Huawei Ascend Y330
Operativsystem Android 4.2 (Jellybean)
Mått (B x D x H) 63,6 x 11,3 x 122,1mm
Vikt 126 gram
Processor 1,3GHz Dual Core
Minne 512MB RAM
Skärm 4” TFT
480 x 854 (245 ppi)
Lagring 4GB intern lagring
Upp till 32GB via microSD
Kamera 3MP
Batteri 1500 mAh
Anslutningar microUSB
3,5 mm uttag
Nätverk 3G
Bluetooth 4.0
Wifi
Pris 699kr (enligt Pricerunner.se)

huawei-y330-4

Omdöme

För 699 kronor kan man inte räkna med en toppmobil, men man kan räkna med precis vad Huawei levererar. Y330 är en modell för den som inte har några krav eller för den som ska få sin första mobil. Förhoppningsvis skickar Huawei ut en uppdatering till Android 4.4, detta är dock inte speciellt troligt då mobilen inte är prioriterad vad gäller mjukvaruuppdateringar.

Man får räkna med en mjukvara som är trög, speciellt om man växlar mellan flera appar samtidigt. Men för 699 kronor så får man en enhet som bland annat klarar GPS, Spotify och molnlagring vilket vi tycker känns prisvärt. Huawei Y 330 klarar sig med en bra-stämpel.

7 KOMMENTARER

 1. Har just skaffat den. Allt funkar bra – bra skärm, tillräckligt snabb. Bättre än en äldre Huawei som jag testade ett tag. Sammantaget mycket prisvärd! Orsaken till att jag köpte den var att min iPhone lade av och att reparationen skulle gå på 2700:-… Den billiga Huawei:en klarar av i princip allt jag behöver. (Iphonen har en bättre kamera, men fotograferar gör jag ändå helst med en riktig kamera.) Ett extra plus att Huawei valt en variant som har alla appar direkt på skärmarna – mer likt IOS… ;-)

  • Bra att du är nöjd Michael, det är en prisvärd telefon som vinner mycket på att den har Google Play vilket ger tillgång till tusentals appar.

   Vad gäller upplägget av appar så finns det alltid launchers som hjälper till, så som denna http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2371864.
   Det är Xiaomis launcher MiHome som ger ett liknande utseende som iPhone fast nu med Widgets.

 2. Vet ni om det går att uppgradera Y330 till nyare mjukvara eller roota den? Jag är medveten om att den har en Mediatek-chipset som kanske omöjliggör(?) rootning, men man kan ju alltid hoppas.

 3. Morsan köpte denna telefon i nov 14. Problemet är att när någon ringer till den matar den in siffran 1 när hon trycker den mot örat…som om skärmen inte stängs av för inouts medans man håller telefonen mot örat. Har ni sett samma problem. Affären, Elektronikhuset i trollhättan, säger att det inte är ett fel utan att man inte får hålla telefonen mot örat. Märkligt i så fall…vem håller inte telefonen mot örat?

  • Så ska det absolut inte vara och tycker du ska gå tillbaka till affären och kräva att dom antingen lagar den eller ger er en ny.
   Aldrig hört om det problemet och enligt Huawei är det inte känt problem heller.

   • Tack så mycket för snabbheten i svaret. Som du ser i min fråga så tycker Elektronikhuset inte att det är ett problem…”min iphone gör så ibland också”, säger servicekillen. Har kollat runt på nätet och ingenstans ser jag någon klaga på ofrivilliga inputs. Känns som att man blir lite dumförklarad…Tyvärr händer ju inte felet jämt (dock kanske 20-30% av gångerna) och affären som testat säger att de inte alls kunde framkalla felet…dock hörde en av försäljarna själv felet när vi testade vid inlämningstillfället. Han tyckte dock att hon inte skulle hålla luren direkt mot örat!?! Tyvärr är värdet (699:-) för lite för att ARN skall ta upp fallet…tror jag. Men men…tack för svaret. Det bekräftar vad jag tycker själv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.