Nu har vi fått testa HP:s svar på Chromebook, är det bu eller bä?

Chromebook, Chromebook, Chromebook. På den Svenska marknaden finns det idag tre Chromebooks, Samsung, Acer(test kommer inom kort) och nu HP. Chromebook är en dator med specifikationer av en tablet och ett OS som egentligen är en webläsare, alltså Chrome (OS). Så har man använt Chrome så känner man sig snabbt hemma med en Chromebook. Priset blir också billigt tack vare de svaga specifikationerna. Man ska dock inte bli rädd bara för att specifikationerna inte är så starka som på en vanlig tablet, för det är just det som är ChormeOS styrka. OS:et behöver inte mycket kräm för att fungera.

Hur har då HP lyckats?

Efter att precis ha skickat tillbaka HP:s Spectre XT TouchSmart så kändes Pavilion Chromebook en aning plastig. Men det faktum att det skiljer nästan 10000 kronor på de två datorerna är till Chromebookens försvar. Men med de 10000 kronorna så försvinner också en hel del funktion. Till vardags så når Chromebooks långt, men det finns vissa svagheter med att jobba med ett operativsystem i ”molnet”. Det finns bland annat inte alls samma möjligheter att spela in ljud med externa mikrofoner, man kan inte jobba i Photoshop etc. med ChromeOS (det finns dock enklare program som fungerar riktigt bra). Det är svårt att jobba med allt som behöver drivrutiner i stort sätt. Men man kommer bra mycket längre än vad man tror med en Chrombook och att bara surfa, lyssna på Spotify (eller annan musikkälla online), skriva, göra tabeller går kanon genom olika program som man hittar i butiken i Chrome.

ChromeOS är dock inget för dig som inte gillar att jobba i flikar för det blir lätt många flikar när man använder datorn. Här kommer också Pavilion Chrombooks största nackdel. Trots dess 4GB RAM så kommer perioder när datorn blir rejält långsam och hänger sig. Detta provex fick vi starta om manuellt två gånger första veckan på grund av att den hängt sig. Jämfört med Samsungs motsvarighet som har lägre specifikationer (2GB RAM, 1,7GHz Exynos Processor) så flöt Samsungs Chrombook på bättre i det långa loppet. Den hade även betydligt smalare profil (17,5mm jämfört med 20,7mm), då ska man dock räkna med att Samsungs Chromebook är på 11,6″ och HP:s är på 14″ vilket gör den lättare att jobba med när man väl använder den.

Design

Till skillnad från HP:s, ovan nämnda, Spectre TouchSmart som går i aluminium och grått så är Pavilion Chromebook i plast med svartmetallic. Byggkvalitén känns, för priset, bra och solid. Valet av metallicfärg ger liv i datorn och tar den klassiska ”pianolacken” till en annan nivå. Tyvärr har HP byggt datorn på höjden vilket ger en relativt tjock dator, de har heller inte använt det enkla knepet med ”droppformen” för att få en känsla av en smalare profil. Designen får varken bu eller bä, den känns neutral och enkel, inget som fångar uppmärksamhet men heller inget som ger avsmak.

På insidan är det samma svarta metallicfärg som gäller på utsidan. Musplattan är räfflad för att, ja jag vet inte riktigt varför, men det ger en viss känsla när man använder den. Tangentbordet är faktiskt riktigt skönt och har de knappar man önskar med en rad höger om Enter som ger tillgång till Home, pg up, pg dn och end. Det vi saknar här är ett bakgrundsbelyst tangentbord. Detta märks av mer när datorn är helt svart och det är svagt ljus i rummet. Likt de andra Chromebooks så har även denna snabbknappar synligt vid ”f-knapparna”.

Att använda

Chrome OS är byggt för att starta snabbt och konkurrera med tablets, både vad gäller pris och portabiliteten. Samsungs och Acers modeller har en 11,6″ skärm till skillnad från HP:s som använder sig av 14″. Detta gör den mer arbetarvänlig. Skärmen har bra vidvinkelsyn och är klar och tydlig, dock så hade vi gärna sätt lite högre upplösning med tanke på de tablets och ultrabooks som finns idag. Man ska dock ha i åtanke att detta är en 14″ laptop för 3000kr.

När det kommer till att jobba, skriva och inte bara ”nöjessurfa” så gör det gott med en lite större skärm. Det bekväma tangentbordet ger även sitt till för en positiv upplevelse. Det är dock Google Drive man får använda då datorn endast har 16GB inbyggt minne, Chrome OS är heller inte byggt för att användas med Word, Excel eller andra ”traditionella” program för ordbehandling. Vill man inte använda Googles egna program så finns det lite alternativ i programbutiken, dock inte Office.

Som vi nämnde tidigare så är det svårt att jobba med datorn i mörkare förhållanden då tangentbordet saknar bakgrundsbelysning.
Vi upplever också att Samsungs alternativ var mer optimerat till hårdvaran och hade bättre flyt trots den sämre hårdvaran. Det ska sägas att Pavilion Chromebook inte är slö, men den får sina perioder där användandet dras ner en hel del på grund utav att datorn är för trög.

Specifikationer

Modell HP Pavilion Chromebook
Operativsystem Chrome OS
Mått (B x D x H) 347 x 238 x 20,7mm
Vikt 1,8
Processor Intel® Celeron® 847 (1.1GHz)
Grafikkort Intel HD Graphics
Minne 4GB DDR3
Skärm 14″ LED
1366 x 768
Lagring 16GB SSD
100GB gratis Google Drive i 2år
Anslutningar 3 x USB 2.0
1 x HDMI
1 x SD-kort
1 x RJ-45
1 X AUX
1 x Kensington-lås
Nätverk Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 3.0
Pris 2990kr (enligt Prisjakt)

hpchromebookstamp

Omdöme

HP:s svar på Chromebook lägger sig helt klart på en annan nivå jämfört med Samsung och Acer då den har en betydligt större skärm. Pavilion Chromebook känns mer som ett arbetsredskap då konkurrenterna känns mer som smidiga ”surfdatorer”. Men en 14″ laptop med så pass bra flyt och framförallt bra tangentbord så kan vi inte annat än att säga att den är prisvärd. Men med tanke på att storleken är snäppet större och den lämpar sig mer för arbete så hade vi hellre sätt en prishöjning på 500kr och ett bakgrundsbelyst tangentbord, USB 3.0 m.m.

Vi gav HP Pavilion Chromebook en ”bra-stämpel” då den är prisvärd, bekväm att jobba med och har en bra skärm. Men som vi nämnde tidigare så hade vi hellre sätt lite mer under locket. Vill du ha en Chromebook, eller billig dator att jobba med så kan detta absolut vara en dator för dig. Vill du ha något litet smidigt så är Samsungs alternativ att föredra trots sämre specifikationer. Med Chrome OS så är trots allt inte specifikationer speciellt viktiga så som på ordinarie datorer.

Tidigare artikelVideo: Project CARS
Nästa artikelNyhet: Det blir inget mer Zombie U

3 kommentarer

  1. Hm, lite trist sånt där. Du måste ha flash för att se 🙁 Hur är det, har Chromebooken flash? Eller är det bara vi med orotade mobiler / plattor som går miste om det?
    Ovanstående får ju inte kosta mer, då blir det billigare att köpa en med Windows skatten. Släng in ubuntu i något Windows skräp, eller ännu hellre Kubuntu.

    • Vi har gjort en del ändringar på hemsidan och jag såg nu att galleriet har blivit konstigt efter det. Mig veterligen ska inte Flash behövas för att kolla på bilderna här.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn