Test: Geeni Lux & Prism

Att ha smart belysning i våra hem blir allt vanligare och vi får allt fler olika alternativ, Greeni är ett och ser ut att göra det vi alla vill.

Många känner redan till Philips Hue och Lifx när det kommer till att ha smart belysning hemma, men det finns fler tillverkare, fler tillverkare som faktiskt gör ett minst lika bra jobb till ett lite lägre pris. Geeni är ett bra exempel på billiga smarta lampor där lamporna kostar omkring 200 kronor, det man ska tänka på är dock att det finns lite dyrare Geeni-lampor men det som skiljer dessa åt är hur starkt dom kan lysa och för någon hundring mer är det helt klart värt att satsa på starkare belysning.

Geeni är tillverkare som vill ge oss smart belysning i våra hem, dom tillverkar inte bara belysning utan även andra smarta lösningar såsom övervakningskameror samt möjligheten till att kontrollera våra eluttag med våra telefoner.

Denna gången har vi lagt fokus på att testa deras smarta lampor Lux och Prism där skillnaden mellan dessa två är att Lux är endast vitt ljus medan Prism kan visa en massa färger beroende på hur man väljer att ställa in det.

Men det som brukar oroa många när det kommer till att installera något som kräver att man kopplar upp sig mot sin telefon eller dylikt är hur svår installationen är, hur gränssnittet ser ut för appen samt kan alla göra detta, även dom som inte har någon kunskap när det gäller teknik?

Det första man ska göra som hos många andra lampor är att man ska skruva i lampan där den ska lysa, när man väl har gjort det kommer man märka att lampan blinkar, detta indikerar till att främst lampan fungerar men även att den är redo att koppla upp sig mot nätverket via en app. När man väl har laddat hem Geeni-appen på antingen Android eller iOS.

När vi ska börja installationen av lamporna via appen så är första intrycket att gränssnittet i appen är stilrent, det är lätt att hitta dit man ska och installationen ännu lättare. Det ändra man egentligen ska göra är att vänta på att lampan blinkar, när den väl blinkar så kan man börja synkronisera lampan med telefonen och nätverket vilket är något vi endast trycker på ett knapp för att göra och sen väntar. Fördelen är att vi kunde installera flera lampor samtidigt i appen och behöver alltså inte ta en i taget om man ha införskaffat flertalet lampor för hemmet.

När vi väl har fått in alla lamporna i appen och kopplat upp dom mot hemmanätverket vilket är ett måste för att få allting att fungera kan vi börja döpa om lamporna till vad vi vill, men vi valde att göra det beroende på i vilket rum dom sitter, men det är också en smaksak.

När vi väl har fått ordning på att alla lamporna är uppkopplade mot appen kan vi nu välja hur dom ska lysa samt när lamporna ska tändas och släckas. Man kan välja att antingen ha specifika tider som lamporna ska tändas samt släckas men det finns även en funktion i appen som gör att lamporna tänds när solen väl har gått ner. När solen går ner är inget som lamporna känner av utan appen tar denna informationen från en väder-källa och väljer då att tända samt släcka lamporna. Installationen av Geeni-lampor är lätt, mycket tack vare gränssnittet i appen som gör det lätt att se vart man ska trycka samt ger en guide som vi tror dom flesta kommer att förstå för att installera första gången.

Har man Prism kan man som vi nämnde tidigare även välja färg och detta är också något man kan välja att ställa in specifik färg eller om man vill ha ett “tema” att ställa in som lyfter upp rummet och stämningen rejält. Det var när vi första gången provade på Philips Hue insåg hur mycket ljuset faktiskt gör i ett rum, i ett hem som vi inte kan vara utan nu. Smart belysning må kosta betydligt mer än vanliga lampor men det skapar en helt annan stämning också som kommer uppskattas både av vuxna och barn.

Detta är första gången som vi testar Geeni produkter och vi blir helt klart nyfikna nu på hur deras andra produkter levererar och framför allt om installationen av dom är lika lätt som deras lampor. Kanske får vi se fler Geeni-tester på Teknikhype men lamporna var helt klart en bra början för att skapa oss en bra uppfattning av Geeni.

Geeni Lux & Prism
 • 7/10
  Kvalitet - 7/10
 • 8/10
  Installation - 8/10
 • 7/10
  Funktioner - 7/10
 • 9/10
  Pris - 9/10
7.8/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 + 3 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.