Det finns många olika sorters surfplattor i olika storlekar och modeller från Samsung. Det är nu dags för Galaxy Tab 3 8.0 att testas.

Samsungs Galaxy Tab 8.0 är en tunn platta som är bra på pappret men frågan är om den är lika bra i praktiken. Vi har nu testat den och första intrycket är bra, men tyvärr omvandlas det till en dålig upplevelse.

Design

Galaxy Tab 3 är liten surfplatta med 8 tums skärm och är den tredje versionen i Galaxy Tab serien. Skärmen är av PLS LFT LCD med en upplösning på 1280×800.
Plattan är gjord av plast och väger 0.3 kg. Den är 209 mm bred, 122 mm hög och 12 mm djup. Den är tunn och lätt att hålla i. Den har Av/På-knappen samt volymknapparna på höger sida där det även finns en liten IR-port för att kunna styra sin Samsung-TV. Den ser nästan ut som en förstorad Galaxymobil.

Kameran sitter i mitten på baksidan och saknar blixt. Uppe på plattan sitter ett 3-mm uttag för hörlurar och i botten finns ingång för laddare i form av micro-usb, samt två högtalare på varsin sida om uttaget. Det finns en främre kamera och på vänster sida av plattan finns en ingång för att utöka minnet med ett MicroSD-kort.

samsungtab82

Användarvänlighet

Galaxy Tab 3 kommer med Android 4.2.2 direkt ur lådan och har alla standardappar som Samsung har att erbjuda. Mjukvaran flyter inte på så bra som jag hade hoppats och det finns en del lagg när man surfar på nätet. Det går smidigt att bläddra igenom hemskärmen och att starta appar. Tyvärr är det svårt att hitta ett bra sätt att hålla den när man ska skriva då den är för liten att använda på höjden med två händer och för stor att använda med en hand. Samma blir det när den ligger ner då den är för liten att använda med två händer. Att skriva känns aldrig bekvämt då det är svårt att bestämma sig hur man ska hålla i surfplattan. Men i det stora hela så är den en okej surfplatta för nybörjaren som inte haft en platta förr.

samsungtab84

Det här är den bästa positionen att hålla plattan på enligt oss.

samsungtab85

Då plattan ligger ner går det inte att skriva med dubbelhandsfattning då tummarna inte räcker hela vägen.

Ljudet

Högtalarna sitter i botten vilket gör att ljudet låter helt okej när man håller den på höjden men när plattan ligger på sida om man ska se på film blir det mindre bra. Högtalaren täcks lätt av handen och man måste hålla försiktigt för att inte av misstag komma åt tillbaka-knappen som är en touchknapp. Ljudet kommer då bara från ett håll och själva “surroundupplevelsen” försvinner på direkten. Det fungerar utmärkt om man använder hörlurar.

samsungtab81

Specifikationer

Modell: Samsung Tab 3 8.0
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
Skärm: PLS LFT LCD
Processor: Dual-core 1.5 GHz (ARM cortex 9)
Minne: 1.5 GB RAM
Lagring: 16 GB minne går at utöka via MicroSD max 64 GB
Kamera: 5 MB
Batteri: 4450 mAh
Nätverk: WiFi
Ljudstöd: AAC, AAC+, AC3, AMR, eAAC+, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Anslutningar: Bluetooth 4.0, 3.5 mm Aux
Vikt: 314 gram
Mått (B x D x H): 210 x 124 x 7mm

Omdöme

Galaxy Tab 3 är en surfplatta som jag inte riktigt kan hitta ett bra användningsområde för. Ska man bara ha den hemma för att surfa så fungerar mobilen bättre (Note 2) och vill man ha den att arbeta med så är det bättre med en laptop. Den har en stor skärm som är utmärkt att se på film på om man har hörlurar för att maximera upplevelsen. Mycket mer positivt hittar jag inte. Den är svår att skriva med oavsett om den står eller ligger ner, kameran tar inte så bra bilder samt att den saknar blixt. Trots prestandan har den problem i webbläsaren där det till och från laggar när man scrollar. Ska man köpa en surfplatta kan man lika gärna köpa en Note 10.1 som är mycket bättre och skönare att hålla i samt att den har en stylus så att man kan arbeta enklare. Galaxy Tab 3 8.0  känns som en meningslös surfplatta att ha när det finns bättre alternativ och vill man ha en i den storleken så är en Nexus 7 att föredra eller en Samsung Galaxy Note 8.0. Fördelen med mindre surfplattor är att de är enkla att ha med sig i en väska  eller i en stor ficka. Har man ingen erfarenhet av surfplattor kanske man inte upptäcker problemen jag upptäckte vilket ofta slutade med att jag valde att surfa med mobilen istället.

Priset ligger från 2790 kr och cirka 3900 för 3G-modellen.

2 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Av bilderna att döma så är det inte en Galaxy tab 3 8 tum ni testat eftersom den har kameran placerad i ett hörn och inte på det sätt som framgår av era publicerade bilder.
  Det är åtminstone inte den version av Galaxy tab 3 8 tum som säljs i Sverige.
  Vidare så borde ni veta, om ni nu är så teknikfrälsta som ni vill påstå, att problemet med att tummarna inte räcker till när man skriver med plattan i liggande läge lätt avhjälps genom att man kan dela tangentbordet i Galaxy tab 3 8 tum och på så sätt få ett mellanrum i tangentbordets mitt och därmed tangenterna närmare tummarna.
  Men, som sagt, eftersom det inte verkar vara den ni har testat så kanske det inte gick på er testmodell…

  • Troligen så har de testat versionen med 3G som ser annorlunda ut på baksidan. Har inte sett en 3G-version än så jag kanske inte kan uttala mig, men annars så är testet utfört på note och inte på tab. Detta eftersom kameran sitter i mitten på note.

   Efter att ha frågat Mr. Google så verkar dock 3G-versionen se likadan ut som Wifi-versionen. Så det lutar mot att detta är Note eller en annan variant av tab 3 helt enkelt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.