Vi var bara tvungna att testa något från Cooler Master som dom är bäst på, där allting började. En kylare som tillför mer än så denna gången.

Vi har tidigare använt oss av Cooler Master vid flera olika tillfällen, bland annat när det kommer till vanliga fläktar i ett chassi men med en touch av RGB men även till nätaggregat för att ha en stabil och pålitlig strömtillförsel till sitt bygge. Cooler Master gör som ni kanske listat ut mycket viktiga och avgörande komponenter till ett PC-bygge.

Denna gången testar vi en processorkylare från Cooler Master som heter Masterliquid ML360R RGB. Som ni kanske listat ut så är detta en vattenkylare som är det som blir allt vanligare och speciellt med tanke på hur lätt installationen är.

ML360R RGB har en radiator på 360mm vilket är den största modellen man kan välja till ett bygge, att det är just 360mm är för att det sitter tre stycken MF120R ARGB fläktar på själva radiatorn och som har hand om hela kylprocessen. Enligt Cooler Master ska dessa vara speciellt framtagna för att kyla radiatorer, om det stämmer så är det ett stort plus.

Cooler Master MASTERLIQUID ML360R RGB

När öppnar upp ML360R RGB-paketet så kan jag tänka mig att många blir oroliga och genast förvirrade. Flera olika påsar med skruvar, olika fästen för olika processorer samt en massa kablar m.m. Detta är garanterat något Cooler Master fått svara på många frågor gällande av sina tidigare kylare och skickar därför med en väldigt tydligt beskrivning om hur allting ska monteras samt vilka skruvar som ska användas till vad.

Jag ska inte säga att det är omöjligt att göra fel, men följer man beskrivningen som Cooler Master skickar med så kommer man klara det galant. Först och främst ska man ha koll på vilken processor man har eller ska använda ML360R RGB till, efter det ta reda på sin processorsocket för att hitta rätt fäste och sätta den på plats.

Sen kommer det lite roligare, skruva fast fläktarna i självaste radiatorn, här är det svårt att göra fel men håller man sin radiator på det sättet man ska fästa det i chassit ser man ganska snabbt vilka hål och vilket håll som fläktarna ska sitta på. När det gäller just denna typ av radiator så gäller det att man har koll på att chassit som den ska monteras fast i klarar av 360mm, alltid bra att kolla på detta innan köp eller montering.

Ett tips när det gäller fläktarna på radiatorn är att hålla koll på vilket sida kablarna sitter, här är ett viktigt och bra förarbete så man kan dölja alla kablarna på ett snyggt sätt från varje fläkt, allt fläktar kopplar in parallellt till en ”controller” som i sin tur kopplas in i moderkortet, simpelt när man väl förstår logiken, men även detta förklaras tydligt av Cooler Master. Men det är mycket kablar, onödigt mycket kablar och jag hade hoppats att utveckling av just allt detta med kablar och installation skulle förenklats. Man måste sedan även hitta en plats för denna ”controller” plus att den behöver ha ström från nätaggregatet via SATA.

Under vårt test så monterade vi radiatorn i toppen på vårt chassi, detta gjorde att dom två slangarna som skickar runt vätskan enkelt hänger och man kan i sin tur välja hur man vill dom på snyggt sätt ska hänga till självaste processorn.

Cooler Master MASTERLIQUID ML360R RGB

När vi väl ska montera på pumpen på processorn så brukar detta vara det moment jag personligen avskyr mest, men då med luftkylda. Det ska sitta riktigt tight och det är oftast bökigt att få dit den utan att smeta ut all kylpasta. En liten notis på det är att Cooler Master skickar med lite kylpasta med ML360R RGB vilket är ett plus.

Vårt test skruvade vi ML360R RGB på en Intel-processorn vilket betyder fyra skruvat som håller fast pumpen och det är helt klart lättare och i beskrivningen från Cooler Master skriver dom även vilken ordning man ska skruva dom fyra skruvarna så den sitter på plats för bästa möjliga kylförmåga.

När allt sitter på plats, alla kablar inkopplade rätt på moderkortet är dags att testa ML360R RGB och se om den enorma radiatorn och omtalade pumpen verkligen gör ett sådant toppenjobb som man hoppats på, enkla svaret är Ja.

Processorn som vi monterade på ML360R RGB är Intel Core i9-10900K som är en processor känd för att gå väldigt varmt även vid minsta lilla belastning. Testerna vi gjorde är processorn i originalutförande så ingen överklockning denna gången.

Första testet var bara att spela olika spel som vi vet kräver en del av processorn, spel som Total War: Warhammer 2, Red Dead Redemption 2, Civilization 6 och Grand Theft Auto 5. Specifikt dessa spelen då det är dom som kommer få processorn att jobba och visst fick den jobba.

Cooler Master MASTERLIQUID ML360R RGB

Men tydligen inte ML360R RGB, kylaren gjorde ett alldeles fenomenalt jobb med att kyla den krävande processorn och vi kom aldrig över 75 grader. Enda gångerna som vi faktiskt kom upp i 80 grader på vår processorn det var när vi körde Blender, Realbench och Premiere där alla tre då lägger all fokus på processorn och är testa skapade för detta.

Ska ärligt talat säga att jag var skeptisk till en början gällande ML360R RGB och vattenkylning överlag till processorn. Men Cooler Master bevisar verkligen att ML360R RGB är ett flaggskepp när det kommer till kylning. Inte nog med att den gör ett toppenjobb så är detta en riktig RGB-fest när den väl är igång, alla tre fläktarna lyser riktigt starkt och även pumpen har sina RGB-effekter.

Så gillar man RGB och känner att det är ett måste i sitt bygge så är ML360R RGB helt klart ett måste, är man dock emot RGB men vill fortfarande ha en bra kylare kan man alltid skippa att koppla in RGB och fortfarande få funktionen som ML360R RGB erbjuder.

Cooler Master ML360R RGB är helt klart en ny favorit på redaktionen, Cooler Master visar det dom är bäst på. Inte nog med att pumpen är stilren och ser snyggt ut i bygget, den gör även ett toppenjobb samt lyser upp med sin RGB om man vill det, fördelen är att man enkelt kan stänga av eller styra ljuset via ”controllern”.

Masterliquid ML360R RGB har en prislapp på cirka 1 500 kronor vilket kanske kan kännas lite högt men jag tycker detta helt klart är en kylare som är värd pengarna med tanke på sin byggkvalitet men framförallt sin funktion som håller nere temperaturen på processorn oavsett.

ÖVERSIKT
Kvalitet
9
Installation
8
Funktion
9
Pris
10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.