Att välja rätt chassi kan vara svårt, det kan se bra ut på bild, men minsta lilla detalj kan ställa till det, men inte hos CM H500M.

Jag har personligen byggt en hel del datorer i mitt liv och det som jag kärt mig med tiden är att chassit kan vara en avgörande för många. Chassit är ju faktiskt det som alla ser när vi bygger en dator, det är ju detta vi ska se varje dag och då är utsidan lika viktig som insidan.

Cooler Master Mastercase H500M är ett midtowerchassi som till sin storlek har många fördelar, bland annat är det betydligt lättare att bygga men det märks tydligt att Cooler Master har erfarenhet av chassin på flera sätt.

H500 ingår i vad Cooler Master kallar för HAF-serien, förkortning för ”high airflow” vilket det helt klart är med tanke på dom enorma 200 mm fläktarna på framsidan som självklart är RGB-belysta, två stycken. Dessa två fläktar får verkligen en hel del luft att strömma igenom chassit och jag har väldigt svårt att tro att man skulle ha problem med temperaturen i detta chassi. Det jag märkte ganska snabbt var dock att fläktarna var större än frontpanelen vilket gör att man kanske inte får dra 100 procent nytt av dom två 200mm fläktarna, men den kommer garanterat dra in all luft som finns från framsidan.

Cooler Master Mastercase H500M

Tycker man dock att 200mm fläktar skulle vara för stort för att ha på framsidan så går det att byta ut dessa och montera antingen två 140 eller varför inte tre 120mm fläktar.

Framsidan har ett meshgaller som har ett dammfilter inbyggt i stort sett, nackdelen här är att man måste ta loss hela främre panelen för att komma åt filtret, en lösning som inte är krånglig men har varit med om hur dammfiltret på framsidan är betydligt lättare att komma åt när man ska göra rent det.

Vill man inte behöva oroa sig för filtret och vill ha en mer stilren och enhetligt design så skickar Cooler Master med en glasskiva för framsidan som man kan byta ut mot sitt meshgaller. Detta byter man ut genom att dra loss åtta skruvar och byta ut mot glaset, det blir snyggare men vet inte hur mycket bättre det är för luftflödet, tyvärr inget vi testade då just luftflödet var största prio för oss.

På både vänster och högersida av H500 så hittar vi härdat glas som är monterat i en stålram och verkligen ger en hög kvalitetskänsla, Cooler Master ger verkligen känslan av att detta är ett premium chassi som man inte har snålat på när det gäller materialval.

Cooler Master Mastercase H500M

Portarna som man har att tillgå med på framsidan av ett chassi har blivit en väldigt viktig del på många sätt. Vi hittar ljud in- och utgångar, men det är kanske det minst viktiga. Det viktiga som bara måste finnas där är USB och vi hittar totalt fyra stycken USB 3.0-portar här, sist men inte minst hittar vi en USB-C (USB 3.1 Gen2) som har blivit allt viktigare och vanligare, modernt och helt klart ett måste.

På baksidan finns det inte mycket som sticker ut, vi hittar dock en 140mm fläkt förmonterad vilket är ett plus och nästan ett måste för att få ut så mycket värme som möjligt. Det finns totalt sju expansionsplatser och möjligheten till att montera grafikkort ståendes om man vill, dock måste man köpa denna PCI Express-förlängningen separat. Nätaggregatet i botten och där har vi en ram om vi monterar loss från chassit, i sin tur på nätaggregatet och sen trycker in det från utsidan in, ett sätt som jag tycker är mycket smidigare än att montera från insidan.

Cooler Master Mastercase H500M

På ovansidan hittar vi en glaspanel, härdat som tur är och under det ett meshgaller, det är just här det viktiga kan ske. När vi jobbade med H500M så valde vi att montera ett AIO 240mm för att verkligen se så allt är möjligt, här får man dock montera AIO direkt i gallret men hålen passar perfekt så det är egentligen inga större problem, bara att skruva dit. Problemet jag märkte dock efteråt är att man inte kommer åt några som helst portar på moderkortets övre del, för att komma åt dessa måste man skruva loss radiatorn helt, jag skulle hellre vilja se att Cooler Master gjorde nån typ av ”modul” som man kunde glida in enkelt eller något i den stilen. När man väl monterar dit radiatorn så blir det alltså svårt att komma åt delar av moderkortet om det behovet skulle finnas.

Väl inne i chassit så finns det mycket vi känner igen från många andra, vi hittar bland annat platserna för lagringsenheterna på ett lite annorlunda sätt, om det är snyggare vet jag inte, men fördelen finns att man kan placera dom på lite olika ställen i chassit, i vårt bygga använde vi oss inte av dessa platser allt då vi hade M.2 SSD direkt på moderkortet.

Cooler Master Mastercase H500M

På baksidan kommer vi till den delen jag tror många tycker är tråkigast men minst lika viktig, där allt kablage ska döljas som Cooler Master lyckats göra enkelt och snyggt. Här hittar vi täckplåtar för att dölja så mycket som möjligt av dessa kablage och jag skulle nog säga att det bästa är att dom sitter fast med skruvar och inte några plastclips eller dylikt. Det gäller dock fortfarande att köra kablarna i rätt kanaler till framsidan för att kunna följa så mycket som det bara går med hjälp av dessa plåtar. Vi vill se mer av detta framöver från både Cooler Master och andra tillverkare, smart och enkel lösning.

För att styra allt RGB-ljus på chassit så följer med en liten ljuskontroller som är monterad i en av dessa plåtar som ska dölja kablarna och just denna kontroller sitter i plåten som döljer nätaggregatet. Kontrollen får ström via SATA och kan alltså göra att en väldigt kort kabel behövs mellan nätaggregatet och kontrollen. Placeringen av denna kontroller kan till en början verka bra, men när väl alla komponenter är på sin plats och vi har alla kablar så märker vi snabbt att detta blir ett problem och placeringen är inte alls så bra som vi först tyckte, det blir trångt och man måste nästan klämma in kontrollen med all kablage.

Detta är helt klart det jag gillar mest med Cooler Master Mastercase H500M, att kunna dölja alla kablar på baksidan med så enkelt som täckplåtar, baksidan blir verkligen stilren och man behöver inte skämmas när man tittar in genom glasskivan som sitter på båda sidorna.

Cooler Master Mastercase H500M

Cooler Master Mastercase H500 är ett chassi som inte bara imponerar med sitt utseendet som är stilrent på sitt sätt och har en och annan plastdetalj. Väljer man att behålla dom enorma fläktarna på framsidan så får detta verkligen chassit att sticka ut i mängden. 200mm med RGB-belysning gör verkligen att chassit blir ögonfallande.

Materialsvalen som Cooler Master har gjort med H500M är bra, väldigt bra enligt mig då jag verkligen får känslan av ett kvalitetschassi med flera smarta lösningar. Prislappen på cirka 2 490 kronor kan verka högt men samtidigt tycker jag att det är en prislapp som är rättvis med tanke på vad man får när det gäller både materialvalen och smarta lösningar. Sen att vi även hittar en USB-C port på framsidan är nästan ett måste för att vara framtidssäkrad då allt mer använder sig av just denna port.

Det ska bli intressant och se hur Cooler Master kommer uppgraderas chassit till nästa generation, vilka förbättringar och nyheter kan vi vänta oss. jag hade gärna velat se plastdetaljerna mindre ”knarriga” och framsidan drar full potential av sin 200mm fläktar och flyttar kontrollen till en bättre plats som inte behövas klämmas in efter bygget.

Cooler Master Mastercase H500M är ett chassi som jag kan rekommendera om man är villig att spendera lite extra pengar på ett robust chassi som jag tycker man ska göra, speciellt med tanke på chassit är det som har flera viktiga

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
9
Montering
8
Material
9
Pris
7
Tidigare artikelTest: Withings Scanwatch
Nästa artikelMicrosoft uppdaterar Game Pass-utbudet
test-cooler-master-mastercase-h500mCooler Master Mastercase H500M är ett chassi som är väldigt omtyckt på redaktionen, snyggt, hög kvalitet och flera smarta lösningar. Men framförallt så är det snyggt utan en massa extra jobb, smarta lösningar som vi önskar fler tillverkare hade i sina chassin.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn