Teknikhype har fått testa en Asus Transformer Pad TF103C – en surfplatta med tillhörande tangentbord.

Asus Transformer finns i flera olika varianter. Den vi fått till redaktionen är variant Asus Transformer Pad TF103C. Och vad är då så speciellt med Asus Transformer egentligen? Ja det är väl just kombinationen surfplatta och tangentbord, att kunna använda den dels som fristående surfplatta, eller som en slags Notebook, och med denna modell till ett schysst pris.

Plattan har en 10.1″-IPS-skärm med 1280×800 upplösning. Den har en 64-bitars Intel Atom Z3745-processor (upp till 1,86 GHz, Quad-core). Detta tillsammans ska räcka tillfredsställande för att se film, spela spel och liknande, men gör den det?

Skärm

Skärmen är 10.1″ IPS TFT-LED-bakgrundsbelyst sådan, med en upplösning på 1280×800. Det är en skärm som grejar HD-filmer och liknande, och den är bra men inte klockren. Som vissa andra Asusprylar kräver den i mitt tycke att man drar på lite extra ljus. Här behövs det dock inte maxas för att få bra bild med skarpa och klara färger.

ASUS Transformer Pad TF103C 1

Design

Då TF103C har en blank plastig baksida, som ger en liten gummiaktig känsla så den är inte så hal att hålla i trots sitt utseende. På baksidan sitter högtalare och kamera och en metallisk relief med Asusloggan. Allt utan att sticka ut, så plattan kan ligga på plant underlag utan att något stör. På ena sidan finns volymknapp samt plats för laddare och microSD. På andra sidan finns uttag för hörlurar eller liknande för 3.5 mm. Framsidan av plattan är ganska enkel och avskalad. Förutom kamera och Asuslogga finns inga knappar. På ovansidan är av- och påknappen.

ASUS Transformer Pad TF103C 5

Tangentbordets design, med sina lågprofilknappar är tangentbordet väldigt tyst. Materialet är någon metall med små reliefränder vilket ger ett läckert utseende som inte heller verkar bli flottigt av fingrar. Musplattan är grå så den smälter in i utseendet, och knapparna är nästan vita, med grått bastryck på bokstäver och tecken. På vänster sida finns ingång för USB. För att lossa surfplattan finns en knapp längst fram på tangentbordets del, framför plattan. Undersidan är försedd med 4 gummitassar så att TF103C ligger stadigt på bord. I och med att tangentdelen är lite nedsänkt blir det lätt att fälla upp plattan, då det lämnar utrymme att få in fingrarna på sidorna, vilket är bra.

Summering av designen är att den inte sticker ut på nåt sätt, lite tråkig och enkel. Jag tycker att hela ekipaget känns lite tungt med sina 1.1 kilo, men samtidigt blir det mer stabilt och laptop-liknande.

ASUS Transformer Pad TF103C 4

Tangentbord och musplatta

Själva tangentbordet i sig är helt okej med sina knappar och sin läckra metallytskikt. Knapparna är ganska hårda, men ger ett okej motstånd då man skriver. Ett så pass litet tangentbord kan vara problematiskt om man har stora händer, men det fungerar bra för mig som inte har det.

Tack och lov för vissa snabbknappar på tangentbordet, för själva musplattan är ingen höjdare. Här är en fördel att det går att använda vissa knappar på tangentbordet, samt att man kan trycka direkt på skärmen.

Musplattan får också sina frispel ibland och studsar lite upp och ner, om man håller ett finger på musplattan och navigerar med ett annat finger. Men, vissa gånger märks inte ens detta problem av. Ett annat problem som kommer och går är att muspekaren vissa gånger inte ens kommer fram.

ASUS Transformer Pad TF103C dump 1

På sidan av tangentbordet kan man stoppa in ett USB-minne. Jag testade lite olika, och det fungerade jättebra. De registrerades direkt och det gick bra att använda dom.

För att lossa surfplattan trycker man på en knapp i mitten, nära surfplattan, och den går lätt att dra upp. Det går även lätt att sätta tillbaka den. Man hör ett klickljud då den fäster. Sedan går det bra att justera vinkeln på skärmen. Det går inte att vippa den fullt bakåt, men dock tillräckligt för att få en bra betraktningsvinkel. Helt hopfälld så ser den ut som en liten laptop. Dock har den lite mer att önska gällandes tjockleken. Den känns inte jättesmidig med tanke på vad det egentligen är.

ASUS Transformer Pad TF103C 6

Högtalare

Högtalarna sitter på baksidan vilket då gör att det inte riktas direkt mot en, men det gör inte så mycket. Ljudet räcker till att kolla på nån TV-serie eller film. Det är inte den starkaste basen, men för att vara i en billig surfplatta är ljudet acceptabelt.

Batteri

På Asus webbplats står det att TF103C ska räcka 9.5 timmar. Jag är skeptisk till detta. Svagheten hos TF103C ligger bland annat i batteriet. Det känns som batteriet tickar ner betydligt fortare än så. Någon exakt tid har jag inte, men jag uppskattar till 7 timmar på sådant sätt jag använder den – med väldigt ljus skärm, Hangout, YouTube med mer igång samtidigt.

ASUS Transformer Pad TF103C 2

Mer om TF103C

Asus Transformer Pad TF103C har inte några högkvalitativa kameror med en bakre kamera på 2.0 MP och en främre på 0.3 MP. Kanske för att hålla priset nere, eller för att det känns överflödigt att fota med en 10.1″ stor pryl. Det finns inte heller någon HDMI-port, vilket kan ses på vissa andra modeller. Detta gör att man får använda exempelvis Miracast eller Chromecast, vilket enligt mig ändå ses som okej i dag.

ASUS Transformer Pad TF103C dump 2 ASUS Transformer Pad TF103C dump 3

I ett benchmarktest med AnTuTu hamnar TF103C bland ett gäng Xiaomi-produkter som kanske inte är så välkända. Mi3 som ligger strax ovanför är en mobiltelefon som kostar cirka 3600 kronor. Ovanför den hamnar Sony Xperia Z2, vars tablet ligger tunt 4000 kronor. Dock är det med betydligt bättre prestanda. I testvideon av TF103C på runt 10 FPS och 1200 x 800 upplösning, så hackar det rejält.

Användarupplevelse

Rent specifikationsmässigt har inte TF103C något att skryta med. Men, man får tänka på att priset här. Överlag har upplevelsen med Asus Transformer Pad TF103C varit en trevlig sådan. Själva Zen UI finns inget att klaga på gällandes denna platta. Alla program har flutit på bra, och jag gillar designen Zen UI ger. Egna appar som Asus erbjuder, som exempelvis What’s Next är en höjdare enligt mig, med sin tydlighet och möjlighet att integrera mail, kalender och andra notifieringar. Problemen har snarare varit tangentbordsdelen.

Specifikationer

Operativsystem Android 4.4
Skärm 10.1″ IPS LED
Skärmupplösning 1280×800
Processor Intel® Atom™ processor Z3745 1,33 GHz
Grafikprocessor Intel HD graphics
RAM-minne 1024 MB
Anslutningar Micro USB. USB 2.0. MicroSD.
Kamera 2 MP bak, 0.3 MP fram
Batteri 5070 mAh
Vikt 550 g, 1100 g med tangentbord
Höjd x Bredd 178.4 mm x 257.5 mm

ASUS Transformer Pad TF103C 7

Omdöme

Det är en bra idé, med surfplatta och dockningsbart tangentbord. Dock har musplattan en hel del mer att önska. Själva knapparna och att skriva med tangentbordet fungerar dock bra. Specifikationsmässigt är surfplattan inte en av de bästa, vilket också märks på priset. För cirka 2000 kronor kan man köpa enbart plattan, och runt en 1000-lapp till så får man det dockningsbara tangentbordet. Dock imponerar den inte, som vi hade hoppats på. Vill man köpa en billig Transformer som duger till basbehoven är den okej, men det finns fler Transformers med bättre specifikationer som man kanske också ska titta på innan man bestämmer sig. Då Teknikhype har höga krav på att uppnå ett Bra i betyg kan vi inte ge detta till TF103C, även om den är bra på vissa saker.

Fördelar Nackdelar
Priset
Snygg ytfinish på tangentbordet
Slurpar batteri
Lite buggigt i tangentbordshanteringen
Musplattan fungerar sådär

 

Tidigare artikelRecension: Halo Master Chief Collection
Nästa artikelVideo: Teknikhypefamiljen S.01 – E.07

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn