Asus är utan tvekan ledande när det gäller datorkomponenter, men att bygga ihop sina egna spelmaskiner håller det samma mått då? Teknikhype tar på sig och testar detta.

Vi tog på oss uppdraget att testa på en stationär PC från Asus som är anpassat till just spelandet, men hur villiga är vi att överge vår laptop mot en stationär?

I detta testet valde vi att inte göra en massa benchmark tester m.m. för att vi vet att detta är en maskin med en hel del krut under huven utan istället har vi koncentrerat oss på hur den egentligen är att spel på dom senaste spelen samt hur första intrycket är för en speldator för ca 15.000kr.

Första intrycket är oftast det intrycket som är viktigast hos många och så även hos en stationär PC. När vi ska lyfta upp chassit från sin kartong får vi redan där en positiv överraskning vilket är att vi får tag i ett handtag på baksidan som gör det betydligt lättare att lyfta upp och flytta runt denna maskin då stationära har några fler kilon än bärbara. Även perfekt för dom som går på mycket LAN-fester och drar med sig sin maskin.

Specifikation:

OS Windows 8.1
Processor Intel Core i7 4770k upp till 4.2GHz
RAM 16GB DDR3 ram
Grafik Geforce GTX 770
Lagring 128GB SSD & 1TB HDD
Anslutning 6x USB 3.04x USB 2.01x mikrofon & hörlursuttag (framsida)

16-i-1 kortläsare

 

Kortplatser 1 st. PCI-e x 1
1 st. PCI-e x 4
1 x PCI-e x 8
1 x PCI-e x 16
Mått och vikt 216 x 481 x 544 mm (B x H x D)14.36 kg

 

Det följde med både mus och tangentbord från Steelseries vilket kan vara uppskattande för den som inte har det eller helt enkelt behöver ny fräsch utrustning. När vi väl lyckats koppla in allt som skärmar, tangentbord, mus, headset var det bara tuta och köra.

Första reaktionen när vi starta den var hur tyst G30 är, något som allt fler och fler ställer krav på idag men kanske inte något som är viktigt om man går på många LAN-fester såsom Dreamhack där tusentals datorer är kopplade samt allt oljud runt om.

Något som jag alltid har stört mig på hos windows datorer varesig bärbar eller färdigbyggda stationära är all ”extra” mjukvara som följer med och tar en massa plats samt drar en massa minnen, tyvärr blev det lite så i G30 också. Denna gången var det inte mycket utomstående mjukvara utan mycket var Asus själva där man ibland undrar vad det ska användas till. Tyvärr har det blivit mer en vana att man avinstallerar allt de onödiga direkt för att kunna få ett så ”rent” Windows 8 som möjligt.

asus-g30-2

När man väl fått ordning på det är det dags att uppdatera allt som har med Windows att göra vilket oftast brukar ta sin tid, lång tid! En viktig del att tänka på med dagens grafikkort är att man oftast ska uppdatera till den senaste versionen, tips är att INTE satsa på drivrutiner som är i beta-stadiet utan det som är färdiga, kan påverka grafik och prestanda en hel del både hos Nvidia men även AMD. Men väl uppdaterad och redo att köra är det dags att se vad maskinen klarar av när det gäller grafik så in med steam och in med origin för att börja installera spel.

Först ut blev det självklart Sveriges stolthet, Battlefield 4. Vi började med att få maskinen att svettas lite genom att höja de mesta i spelet till Ultra och vi blev överraskade, allt fungerade väldigt bra. Det blev lite framedrops då och då, speciellt när det händer mycket på skärmen samtidigt. Vi lyckades hålla oss mellan 45-60fps vilket vi tycker är helt klart godkänt för med tanke på kraven som Frostbite 3 kan ställa vid dessa inställningar.

Under tiden som vi testade på G30 så fick vi även möjligheten till att prova på Watch Dogs på PC vilket varit en del snack om när det gäller grafiken så vi började genast att utforska detta och ladda hem spelet för att se om det kan bli någon utmaning. När vi maxade allt i spelet så fick vi en del framedrops när vi t.ex körde bil och i vissa moment störande, men inget man tänkte på, men vi ställde en enkel fråga till utvecklarna bakom spelet och enligt dom så jobbade dom fortfarande på att optimera PC-grafiken till de optimala med Nvidias Geforce-kort.

watchdgos-res

Efter att vi lyckats maxa Battlefield 4 kändes det inte som att det fanns något spel som skulle kunna ”vinna” över denna speldator. Vi fortsatte att testa spel som World of Warcraft, CS:GO, Metro 2033 och många andra spel som är ganska vanligt att användare spelar idag. Att testa flertalet spel gjorde vi istället för en massa benchmark tester då vi ville se vilka spel som den klarar av och kort och gott, än så länge alla.

Asus G30 är en speldator som Asus har byggt ihop åt er men som man enkelt själv kan bygga vidare på om man behöver mer RAM, nytt grafikkort osv. då det i grund och botten fortfarande är en ”vanlig” stationär dator bara det att Asus har valt ut komponenter som ska vara bäst optimerade tillsammans och visst får man sig en maskin med fart och kraft. Som tur är så finns det inget ”fönster” på chassit så man kan se hur det ser ut innanför chassit och det är väl tur det, kan säga att det är snygg kabeldragning eller några komponenter som sticker ut utan här har man istället satsat allt på prestanda vilket min personliga åsikt är det viktigaste.

asus-g30-4

Videoredigering är också något vi provade på och med dagens allt mer och optimerade mjukvara så var det ingen match för G30, det renderades betydligt snabbare än vad vi är vana vid och då renderades allt i 1080p 60FPS.

Asus har lyckats komma med en speldator med dom rätta komponenterna till dom flesta behoven och ännu en gång bevisat att man inte behöver ha det bästa och dyraste grafikkortet på marknaden utan har man bara ett mer optimalt system så klarar man sig väldigt bra med kort i en lägre prisklass också.

asus-g30-stampel

Omdöme:

Asus G30 är helt klart en framtidssäkrad PC inom spelvärlden. Många tycker och tänker att grafik och krav inom PC-världen går framåt och visst gör den det, men dagens grafikkort är fortfarande tillräckligt kraftfulla att klara av dessa, om man nu inte är ute efter att verkligen kunna maxa allt som finns på marknaden. Visst kostar G30 en slant men man kan nästan garanterat säga att den är framtids säker i alla fall 2-3år och man kommer kunna maxa spel ett tag till. Vi vet att spel börjar kräva allt mer och mer, men takten som grafikkorts tillverkarna skapar korten så är dom snabba och vi har redan nu väldigt kraftfulla kort.

En bättre-stämpel är ganska självklart då G30 är perfekt för den som inte vill bygga ihop sin egna PC men ändå få ut så mycket som möjligt ifrån den. Det ser även bra ut, det är kompakt och som många är ute efter, även tyst!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.