Asus har släppt sin andra tablet i Nexusserien, denna gången är det hög upplösning som är i fokus.

Då har vi nu fått in ASUS nya Nexus 7, en efterlängtad tablet med rent Android. Jämfört med den tidigare modellen så är den nya lite mer utdragen på höjden och bjuder på en betydligt mer stilren design med en slät baksida av ett gummiliknande material för att ge ett bra grepp. Allt detta är såklart i svart.

Nexus 7 2013 har också en baksida som påminner en hel del om den baksidan vi ser på nya Nexus 5. Här ser vi en tydlig Nexus-stämpel med en markerad kamera i ena hörnet.
Framsidan är även den blank då Nexusenheter i regel utnyttjar mjukvaruknapparna som introducerades med Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Det som täcks av framsidan är i stort sätt en 7″ skärm samt en kamera för videochatt eller liknande.

De knappar som finns på tableten har vi på höger sida och är bara volym- och powerknappen. På den nedre kortsidan så finner vi de två uttag som enheten har, microUSB och 3,5mm uttag för hörlurar. Denna designen gör Nexus 7 väldigt sparsam och enkel vilket inte alls är speciellt dumt.

Mjukvara

Det är just mjukvaran som särskiljer Nexus 7 från andra surfplattor. Här bjuder ASUS på ren Android utan något speciellt UI (user interface) eller appar som fyller diverse funktioner (blootwear). Nexus 7’s mjukvara brukar också kallas Goole Experience då det i stort sätt bara är Googles appar som ligger förinstallerade, detta ger ett mindre krävande system och konsumenten kan själv välja vad som passar bäst och vad som behövs. En annan generell egenskap som Nexus-enheterna har är att de är lätta att flasha och leka med om man gillar att byta ut mjukvara och testa olika special ROM’s så som CyanogenMod vilken är en av de vanligare.

Till sin för och nackdel så är Androidsystemet i Nexusenheterna väldigt avskalat, som tidigare nämnt så är det Google’s appar som gäller och mjukvaran bjuder inte på några speciella egenskaper som andra tillverkare lägger in. Ett tydligt exempel på det är Samsungs enheter som har det mesta i sig på gott och ont. Det finns alternativ via Play Store som exempelvis håller skärmen tänd medan man kollar på den, en funktion som Samsung har som standard. Fördelen med att inte fylla systemet med flashiga funktioner som dessa är att det blir mindre krävande som i Nexus 7’s fall resulterar i billigare hårdvara.

Att mjukvaran även skickas ut via Google gör att de enheter som finns i Nexus-serien får uppdateringar av nya Android betydligt snabbare än Samsungs eller Sonys enheter , för att nämna några. Detta gör att du kan njuta av de senaste funktionerna Android har att bjuda på snabbast möjligt.

Nexus7.3

Hårdvara

Billigare hårdvara ja, de flesta tillverkare jobbar tillsammans med Qualcomm och använder deras Snapdragon CPU. I år har Snapdragon X00 serien växt till sig och är mer eller mindre standard i nya enheter. Här har Google och ASUS valt att använda en lite äldre Snapdragon S4 Pro vilket är den sista modellen i SX serien. Snapdragon S4 Pro har också använts i mobiler som Sony Xperia Z och LG Optimus G.

Tack vare den bantade mjukvaran så klarar sig Nexus 7 relativt bra med detta chippet. Lite då och då så känns enheten trög, men överlag så håller Nexus 7 2013 ett bra flyt.Nexus.7.7

Skärm

Nexus 7 har ett riktigt stort dragplåster och det är skärmen! En 7″ skärm med upplösningen 1920 x 1200 ger en ppi på hela 323. Det syns direkt att ASUS har lagt ner lite extra energi på den här delen då färgåtergivningen matchar upplösningen och skärmen får ett väldigt bra helhetsintryck.
En sak som däremot drar ner skärmen en del är att den inte alltid registrerar ens finger. Det händer lite då och då att man får trycka ännu en gång på skärmen för att enheten ska reagera, detta känns såklart inte helt bra.

Nexus 7 är faktiskt den ända enheten i sin klass som denna högupplösta skärm, då till ett pris som matchar konkurrenterna.

Benchmark

När vi kör Benchmarktest på Nexus 7 så använder vi oss av 3D Mark och testet Ice Storm Unlimited. Här hamnar enheten mellan HTC One S och HTC One X+ vilket är två enheter som har något år på nacken vilket inte är jätteimponerande. Men även här ska man ha i åtanke att systemet är betydligt enklare att hantera än HTC:s alternativ Sense så upplevelsen blir betydligt bättre.

Screenshot_2013-10-23-22-06-53

Specifikationer

Modell ASUS Nexus 7 (2013)
Operativsystem Android 4.3
Mått (B x D x H) 114 x 8,65 x 200 mm
Vikt 290 gram
Processor Qualcomm Snapdragon S4 Pro 1,5GHz
Minne 2GB
Skärm 7,02″
1920 x 1200 (323 ppi)
Lagring 16GB – 32GB
Kamera Bakre: 5MP
Främre: 1,2MP
Batteri 3950mAh
Anslutningar 3,5mm hörlursuttag
microUSB
Nätverk NFC
Bluetooth 4.0
Wifi 802.11 a/b/g/n
Pris 16GB: Cirka 2300kr
32GB: Cirka 2700kr
Enligt Pricerunner

Nexus.7.4

Omdöme

Nexus 7 är en omtalad tablet som är prisvärd och smidig att ha med sig. Med ett pris på strax över 2000 kronor så kan man inte säga annat än att Google och ASUS levererar en prisvärd tablet om man inte är för kräsen. Skärmen lyfter enheten en hel del men CPU:n börjar bli något ”gammal”.
Det sparsamma Android som ligger i Nexus 7 kommer uppdateras snabbt med nya uppdateringar av Android vilket är en stor fördel.

Vi ger ASUS och Google’s samarbete en bättrestämpel då en mer prisvärd och uppdaterad tablet blir svår att hitta, men det är en lång väg upp till bäststämpeln!

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.