Teknikhype har testat Asus Fonepad 8 FE380CG som ännu ej finns i Sverige. Är det värt att vänta på den?

Om vi har tur så kommer Asus Fonepad 8 FE380CG att släppas inom årets slut i Sverige. Teknikhype har redan nu fått lägga vantarna på den. En hybrid mellan surfplatta och mobil, med HD-skärm och 16 GB inbyggd minne, 5 MP kamera bak och 2 MP kamera fram. Den har plats för två stycken SIM-kort, och plats för ett Micro SD-kort på upp till 64GB.

Asus Fonepad 8 är utrustad med 64-bit Intel Atom 1.8GHz quad-coreprocessor och 1GB RAM. Och med det ska denna phablet räcka bra till det man oftast behöver en platta till. Den kommer dessutom med Android 4.4 Kitkat direkt ur lådan. Allt detta låter ju bra. Men hur är den att använda på riktigt?

Asus fonepad 8 fe380 3

Design

Baksidan är plast, men den känns inte som glättig blank plast då den har ett mönster vilket gör att den känns mjukare – nästan som tyg, vilket ju är bra. Jämför man till exempel med vissa Samsungplattor eller telefoner så känns det ju direkt plastigt, vilket det inte gör här.

Stereohögtalarna är placerade på framsidan. En uppe och en nere vilket ju i första anblick kan se lite lustigt ut – vad är upp och vad är ner? Men, en logga nedtill och en kamera upptill löser den lilla förvirringen. På ovansidan finns uttag för laddare, samt 3.5 mm uttag.

Av- och påknappen sitter mer på baksidan än på sidan. Även volymknappen. Det tycker jag är en miss. För att få igång hybridplattan måste man alltså lyfta upp den för att komma åt knapparna. Kanske tänkte de att man alltid har den i handen, men så funkar inte jag och tvivlar på att jag är unik i det fallet.

Storleken är 120 x 214 x 8.9 mm och väger 310 g. Asus själva kallar den ultratunn. Jag vet inte riktigt om jag anser att den just är ultratunn då många andra surfplattor i samma storlek är tunnare. Men, den är definitivt okej, och inte tjock och otymplig.

På Asus sajt står det att den kommer komma i flera olika färger. Vit, röd, guld och svart.

Asus fonepad 8 fe380 1

Plats för två SIM-kort

Som jag skrev ovan så har Asus Padfone 8 plats för två SIM-kort. Jag fick inte nöjet att prova detta och har själv inte använt två SIM-kort i någon pryl tidigare. Dock är det värt att nämna att det ju öppnar upp för att man till bra pris får en surfplatta, och telefon som kan användas i så väl arbete som privat och att man på sådant sätt kan spara pengar (och miljö). Det underlättar också om man reser utomlands och vill peta in ett annat SIM-kort.

Asus Fonepad 8 dump 1  Asus Fonepad 8 dump 5 Asus Fonepad 8 dump 2

Skärm

Asus Fonepad 8 har en IPS HD-skärm på 1280×800.  Betraktningsvinkeln är okej. Den blir inte svart eller så om man ej ser på skärmen rakt framifrån, men den förlorar viss färg och krispighet. Att läsa text eller tidningar på nätet funkar alldeles utmärkt men färgåtergivningen är inte helt fulländad. Jag tycker att ljuset behöver vara på max för att ge tillräckligt bra bild. Det ger ju en nästan bländande bild på andra plattor.

Asus fonepad 8 fe380 2

Den har även anti fingerprint coating likt de flesta mobiler och plattor har nu för tiden. Något som ska minska antalet flottiga fingeravtryck, skydda den bättre mot repor och smuts än om utan. Jag märker inte av att det ska motverka fingeravtryck på något sätt. Kanske är jag extremt flottig om mina fingrar, jag vet inte, men jag märker inte någon skillnad från denna Fonepad 8 och min smartphone. Däremot är den väldigt lätt att torka av med en putsduk och det blir väldigt fint och blankt lätt.

Asus Fonepad 8 dump 3

För att få en riktigt klar och fin bild så använde jag appen Splendid där det går att anpassa färgtemperatur och sätta på “klart läge” vilket ljusnar upp lite och ger aningens bättre bild vilket jag tyckte var att föredra.

Generellt så är det en bra bild att läsa e-böcker på, eller se film!

Asus fonepad 8 fe380 4

Batteri

Asus menar att deras batteri ska räcka i 12 timmar. Och då är det aktivt användande med 720P video igång. För prat över 3G-nätet, ska batteriet räcka 21 timmar, och 600 timmar standby! Jag har själv inte testat så pass att jag kan uttala mig helt om batteritiden men det jag märker är att batteritiden är riktigt bra. Jag satte igång den, och den höll flera dagar fast jag kollade lite saker då och då.

Asus Fonepad 8 dump 4

Kamera

Asus Fonepad 8 känns inte som något man använder för att smidigt ta fotografier. Men olika funktioner är bland annat automatisk, panorama, natt, GIF-animering, bilddjup och miniatyr. Den har ingen blixt. Kanske för att det, precis som jag skrev, inte är en pryl man har med sig för att fota de bästa bilderna.

Användarupplevelse

ZenUI är ett UI som jag personligen tycker om då det är stilrent och snyggt och verkar bra anpassat även för mobiler som inte är de dyraste och bästa, som exempelvis Asus Zenfone 4. Asus har en del egna appar som självklart är med i telefonen. Frågan är ju hur många som använder dessa speciella chatt-appar, eller appar för att dela dokument med varandra när ändå Googles alla appar redan är med.

Efter att jag installerat appar som väl används till vardaglig basis, som Instagram, Facebook, Twitter, SwiftKey (varför är det alltid så hemska tangentbord som standard i mobiltelefoner?) och 68kB skärmdumpar så hade jag kvar 3,14GB. Ett extra minne känns rätt behövligt.

Asus Fonepad 8 är rapp i att växla mellan program och i menyerna. Enda gångerna den sackar efter lite är direkt då jag växlat mellan program som kräver en del, och sedan stänger ner och öppnar något annat.

Asus fonepad 8 fe380 5

Specifikationer

Modell Asus Fonepad 8 FE380CG
Operativ, UI Android 4.4, ZenUI
Skärm 8″ LED Backlight WXGA (1280×800) IPS, 10 fingers multi-touch support, Anti-fingerprint coating
CPU Intel® Atom™ Z3530 Quad-Core, up to 1.33 GHz, 64bit
Kamera 2 MP Frontkamera 5 MP bakre kamera med autofokus och 720p Videoinspelning
Batteri 15.2Wh Li-polymer Battery
Ljud Stereo Speakers med SonicMaster teknologi
Gränssnitt •1 × 2-in-1 Audio Jack (Headphone / Mic-in)
•1 × Micro USB
•1 × Micro SD Card Reader, up to 64GB
•2 × Micro SIM card slot(Dual SIM SKU)
Dimensioner BxHxD 120 x 214 x 8.9 mm
Vikt 310 g
Övrigt Stödjer Miracast

Asus fonepad 8 fe380 bra

Omdöme

Asus Fonepad 8 har fungerat bra. Den har en skön känsla på baksidan, och det flyter på bra mellan programmen. Ett plus är batteriet som räcker länge. Nackdelar är placeringen av Av- och Påknapp samt volym. Vår kontakt från Asus har låtit oss veta att den i bästa fall släpps i slutet av detta år i Sverige. Inom några veckor släpps dock en Asus Fonepad 8 FE380CXG som har lite mindre lagring, med 8 GB i stället för 16, och även en sämre kamera på 0.3 respektive 2 MP. Den variant vi testat, kommer kosta 2699 kronor. Det är lite dyrare än exempelvis en Samsung Tab 3 8″ med 16 GB. Asus Fonepad 8 FE380CXG som släpps om någon vecka kommer ha priset 2299 kronor.

Eftersom Asus Fonepad 8 FE380CG fungerat bra, så får den också ett Bra i betyg av oss på Teknikhype.se.

Fördelar Nackdelar
+ Två SIM-kort
+ Baksidan
+ Flyter på bra
+ Batteritid
– Knapparnas placering
– Krävs full ljusstyrka

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.