All-in-one? Ja, vad tycker vi om Asus ET23 all-in-one dator?

Vi har nu gått igenom ASUS all-in-one dator ET23. En typ av dator som blir allt mindre konsumtionsvänlig. Allt fler datorer som säljs idag är laptops/ultrabooks. Vi vill ta med oss vår dator och kunna använda den när som helst. Med en all-in-one dator så får du en laptops kompakthet med ett fulltowers låsning. Tvingas man sitta vid en dator på en fast plats i hemmet så blir man direkt låst.

En dator som är byggd på detta sättet hamnar i någon form av mellanläge för den vanliga konsumenten och passar bäst in på skolor, bibliotek eller andra offentliga platser.

Första tankarna

Som vanligt när det kommer till ASUS så fick vi riktigt positiva intryck vid uppackningen av denna datorn. Designen är stilren, foten är gjord i aluminium med skarpa linjer. Det medföljande tangentbordet och musen kopplades lätt in trådlöst med den medföljande USB-stickan som vi fäste på en av alla portarna datorn var utrustad med på baksidan.

asus.et23.4.

Den 23″ stora touchskärmen i FullHD är fint inramad i en svart front med webkamera och ASUS-logga undertill. Under skärmen sitter fler portar och menyknappar så man enkelt kommer åt det viktigaste så som USB, 3,5mm uttag med mera.
När datorn väl var på plats så var det precis så rent och fint som det bör vara med en all-in-one modell. Med andra ord, en strömsladd går ner bakom foten.

En sak som vi nästan missade var den optiska läsaren som hittas på den högra sidan av skärmen. Här har vi en BluRay-läsare som man kan använda vid behov. Personligen så var det år sedan jag använde en optisk läsare till något nödvändigt, så denna platsen känns felplanerad då fysiska skivor är påväg utför.

asus.et23.5.

Att använda

Den stationära datorns absolut största hot är den allt mer avancerade laptopen och alla de valmöjligheter den portabla marknaden ger oss med hybrider, tablets, phablets etc. En enstaka av dessa enheter ger möjligen inte så mycket, men att ha en stabilare laptop som komplement till sin tablet så kommer man bra långt som normal användare.

Vi har tidigare testat ASUS ET-2300 det är en liknande all-in-one modell som denna. Då som nu så finner vi inget lämpligt användningsområde av en stationär all-in-one dator i ett normalt hem. Vill man ha ett spelmonster så köper man sig ett full-size tower kabinett och bygger ihop något som passar än själv. Är man mer av den traditionella användaren så köper man sig en laptop som kan följa med till soffan, frukostbordet eller skrivbordet.

Men för att se fördelarna med ASUS ET23 så är det lite som en prydnad, har man rejält utrymme i köket så kan det vara en perfekt köks-TV/receptbok då man klarar sig fint utan mus och tangentbord (här ska även läggas till att skärmen är utrustad med antennkontakt). Det finns naturligtvis betydligt billigare lösningar, men då även mindre flexibla som en riktig PC.

Du får också en betydligt större skärm än på en laptop och här sitter man bra bakom den 23” stora FullHD-skärmen, något som gärna hade fått hoppa upp till 2K för att matcha i7-stämpeln bättre nere på foten.

asus.et23.2.

Bakom skärmen hittar vi fläkten, en “detalj” som hörs mer än vad den syns. När man sitter vid en skärm som har “allt i ett” så vill man även sitta vid en tyst dator. Men här bjuds vi på fläktljud i flera olika former. Antingen kör den fullt blås och sprutar ut luft, eller så kör den i kraftiga pulseringar.

Som spelmaskin

Precis som vi nämnde tidigare så bör du införskaffa dig någon form av kabinett om du är sugen på att spela då det är betydligt mer flexibelt än denna skärmen. Men vill man logga in på sitt Steamkonto och spela ett par timmar så går det såklart bra. Datorn är utrustad med en Intel i7 4500U processor och 8GB RAM. Grafikkortet är ett NVIDIA® GeForce GT740M på 1GB vilket såklart inte är ett dedikerat grafikkort utan ett chip. Detta betyder att det inte kan jämföra med de kort som sitter i en fullskalig PC. Så spelande är en fråga om krav mer än möjligheter, har du inga större grafiska krav så kommer du en bra bit med denna All-in-one datorn även när det kommer till spel.

Design

När det kommer till designen så är ASUS helt rätt ute! ASUS har för vana att släppa snygga och tilltalande produkter med trevliga materialval, ASUS ET23 är inget undantag. Designen är det första intrycket användaren får och det är väldigt viktigt att detta kommer ut rätt.

Med en stilren fot i aluminium och skarpa kanter så reser sig den 23” stora FullHD skärmen bra. Skärmen omringas av en svart ram med en diskret och ljusstark webkamera ovanför. Under skärmen hittar vi ASUS logga och symbolerna för portarna som är på skärmens undersida.

asus.et23.3.

Baksidan är dock gjord i svart plast vilket inte är riktigt lika lyxigt. Men plasten är mattsvart och formad på ett snyggt sätt. Den håller även alla portar på en och samma plats så man lätt kan bunta ihop de sladdar man har för att sedan gömma så diskret man kan.

Tillbehören

Som alltid när man köper en all-in-one lösning så följer det med två relativt nödvändiga verktyg. Rent tekniskt krävs inte mus och tangentbord. Men användarupplevelsen höjs markant när dessa nyttjas.

Det tangentbordet och den mus som skickas med kan jämföras lite med de hörlurar som följde med din senaste telefon. De funkar överlag, men vill man ha något lite extra så får det köpas till vid sidan av. Det som ligger i paketet är fullt dugligt, musen skulle dock kunna vara en aning större.

Materialvalet är svart plast precis som bakstycket, ett material som är väl beprövat men som inte ger någon vidare kvalitétskänsla. Knapparna låter en hel del när man trycker på dom, då mekaniska tangentbord blir allt mer populära så finns det säkerligen personer som uppskattar detta, men personligen så föredrar jag ett mjukare tangentbord som går tystare. Till skillnad från de små smidiga tangentborden som finns så är detta i full bredd så det finns utrymme för en NumPad om man uppskattar det.

Musen är som ovan nämnt lite väl liten, här skulle ASUS gärna få bygga lite mer på längden i första hand så den ligger skönare i handen.

Benchmark

När det kommer till styrkemätningar så klarar sig datorn bra överlag, men när vi går in på mer avancerade tester för CPU och GPU så märker vi snabbt att hårdvaran viker sig jämfört med hårdvara som är byggd för stationära datorer. Både i7-processorn och grafikkortet i ASUS dator är hårdvara som är tänkt till ultrabooks/laptops vilket drar ner prestandan avsevärt jämfört med andra stationära datorer.

Här nedan har ni benchmark för grafik (NvidiaGT740M 1GB), processor (Intel i7 4500U) och ett mer allmänt test.

Specifikationer

Modell ASUS ET2321INTH
Operativsystem Windows 8.1
Mått (B x D x H) 571 x 359 x 50 ~200 mm
Vikt 9 KG
Processor Intel® Core™ i7 4500U Processor
Grafikkort NVIDIA® GeForce GT740M 1GB
Minne 8GB DDR3
Skärm 23″
FullHD 1920×1080
LED-display
IPS
Touchscreen
Lagring 128GB SSD
1TB HDD
Anslutningar Hörlursingång
Mikrofoningång
3 x USB 3.0
3 x USB 2.0
1 x HDMI-ingång
1 x HDMI-utgång
1 x RJ45 LAN
1 x Antenn-kontakt (tillval)
1 x Kensington-lås
1 x Subwoofer-uttag (2,5 mm)
Strömport
Kortläsare 2 x 6-i-1 läsare
Nätverk Bluetooth 4.0
Pris Okänt

asus.et23.6.

Omdöme

Om vi då ska sammanfatta denna snygga pjäs så måste jag säga att detta är en dator som passar bättre på platser som skolor och bibliotek, med andra ord platser som inte är en bostad. Vi på TeknikHype har fortfarande inte blivit övertygade om en all-in-one lösning i hemmet.
Vill man dock använda sig av denna typ av dator så är ASUS ET23 helt klart ett alternativ att titta lite extra på.

Men för att vi ska ge mer än en bra-stämpel så vill vi känna ett “ha-begär”. Det blir dock svårt att få när man inte riktigt vet varför man ska prioritera denna lösningen framför en laptop eller en ”riktig” PC.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.