Alienware har visat sina muskler när det gäller gamingskärm dock finns det några men, såsom upplösning och storlek.

Den senaste tiden har jag varit mer eller mindre beroende av så hög uppdateringsfrekvens som möjligt, Alienware har tagit detta ett steg längre och för första gången så får jag testa på att leka med en skärm som har 240 Hz istället för 165 Hz som jag annars jobbar med.

Men min första fråga var direkt, kommer jag se skillnad? Vad är skillnaden? Är det värt priset?

Alienware är inte precis nya när det kommer till gaming men den är först nu den senaste tiden eller senaste året som Alienware faktiskt tagit fram produkter som är intressanta och framför allt ganska så prisvärda. Alienware AW2518H är en skärm som dom har lyckats få in det mesta som en gamer är ute efter såsom en uppdateringsfrekevens på 240 Hz, Nvidia G-sync men tyvärr så faller dom vid mållinjen när det gäller upplösningen som endast är på 1920 x 1080 pixlar och idag är detta nästan lite för lågt, jag vill helst se minst 2560 x 1440 pixlar.

Nvidia G-sync är något som av någon anledning inte finns i allt för många skärmar och när det väl finns så går priset tyvärr upp en aning. Vill man istället ha Freesync så är det Alienware AW2518HF som gäller och då är prislappen även lite lägre.

Stativet som följer med Alienware AW2518H är ett stort plus främst för det är en robust som tyvärr påverkar vikten, men även för att man kan justera skärmens höjd och vinklar ganska fritt. Jag har tidigare provat på skärmar där stativen har varit en stor begränsning men inte i detta fallet.

Skärmen i sig har en ovanlig form och ärligt talat en klumpig sådan, inte för att det enligt mig spelar särskilt stor roll men designen på skärmen utanpå känner vi igen från Alienwares tidigare produkter och det är ett stort plus enligt mig att bibehåller detta.

Anslutningarna som vi hittar hos Alienware AW2518H är inte särskilt många men enligt mig tillräckligt många för dom flesta

 • 1x Displayport 1.2 (krav för G-sync)
 • 1x HDMI 1.4
 • 4x USB 3.0
 • Audio Out

Som jag nämnt i andra tester av skärmar och som kanske inte alla vet så är det Displayport 1.2 som gäller för att få ut maximal prestanda från skärmen, det går att få ut en hel del med HDMI också idag men vill man få tillgång till G-sync samt Freesync så är det Displayport som gäller och att skärmen “endast” har en räcker gott och väl. USB-portar i skärmarna är i dag tydligen ett måste, men det har aldrig varit något jag själv använt, men det finns där och Alienware snålar inte utan kör endast på USB 3.0 denna gången.

Men då är frågan, såg jag någon skillnad på 240 Hz? Svaret är både ja och nej, det berodde helt och håller på spelet jag testade detta på. Under perioden som jag fick chansen att testa Alienware AW2518H så släpptes Anthem från EA där jag ganska snabbt kunde se skillnad på 240 och 165 Hz. Det var nästan skrämmande hur bra allt flöt på hos Alienware och det är en upplevelse jag tycker dom flesta borde ge sig på.

När jag sedan testade skärmen i spel som CSGO, Apex Legends och PUBG så blev det inte samma känsla och tyvärr fick inte skärmen använda sina 240 Hz till fullo utan där blev det en begränsning fastän att FPS-mätarna visade betydligt högre. Jag tror inte det har med skärmen att göra utan det är spelet som begränsar och förmodligen för att inte allt för många tillverkare har skärmar med såpass hög uppdateringsfrekvens.

 

Tyvärr så är Alienware AW2518H på endast 25 tum vilket också är en ovanlig storlek då dom flesta skärmarna är antingen på 24 tum eller på 27 tum. 25 tum har jag faktiskt aldrig hört talats om tidigare men även upplösningen är för låg för att vara en skärm som kostar från 5 000 kronor. Men både storleken på 25 tum och den låga upplösningen är perfekt om man inne för att satsa på e-sport som till exempel CSGO, synd bara att man inte får nyttja alla 240 Hz då.

Alienware AW2518H menyer kan till en början vara lite förvirrande men det finns ett och annat att ställa in såsom olika bildlägen för till exempel vad för spel man spelar, där handlar det oftast bara om en RGB-ändring men det går även att sätta på och stänga av olika inbyggda inställningar som Alienware har i sin skärm såsom ULMB (Ultra Low Motion Blur) som är en inbyggd funktion som ska reducera eftersläpningar vilket får snabba rörelser att synas ännu tydligare. Men väljer man att ha på ULMB så går detta endast att använda i 100, 120 eller 144 Hz alltså inte max 240 Hz.

Inte helt oväntat så ligger all fokus på just spel när gäller Alienware AW2518H där vi har den högsta om inte den bästa prestandan hos en skärm där man med några få inställningar kan få bland dom bästa skärmarna på marknaden.

Men det som man borde tänka till lite extra på är om man verkligen har nytta för all den prestandan som Alienware AW2518H ger, men samtidigt påverkar andra aspekter såsom storlek och upplösning. Priset som ligger på strax över 5 000 kronor är heller inte särskilt högt med tanke på vad man får från Alienware för priset så är det inte skrämmande högt och vi får en skärm av hög kvalitet från ett företag som god erfarenhet av gaming.

Alienware AW2518H
 • 10/10
  Prestanda - 10/10
 • 7/10
  Funktioner - 7/10
 • 8/10
  Kvalitet - 8/10
 • 7/10
  Pris - 7/10
8/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.