Test: AfterShokz Aeropex

AfterShokz Aeropex

Kan hörlurar med benkonduktion vara framtidens lösning av hörlurar? Kanske, men det är en bit kvar tills det blir riktigt bra.

Hörlurar brukar nästan alltid antingen vara in-ear eller over-ear där det är just ljudkvaliten samt olika designval som är avgörande om man gillar dom eller inte.

Men här har AfterShokz tänkt ett steg längre och gjort detta ganska länge och detta är att istället för att ha något i eller på örat så överförs ljudet via våra kindben. Det jag kan säga redan nu som man ska komma ihåg är att man har denna lösningen bland annat för att kunna höra och ha koll på allt ljud i sin omgivning samtidigt som man har musik,podcast,ljudbok eller vad man nu väljer att lyssna på.

Jag gillar denna iden, att både höra musik men samtidigt kunna höra runt om sig, gillar detta speciellt när jag är ute och går eller springer, då vill jag gärna höra om det är någon bakom mig eller om det kanske är en cyklist som vill komma förbi, men samtidigt vill jag eller måste jag ha musik.

Man ska alltså inte tro att AfterShokz Aeropex är lösningen om man vill ersätta sina nuvarande hörlurar och stänga ute allt ljud runt omkring sig, tvärtom egentligen, kombination av ljud och oljud.

jag har nu använt mig utav AfterShokz Aeropex i några veckor, både vid träningen men även under arbetstid vid samtal m.m. Till en början är det ovant, jag hade svårt att vänja mig först vid dom små vibrationerna som lurarna faktiskt ger ifrån sig men bara efter 3-4 användningar så är detta något som man inte lägger märke till längre. Att sedan inte ha något i örat och ändå ha musik eller kunna svara på samtal är helt klart ett stort plus och speciellt för personer som mig som inte gillar in-ear som går allt för djupt in i örat.

AfterShokz Aeropex är IP67-klassade vilket gör att man kan simma med dom, detta är något jag inte har testat men dock har jag “råkat” tvätta dom och detta klar dom alldeles utmärkt, vattentåliga och robusta när det kommer till designen samt materialvalen.

Fastän att detta är ett nytänk och väldigt annorlunda när det kommer till hörlurar så finns det en sak som brister och tyvärr var väntat skulle påverkas, ljudupplevelsen som brister enormt och det är egentligen inte så konstigt men fortfarande långt ifrån godkänt.

Eftersom vi inte har något som går in i örat så tappar AfterShokz Aeropex väldigt mycket bas, nästan ingen bas alls utan istället är det vibrationer som finns där. Man får helt enkelt räkna med musik fattig på bas men annars helt ok ljud. Enligt mig är det perfekt lurar om man lyssnar mycket på ljudbok eller podcasts där just basen kanske inte är så viktig. En annan punkt som AfterShokz själva säger inte stämmer är att har man relativt högt i dessa lurar så kommer ljud att “läcka ut”, omgivningen kommer alltså att höra vad man lyssnar på men bryr man sig inte om detta eller om man inte kommer vara i tysta miljöer är det inget problem.

AfterShokz Aeropex

Att använda AfterShokz Aeropex till att svara på samtal är inga problem, man svara enkelt med ett knapptryck direkt på Aeropex och kan därefter justera volymen samt lägga på samtalet, kvalitén som mikrofonen ger är helt ok, jag har inte hört att någon klagat på det och att kunna svara när man simmar till exempel kan vara ett plus för många.

AfterShokz Aeropex har inte helt oväntat kanske sina för- och nackdelar där man får överväga lite vad som är viktigt och vilka ändamål man vill använda sin lurar till. Jag gillade hur lätta Aeropex är och komforten i sin tur blir hög och man kan utan problem ha på sig dessa hörlurar betydligt längre än traditionella in- eller on-ear som kan efter en längre period bli obehagliga.

Batteritiden ligger enligt AfterShokz på åtta timmar men jag fick ut ungefär så mycket om inte lite mer med min användning som oftast var under träningspass. När man sedan ska ladda batteriet så är det via en egen lösning som AfteShokz har tagit fram och detta främst för att göra detta vattentåligt och en annan bra funktion är att väljer man att ladda när Aeropex är lite för blöta så kommer laddaren att varna oss och måste torka rent kontakten innan vi kan börja ladda, att ladda fullt tar strax under två timmar.

AfterShokz Aeropex

AfterShokz Aeropex är tyvärr inte ett par hörlurar för alla, detta är mer eller mindre anpassade för träning och om man tycker att det är viktigt att höra sin omgivning. Är man ute efter att vara helt ljudisolerad av sin musik så ska man inte ens tänka tanken av AfterShokz Aeropex tyvärr. Jag tycker denna tekniken är intressant och hoppas verkligen att AfterShokz kommer fortsätta att utveckla denna tekniken, kanske kan det bli nästan lika bra som alla andra hörlurar, men som det ser ut just nu är det en bit bort.

AfterShokz Aeropex kostar ungefär 1 700 kronor vilket kan vara en saftig prislapp för många men något som jag rekommenderar att man testar på först innan man köper för att se om det verkligen är så som man hade hoppats på. Är färg viktigt så finns Aeropex i fyra olika färger svart, grå, röd eller blå.

BETYG
Ljud
3
Kvalitet
6
Installation
7
Pris
5

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.