Google Nexus 4 är Googles nya topptelefon som ska sätta ribban för hur en Android telefon ska se ut och fungera.

Inledning

Google Nexus 4 är den fjärde Nexus telefonen i raden och den här gången är det LG som har fått äran att tillverka Googles flaggskeppstelefon. LG har fått väldigt mycket kritik för att man har varit sena med uppdateringar och att vissa större uppdateringar har uteblivit helt från flera av företagets telefoner och det blir förhoppningsvis bättre när LG nu får tillverka en Nexus telefon som får uppdateringarna direkt från Google.

Nexus 4 släpptes den 12 november förra året och LG hade svårt att möta efterfrågan på telefonen till stor del på grund av att man får väldigt mycket telefon för pengarna och för att Google underskattade efterfrågan rejält. Google har sålt telefonen via sin egen programbutik Playstore och där har väntetiderna på en telefon uppgått till närmare sju veckor innan telefonen har försvunnit från Playstore några veckor, men från februari i år så fick LG ordning på leveranserna av telefonen och den går nu att få tag på hos de flesta butiker som säljer telefoner samt i Playstore som dock tyvärr inte är tillgängligt för oss i Sverige.

Men vad får man då för pengarna hos Nexus 4? Specifikationsmässigt så är det absolut toppklass och det enda telefonerna som är värre är HTC:s One och Samsungs Galaxy S4.

Det enda som riktigt skiljer sig mellan Nexus 4 och t.ex Sonys Xperia Z är att Xperia Z har en 1080p skärm medans Nexus 4 bara har en 720p skärm men man saknar absolut inte högre upplösning på den enligt min erfarenhet med telefonen under de senaste veckorna.

Specifikationer

Modell Nexus 4
Operativsystem Android 4.2.2
Mått (H x B x D) 131.9 x 68.9 x 8.5 (mm)
Vikt 139 gram
Processor Snapdragon S4
Quad Core 1,5GHz
Minne 2 GB
Skärm 4,7″ TrueHD IPS + LCD
768 x 1280 320 ppi
Corning Gorilla glas 2
Lagring 8 eller 16GB internminne
Ingen plats för SD-kort
Kamera 8MP (bak)
1,3MP (fram)
1080p (30fps) film
Batteri 2100 mAh
Anslutningar microUSB 2.0
AUX
Nätverk WiFi
Bluetooth 4.0
DLNA
NFC
Pris ca 3 500kr (Prisjakt)

Kartong och innehåll

När man tar fram kartongen så är det en svart relativt anonym kartong som det står Nexus på nere i högra hörnet och runt detta så sitter det ett tunnare papper som det är en tryckt bild av Nexus 4 på. Tar man av pappret och öppnar kartongen så finner man som vanligt telefonen överst själv och under det så finns det dokumentation och en laddare med medföljande Micro USB kabel samt ett verktyg för att öppna SIM kortsluckan. Du får inte med några hörlurar till Nexus 4 vilket troligtvis beror på den låga prislappen, men man undrar ju ändå om det inte skulle kunna gå att slänga med ett par hörlurar för en telefon som kostar runt 4500 kr i Sverige.

nexus4_box2nexus4_box

nexus4_box_side1 nexus4_box_side  nexus4_box_back

nexus4_box_bothnexus4_box_opennexus4_box_open2  nexus4_box_open1

Design och byggkonstruktion

Designmässigt så har det inte hänt vidare mycket på framsidan av telefonen och den är väldigt lik sitt äldre syskon Galaxy Nexus med lite rundad ovan och nedansida utan knappar och endast en stor skärm, men på baksidan har det hänt desto mer. Nexus 4 har precis som iPhone 4 glas på både bak och framsida och huruvida man tycker det är bra eller inte så kan man i alla fall inte argumentera om att det är väldigt snyggt och stilrent även om det gör telefonen utsatt ifall man skulle tappa den. Glaset som skyddar både skärmen och baksidan är Cornings Gorilla Glass 2 och under glaset på baksidan så finns ett mönster av metallspån eller liknande som ska efterlikna den levande bakgrunden på den första nexusenheten Google Nexus One.

nexus4_frontnexus4_backnexus4_back2nexus4_side  nexus4_bottom

nexus4_front1 nexus4_back3

Tyvärr så gör glaset att det samlas väldigt mycket fingeravtryck på telefonen och det blir väldigt tydligt på bilderna nu som är tagna i starkt solljus, fingeravtrycken är dock mycket mindre framträdande när det inte är starkt ljus som blänker vilket kan ses på de undre bilderna. Men som tur är de inte så störande under användning av telefonen när skärmen lyser under dem men det ser ju inte vidare bra ut om man gillar en ren telefon.

Byggkonstruktionen är väldigt stabil och telefonen sviktar inte någonting när man vrider och klämmer på telefonen. Tack vare att det är glas på både fram och baksida så känns den även väldigt premium att hålla i. Glaset kan dock göra att telefonen är lite hal när man ska hålla i den så ett skydd på något vis är inte en dum investering, även om sidorna som består av ett gummiaktigt material gör att man får bra grepp om telefonen förutsatt att man greppar den runt om. Det finns bara tre fysiska knappar på Nexus 4, on/off knappen samt volymknappen och knaparna sticker ut lite grand från telefonen vilket gör dem relativt enkla att känna och hitta i fickan. Knapparna ger ifrån sig ett visst motstånd när man trycker ned dem men framförallt on/off knappen kunde få ha ett lite större motstånd då man ibland håller in knappen utan att inse att man överhuvudtaget har tryckt in den.

Google har utrustat Nexus 4 med Qualcomms dåvarande bästa chip, Snapdragon S4 Pro med grafikkretsen Adreno 320 och den har inte haft några problem med några av spelen jag har testat att spela. Flytet är även det mycket fint och de 2GB ram som sitter i telefonen gör att multitasking går hur bra som helst med tre eller fyra olika applikationer igång samtidigt.

Mjukvaran

Den största säljpunkten för en Nexus telefon är ju otvivelaktigt att den inte har någon specialanpassad variant av Android utan är helt “vanilla” vilket betyder att det är Android i sin renaste form som Google menar att det borde vara. Det finns ju både för och nackdelar med att ha Android i standardutförande och det allra viktigaste argumentet är ju utan tvekan att man får uppdateringarna först av alla, men istället får man ju ge avkall på en del annan funktionalitet som Samsungs SmartStay eller HTC:s Blinkfeed.

Men hur fungerar då mjukvaran i Nexus 4? Nexus 4 har den senaste versionen av Android (4.2.2) och några av nyheterna i den här versionen är att det nu finns låsskärmswidgetar vilket ger möjligheten att lägga till vissa widgetar direkt på låsskärmen för snabbare åtkomst till t.ex kalender eller en sms konversation. Funktionen fungerar bra men jag har inte fått till någon ordentlig användning av dem förutom möjligheten att komma åt kameran genom ett svep åt höger direkt efter att du tänt skärmen.

I övrigt så är det inte några större skillnader från föregående versioner av Android mer än buggfixar så är man van vid Android så är det inte några större nyheter. Flytet är som tidigare nämnt mycket bra och det är vid ytterst få tillfällen som jag har stött på något lagg förutom direkt efter uppstart eller vid en omstart av launchern.

I och med Nexus 4 och Android 4.2 så är Chrome standardwebbläsaren i Android och det är många som har klagat på att det ska vara dåligt flyt i den webbläsaren för vissa, något som vi dock inte har märkt något av under vår tid med Nexus 4. Att ha Chrome som standardwebbläsare har vissa fördelar på grund av att man kan logga in med sitt Google konto och man får då tillgång till öppna flikar mellan sin dator och sparade lösenord på hemsidor hamnar i din telefon.

Vi har kört en del olika benchmarkprogram på Nexus 4 för att se lite hur den står sig i syntetiska tester mot andra telefoner, testerna är körda strax efter en omstart av telefonen för att det ska bli så lite program som stör som möjligt. Tyvärr så är inte testerna körda på en ren telefon utan den har redan många olika appar installerade vilket brukar kunna dra ner betyget på den här sortens tester och därför inte ge en helt korrekt uppfattning om telefonens betyg men om inte annat så kan det vara intressant att se lite av hur telefonen presterar.

AnTuTu Benchmark:

 Antutu_1 Antutu_2 Antutu_3

Quadrant Standard Edition:

Antutu_4

GLBenchmark:

GLBenchmark_1 GLBenchmark_2

Vellamo:

Vellamo_MetalVellamo_HTML5

Kameran

Kameramjukvaran i Nexus 4 är väldigt touchanpassad, något som har skett på både gott och ont. eftersom att Nexus 4 inte har någon meny knapp så kommer man åt menyn antingen genom att klicka på en knapp i nedre hörnet högra hörnet eller genom ett långtryck på skärmen. När man gör detta så får man upp en meny som ligger i en cirkel runt fingret som man sedan drar fingret ut åt det håll som alternativet man vill ha ligger. Ett av problemen med detta är att några av alternativen hamnar under ens finger vilket gör det svårt att se vilket alternativ man ska välja just där. Det hade varit enklare om man hade lagt alternativen i en halvcirkel runt fingret så att alla olika alternativ är synliga hela tiden.

camera_menu_4 camera_menu_1 camera_menu_2 camera_menu_3

Kameran är inte den den bästa på marknaden och den verkar ha problem med att ta bilder på saker som rör sig snabbt som då ofta blir suddiga. Färgerna har också en tendens att se lite urvattnade ut och men för den som bara tar bilder för t.ex Facebook eller Instagram så räcker kameran absolut till. För att ni läsare ska kunna skapa er en egen uppfattning om hur kameran i Nexus 4 presterar så har vi här tagit två olika bilder med en Nikon D5100 och Nexus 4 och resultatet ser ni här nedanför.

Nikon D5100:

NikonNikon1

Nexus 4:

nexus4_bild1Nexus4_bild2

Vid inspelning av video så har Nexus 4 inte några speciella överraskningar och videon har ungefär samma färgproblem som bilderna. En smidig funktion som finns i de flesta toppmodeller idag är dock att man kan ta bilder medans man spelar in video.

Signal och mottagning

Mottagningen på Nexus 4 har varit väldigt bra under våran testperiod med telefonen och den har framförallt presterat väldigt bra på platser där mottagningen vanligtvis är väldigt dålig. Google har inte utrustat Nexus 4 med ett LTE modem på grund av att det inte finns någon direkt standard för LTE och man hade därför inte kunnat en och samma telefon över hela världen. Istället så har man utrustat telefonen med ett HSPA+ modem med möjlighet att överföra data i hastigheter upp till 42 Mb/s. Det är ju mindre än LTE hastigheter men borde ändå räcka för de flesta när man surfar med mobilen.

Wifi modemet har mycket bra räckvidd och det är inte sällan som man förvånas över att telefonen har kopplat upp sig mot hemnätverket. hastigheten över Wifi är bra och telefonen klarar av hastigheter på upp till 72 Mb/s.

GPS:en i Nexus 4 är snabb på att låsa mot satteliter och Glonass stödet hjälper säkerligen till att få ner låsningstiden. Telefonen är även utrustad med en barometer vilken hjälper telefonen att bestämma dess position genom att mäta lufttrycket för att bestämma telefonens höjd. GPS:en har under testningsperioden upplevts som exakt och träffsäker.

Ljud och bild

Skärmen i Nexus 4 är 4,7 tum stor och har en upplösning på 1280×768 pixlar. Skärmen har en bra färgåtergivning som varken ser övermättad eller undermättad ut. Betraktningsvinklarna är väldigt bra och färgerna ser korrekta ut även vid extrema betraktningsvinklar.

Ljudet som kommer från telefonhögtalaren i telefonen låter bra och tydligt och det är sällan man har problem med att höra vad någon annan säger utan det är snarare nästan för högt ljud vissa gånger. Ljudet från den bakre högtalaren låter inte allt för burkigt och det är inte skråligt ens på högsta volym.

nexus4_rating

Omdöme

Vi på TeknikHype rekomenderar Nexus 4 därför att en nexus telefon har hittils varit för de personer som är Androidentusiaster samt för utvecklare men i och med Nexus 4 så har man ändrat på detta en gång för alla och skapat en telefon som är för den breda massan. Med ett bra pris, snygg design och bra hårdvara så har Google verkligen satt ribban för alla Android telefoner både vad gäller utseende och framförallt pris på enheterna.

Tidigare artikelRykte: Apple kommer presentera stora saker i juni *Uppdaterad*
Nästa artikelRykte: Battlefield 4 datum läckt?

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn