Forza Motorsport lever vidare och snyggare trodde vi inte det kunde bli men det kunde de samt 60FPS, vad kan egentligen gå fel?

Turn 10 är tillbaka och skapat ännu ett Forza Motorsport och även denna gången till Xbox men som vanligt med en massa nyheter, nya bilar samt nya banor att köra och sladda på. Tyvärr blev inte Forza Motorsport 5 något jätte hit och man tröttnade snabbt på det och blev väldigt jobbigt att kunna ta sig till de mål man vill, snabba bilar men nu är det dags för ett nytt försök och det börjar bra.

Forza Horizon 2 däremot var en annan historia där man lyckades få till ett bra spel med en öppen värld att ta del av och mer eller mindre en rätt väntad story, att bli Nr.1 förare med supersportbilar.

Kan grafiken bli bättre än så…

Varje gång vi får ta del av ett nytt bilspel så är det oftast grafiken de första som uppmärksammas och så även med Forza Motorsport 6 som har grafik bland de bättre vi sett, de ända spelet som man kan jämföra bäst med är Project CARS som fortfarande är ett bilspel med alla detaljer på plats. Snygg grafik och det bästa av allt är att spelet flyter på i 60FPS och detta överraskande nog utan att lagga utan Turn 10 har lyckats med optimeringen riktigt bra.

forza-motorsport-6-4

Men ok, grafiken är som vanligt i toppklass och det flyter på bra men hur är då körkänslan? Körkänslan är något som alla bilspel är olika på och ofta beror de på om de är bilsimulator eller inte. Forza Motorsport 6 är en blandning där man försökt ta de bästa ur bilsimulatorn men ändå behålla de lite mer ”roliga” i körningen om man vill busa till de lite eller bara köra loss. Ett problem som brukar uppstå hos bilspel är att man inte alltid får den känslan av att man kör 200 eller 300km/h utan ger samma känsla som att köra 100 km/h, men här har utvecklarna lyckats skapa känslan att när man kör fort så håller man andan för att inte åka av banan eller att nån ska hamna i vägen för en. Körkänslan förändras också beroende på vad för väder det är, väglag m.m. så nu påverkar allting hur körkänslan ska vara i spelet och en detalj som gör de lite mer verkligt och även lite mer utmanande.

forza-motorsport-6-2 forza-motorsport-6-3

Allt handlar inte bara om grafik utan att skapa ett ljud för dessa spel är ingen lätt match fastän man kan tycka att kraven inte är lika höga så finns de mycket som kan ställa till de om ljudet inte är tillräckligt bra, men Turn 10 har inte haft problem med detta utan lyckats göra så motorljudet låter tydligt men ändå inte för överdrivet utan är mer eller mindre perfekt matchning. Även beroende på vad för väglag man kör på så förändras ljudet samt hastigheter m.m.

Turn 10 har länge jobbat med att utveckla bilspel och det märks, man har en hel del erfarenhet i bagaget och man har använt detta som många hade väntat sig.

Det som ibland kan förvirra mig är att varför man ska ha så himla många bilar att välja mellan, Forza Motorsport 6 har 460 olika modeller som man kan välja mellan plus att man kan trimma och anpassa dom efter sin körstil. Det är vilar allt från en vanlig hederlig Volvo 850 till en Bugatti Veyron och fler bilar kommer det att bli.

Men varför så många? Kommer någon verkligen hinna ta sig igenom alla dessa 460st?

En stor nyhet i detta Forza Motorsport denna gången är tävlingar på natten eller att vädret kan skilja sig och denna gången kan det regna och när de gör de gäller det att hålla sig på vägen då väglaget blir helt annorlunda, precis som att köra bil på riktigt. När ni kör när det regnar så skulle jag rekommendera att ni stannar bara mitt på banan för att se hur snyggt Turn 10 lyckats göra det med regn i spelet.

Fördelen som alla bilspel verkar få nuförtiden är att man inte behöver jobba upp sig till elit-bilarna eller dom riktigt snabba utan efter sitt första race där man lär sig hur kontrollerna funkar m.m. så får man sedan välja vilken klass man vill börja köra och starta sin karriär i, vi känner igen detta från tidigare bilspel och hyllar detta än idag så man slipper börja köra med en Golf eller Polo som knappt klarar hundringen.

forza-motorsport-6-5

Forza Motorsport 6 är full med nyheter och nya spellägen som t.ex ”Boost mods” som gör att ett race delas in i olika steg och man ska ta på sig utmaningar för att samla poäng och det kan vara från snygga omkörningar till att drifta i en kurva m.m. Många har klagat på att det saknas vissa körbanor som den omtalade Mugello i Norra Italien samt Suzuka, men det finns många andra banor man kan köra på och som man inte kommer tröttna på kan jag lova.

Största problemet som vi sett hittills med spelet har varit Drivatarerna som fortfarande är lika korkade som i tidigare Forza eller som hos sina konkurrenter, det kommer nog bli svårt att hitta något som är minst lika bra som en live motståndare över nätet. Dom finns där, dom är i vägen och lyckas nästan aldrig köra om en om man inte gör nån tabbe på vägen till mål.

Men vi kan inte annat än säga att Turn 10 har gjort det igen, grafiken, ljudet, känslan, bilmodellerna och allt som finns att ta upp som en perfekt kombination för ett bilspel och det var längesen vi spelade såpass många timmar som vi gjort med Forza Motorsport 6 och många fler blir det.

forza-motorsport-6-betyg

Omdöme

Det händer inte ofta med Forza Motorsport förtjänar det, Bäst-stämpel är det värt och finns inte allt för många brister i denna skönhet. Förutom att det blir högsta betyget så rekommenderar vi detta spelet starkt, alla med ett Xbox One borde ha ett Forza Motorsport 6 på hyllan och om man inte äger ett Xbox One men är bilgalen (som jag) så är det dags nu att införskaffa sig konsolen och avnjuta spelet nu när dagarna blir allt kortare och mörkare.

Forza Motorsport 6 skapar den körupplevelsen som ger en perfekt kombination mellan simulation och ett bilspel som många är vana vid idag. Problemet som många tycker med bilsimulator är att det kan vara svårt och lite för ”realistiskt” men Turn 10 har lyckats få till en bra balans där och gör att spelet blir roligare än någonsin.

Turn 10 ni har gjort det många trodde var omöjligt, ni bevisar än en gång att inget är omöjligt. Ska bli intressant och se vad Turn 10 ska visa oss mer i framtiden.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Grafik
  • Ljud
  • Perfekta bilspelet?

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Krångliga menyer
  • Drivatarer
  • Fler banor?

[/column]

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.