Ubisoft fortsätter att utveckla nya Far cry-spel och denna gången får vi vara med om en blandning mellan djungel och snö, redan från början skapas det flera frågetecknen men får vi nånsin svaren?

Det har dröjt lite innan vår recension har kommit ut men nu äntligen känner vi oss redo och det tog även sin tid innan vårt ex hamna på kontoret, men nog med bortförklaringar nu!

När vi väl drar igång spelet får vi vara med om samma öppningsscen som det vi fick se på bland annat E3 där vi mer eller mindre lämnades med en massa frågetecken.

När vi för första gången fick ta del av Far Cry 3 var den största nyheten med en större öppen värld där det fanns mycket mer att göra än bara en story att följa, en stor nyhet som uppskattades och ett spel med många speltimmar att se fram emot.

I Far cry 4 behåller man detta koncept fast gör det såklart större och bättre. Området som man får röra sig på nu är Kyrat som är en blandning av djungel full med liv av både djur och invånare men även snö och is landskap där vi får ta del av något helt nytt när det gäller Far cry. Precis som i föregångaren så får man även här göra en hel del sidouppdrag men även fixa fram sin utrustning såsom olika väskor för guld, pengar, vapen m.m. där man måste jaga sitt material för detta som oftast är olika vilddjur som man måste jaga med antingen pilbåge eller något annat man har till hands.

far-cry-4-2

Enligt mig har Far Cry alltid förknippat sig med djungel redan från första spelet där det verkar som att utvecklarna nu vill blanda in lite nya miljöer som bara är positivt och uppskattande.

Huvudrollen denna gången har ”Ajay Ghale” som besöker Kyrat för att sprida sin mors aska på en speciell plats som även var hennes sista önskning, men inget av detta går smärtfritt och istället får man reda på att på en hel del hemligheter och att man har ett syfte till varför man är där. Svaret är enkelt, Golden Path som har ett mål och det är att förinta rebellerna men det är inte så lätt som det låter, dessa rebeller finns lite överallt och förutom att bara förinta dom så kan göra allt från att döda ”viktiga” personer till att rädda gisslan och ta över torn runt om på kartan för att då få de området att tillhöra Golden Path.

Pagan som är ledaren för ”rebellerna” (blondie blev vårt smeknamn till honom) har en cool stil och är väldigt kall känslomässigt vilket utspelar sig väldigt bra och dialogerna är humoristisk men även väldigt kalla där man försökt få till en ”badguy” som gör det han gör bäst men ändå behåller sin humor.

far-cry-4-3

Men det är lång väg att ta sig för att ens ha möjligheten till att nå Pagan där allt från elefanter till galna soldater hamnar i ens väg. Det är även första gången som vi varit med om att ha med elefanter i striden som hade sina fördelar och helt klart annorlunda speciellt för ett spel och kanske är det något vi får se mer utav i framtiden.

Ubisoft har aldrig riktigt imponerat med grafiken och så är det även med Far cry 4, det ser OK ut och miljöerna är bra detaljerade och med tanke på hur stort det är, vi var inte med om allt för många buggar men visst fanns dom, men med lite överseende av dessa och så var det fortfarande spelbart, det var helt enkelt inget som störde eller förstörde spelet. Problemen som brukar uppstå som vi bland annat fått med från Far cry 3 är hur AI:n skulle uppföra sig och det kan vara blandat men bättre och fienderna vet vad ens uppgifter är, oftast. Även alla djuren i spelet har sin typ att bete sig där rovdjuren gör allt för att beskydda sig själva och attackerar en medan andra flyr snabbt som ögat och vill komma bort från faran. En förbättrad AI var precis det vi fick i Far cry 4.

Man kan själv välja hur man vill spela Far Cry 4 om man väljer att smyga sig nära fienden, ta fram systemkameran för att markera upp alla fienderna och ta dom en i taget eller istället väljer att köra in med en fyrhjuling och bara hoppas att rambo-stilen funkar och fienderna dör. Även alla djuren som finns i spelet beter sig olika där rovdjuren attackerar än medan andra ”vanliga” djur istället flyr från en och gör det de kan för att överleva.

Från djungel till snöstorm

Utvecklarna har gjort ett riktigt bra jobb när man skiftat mellan djungel till snötäckta berg där det finns mycket mer än bara väder att förändra här utan även såsom djur som finns i de olika miljöerna samt hur köregenskaperna på dessa vägar.

Far Cry 3 även 4 nu har ljud samt röstskådespeleriet överraskat och allt till det positiva. Även här får vi höra Troy Baker som bland annat lånat ut sin först till The Last of Us samt CoD: Advanced Warfare som denna gången får ta del av rollen som Pagan. Manuset i spelet är genomarbetat och dialogerna är av toppklass och inte det typiska ”amerikanska” där det dom säger blir ganska så självklart. Det märks ganska snabbt var man lagt lite mer energi på just dessa dialoger och rösterna, allt för att skapa en mer spänning och känsla för spelet istället för bara grafik och skjutande så kan detta vara ganska så avgörande för spelet. Även alla karaktärer som har mer av en lite indisk-brytning på engelska kan inte annat få en att le åt spelet och leva sig in i denna Kyrat-miljö.

far-cry-4-4

Något som jag bara måste hylla dessa utvecklare för är laddtiderna i spelet, dessa existerar nästan inte alls eller så är dom extremt korta och gör att man kan avnjuta spelet betydligt mer, man slipper sitta och vänta samt att man har tagit del av många mindre detaljer såsom när man tar över tornet så får man sig en snygg överblick av vad just det området har att erbjuda, enkelt snyggt och bara lätt att förstå.

Man kan ha möjligheten till att välja om man vill spela själv eller om man vill köra online och en typ av co-op med andra spelare, vi valde offline men blev nyfikna på online-delen för att se hur lång tid det tog för att hitta spelare och just nu går det fort då spelet fortfarande är populärt och såpass nytt, men frågan är hur det kommer att se ut om ett år ungefär? Men man har som sagt alltid möjligheten till att spela offline och här har man bra många timmar att avnjuta vilket inte brukar vara allt för populärt senaste tiden då multiplayer är just det som brukar spenderas mest tid på i dagens spel.

far-cry-4-betyg

Omdöme:

Far Cry 4 är helt klart ett bra spel, som vi nämnt flertal gånger tidigare med många speltimmar att avnjuta samt miljöer som man kanske inte är med om varje dag. Storyn i spelet gör det spännande och stundvis så kan det kännas uttjatat men då vänder det till något helt nytt och inte alls relaterat till det man har gjort innan.

Grafiken är OK vi har sett det tidigare och än så länge så funkar det, miljöerna är dom som överraskar och just kombination av djungel med snö gör spelet lite annorlunda. Man har även möjligheten till att själv avgöra hur man vill spela detta spel, om man vill köra ”all-in” utan några taktiker eller om man istället vill smyga omkring och ta ner fienderna en och en som kan ge XP-bonus bland annat.

Varför just en bra-stämpel är att skillnaderna finns mellan föregångaren men det känns som att det största hoppet fick vi se mellan far cry 2 och 3 där den öppna världen kom, i fyran får vi ta del av samma sak egentligen fast med ny story samt en ny miljö. Vi vill se mer och kanske får vi se en mer ”modern” Far cry om det nu blir några fler.

[column size=one_half position=first ]

Positivt

  • Miljöerna
  • Pagan (Blondie)
  • Många speltimmar

[/column][column size=one_half position=middle ]Negativt

  • Samma öppna värld som trean
  • Uttjatad story efter ett tag
  • Been there, done that.

[/column]

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.