Motorola presenterar en ny sorts mobil som kan förändra hur vi använder och köper mobiler framöver.

Motorolas nya initiativ, som kallas Project Ara, påminner mycket om Phonebloks som vi tidigare skrev om. Motorola har sagt att Ara varit funktionsdugligt i över ett år, och att de teamat ihop med Phonebloks för att popularisera konceptet.

projectAra2

Idén är att själva enheten är uppbyggd på ett endoskelett som liknar moderkortet i en dator, och sedan finns det olika specialiserade moduler som man själv kan installera och byta ut. Som exempel kan man som användare byta ut standardkameran mot en med högkvalitativ sådan, om det är vad man vill prioritera på sin mobiltelefon. Är batteritiden viktigare, så kan man byta denna modul. Tanken är att man som användare väldigt exakt ska kunna välja vilka funktioner man vill ha på sin smartphone, och på detta sätt också förlänga livslängden på enheten genom att göra det enkelt att byta ut komponenter som kanske blivit föråldrade eller felaktiga.

Project Ara kommer att utvecklas öppet, och Phonebloks kommer att fungera som projektets community, meddelar Motorola. Det har inte avslöjats några detaljer om tekniken bakom Ara mer än att de gjort djupt tekniskt arbete kring det. Motorola öppnar plattformen för Ara till modulutvecklare inom några månader.

projectAra1

Ara är ett inspirerande projekt men Motorola behöver övervinna många utmaningar för att göra det till verklighet. Några uppenbara problem är att olika typer av moduler ska anslutas via ett standardgränssnitt, samt hur telefonens storlek och vikt ska hållas i schack. Med Googles stöd är det inte omöjligt för Motorola att vända Ara från en ambitiös idé till en verklig kommersiell produkt.

Källa: Androidauthority

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.