Microsoft Windows 11

Dagen har kommit, en ny generation Windows har presenterats och det har hänt en hel del både på gränssnittet och funktionerna.

Microsoft känner sig alltså nu redo att presentera Windows 11 som blir nästa generations operativsystem. Det finns mycket att täcka upp men jag tänkte ta upp dom mest intressanta nyheterna, vill ni se allt som Microsoft pratat om gällande Windows 11 rekommenderar jag deras hemsida som sammanfattar allt.

Microsoft Windows 11

Märks tydligt att Microsoft jobbat hårt med att få ordning på gränssnittet oavsett skärmstorlek och upplösning, det ska enligt Microsoft vara enkelt och smidigt att skifta mellan olika enheter och att Windows 11 mer eller mindre har koll på allt detta och ordnar upp samt sorterar det automatiskt.

Startmenyn & design

Största kanske nyheten med Windows 11 är designen av operativsystemet, bland annat kommer vi nu kunna välja mellan mörka eller ljusa teman samt att vi kan ställa in teman beroende vad vi gör, vi kan ha en för gaming, en för jobb, en för fritid osv. Smidigare att anpassa och skilja dom olika sakerna till.

Microsoft Windows 11

Även alla fönster i Windows 11 har nu fått mer rundade kanter, detta ska enligt Microsoft göra att dom känns mer som fönster (windows) och ge ett moderna intryck på operativsystemet.

Startmenyn har fått sig en helt ny design samt nya funktioner, den har även flyttats till mitten denna gången. Denna gången har Microsoft valt bort rutnätet som startmenyn haft tidigare och denna gången istället visa en mer stilren design samt hjälper oss att se vad vilka filer vi öppnat senast samt gör det mycket lättare att söka efter filer och program på sin PC.

Microsoft Windows 11 Widgets

Widgets

Widgets kommer tillbaka till Windows 11 men denna gången lite snyggare och lite smidigare, vi hittar widgets genom att dra in från vänster sida av skärmen, om man kan flytta och välja själv hur man ska öppna widgets återstår att se. I widgets kommer man bland annat kunna fäste nyhetsflöde väder, kalender, mail m.m. Detta är garanterat något som utvecklare och Microsoft själva kommer erbjuda fler tjänster, dock får man hoppas att widgets i Windows 11 är betydligt smidigare än vad det en gång var.

Gaming

Windows 11 vore ingenting om det inte är optimerat för gaming och självklart ska det (enligt Microsoft) haft enormt fokus på gaming på olika sätt. Microsoft berättar bland annat att Windows 11 kommer erbjuda Auto HRD och DirectX 12 Ultimate som ska ge grafiskt sätt ett lyft, enligt Microsoft rejält lyft.

Men andra trevliga nyheter är att teknik från Xbox Series-konsolerna kommer till Windows 11, bland annat Direct Storage som ska ge snabbare laddtider genom att ha snabba SSD.

Xbox Game Pass Ultimate har nu också blivit mer integrerat i Windows 11 så kort och gott behöver man inte har en monsterdator för att kunna spela dom senaste spelet, Xbox Game Pass löser detta.

Microsoft Store

Det var på tiden, Microsoft Store har nu fått sig ett rejält lyft när det kommer till designen av butiken. I butiken kommer vi nu kunna hitta både Progressive Web Apps, Universal Windows Platform Apps och vanliga Win32-appar. Något som Microsoft kommer ändra på mot utvecklare är nu att alla appar som utvecklarna har i Windows Store framöver kommer dom få 100 procent av intäkterna, Microsoft vill alltså inte ha en bit av kakan, i nuläget.

En annan trevlig nyhet är att vi kommer kunna köra Android-appar i Windows 11, dock finns det ett men. För att kunna köra dessa Android-appar måste dom finnas på Amazons Appstore för det är där apparna kommer ifrån, man måste även ha ett Amazon konto för att komma åt allt detta.

Microsoft Windows 11 Xbox

Lansering

Vill man testa på Windows 11 i ett tidigt skede så kommer Microsoft att köra ett Windows Insider Program för operativsystemet, dock måste man ha en PC som klarar minimumkraven. Detta är planerat att redan vara igång nu.

Vill man dock vänta på fullversionen av Windows 11 så planerar Microsoft att släppa det slutet på året och har man redan Windows 10 idag så kommer Windows 11 erbjudas som en gratis uppdatering fram till 2023 som det ser ut nu.

Det kommer även gå att köpa endast Windows 11 men detta dröjer till början på 2022. Microsoft kommer köra stenhårt på att erbjuda Windows 11 i alla nya datorer som släpps slutet på året, istället för Windows 10.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.