Artikel: Marknaden är “mätt” på nya telefoner

Smarttelefoner säljer inte som dom gjorde en gång i tiden och alla har sina åsikter om varför och allas åsikter ser ut att stämma på sätt och vis.

Det har egentligen enligt mig inte hänt något revolutionerande när det kommer till våra telefoner på bra länge, är det anledningen till den dåliga försäljningen?

Första gången jag faktiskt började tänka på detta med telefoner och om det är dags att byta var när Apple presenterade iPhone XS som alltså skedde september 2018. Jag har länge varit en iPhone användare och egentligen sedan iPhone 5 i stort sett. Jag hade flera gånger tidigare försökt gå över till Android men utan att lyckas.

Idag använder jag Android och har blivit beroende av min OnePlus-telefon som är snabb och inte bara under kort period utan även över ett år efter så är telefonen som ny när det kommer till mjukvaran och hur snabb den är. Min iPhone X däremot som tyvärr ligger i sin låda som den kom i har är brutalt seg om man jämför med Android, med seg menar jag när man till exempel öppnar Spotify, Instagram eller bara ska in på mailen snabbt. Det kan låta som onödigt och små grejer för många, men när jag vet att Android kan vara snabbt så varför kan inte iOS också vara det. Handlar det om lathet, saknar Apple kunskapen eller varför är det sån skillnad?

Allt tar sån tid, tid som man inte vill lägga på att telefonen ska behöva ladda appen. Men tro inte att jag inte haft hoppet uppe för iPhone och iOS, när Apple presenterade iOS 12 så sa Apple att dom har i fokus på att göra operativsystemet snabbare men inget jag har märkt av tyvärr och är kvar med min OnePlus. Värt att nämna är också att jag kan nästan köpa två stycken OnePlus till priset av en iPhone X.

Men det var som sagt efter presentationen av iPhone XS där jag insåg att det händer ju ingenting med telefonerna, det kommer en ny modell men vad är nytt? Vad har den nya generationen som min nuvarande inte har? Varför ska jag spendera över 10 000 kronor på något som bara har en ny färg i stort sett.

Men Apple är inte ensamma med att komma med dessa små eller enligt mig helt värdelösa uppdateringar på sina telefoner. Samsung har gjort något liknande med så små uppdateringar i flera år nu och detta har i stort sett resulterat i att tillverkare som Huawei har fått ett bättre fäste på marknaden och imponerar med sina produkter till och från. Huawei har till och med kommit ikapp Apple när det kommer till antalet tillverkade telefoner men om det även kommer till antalet sålda telefoner är en fråga för sig.

Det var bra längesedan jag blev riktigt imponerad av en telefon som jag blev för några år sedan med till exempel kamerorna som utvecklats rejält senaste tiden eller skärmarna som blir allt bättre och bättre. Men jag tror att marknaden är “mätt” nu, med det menar jag att om man har köpt en telefon för flera tusen för 1-2 år sedan så kommer inte dom nya telefonerna med nån funktion som gör att man måste köpa en ny utan den funkar minst lika bra som dom nya på marknaden idag. Det ända som egentligen slits relativt snabbt på en telefon idag är ju batteriet, men det finns lösningar även där för några hundralappar att byta ut.

Jag hade min tid då jag mer eller mindre var galen i telefoner vilket gjorde att jag bytte och hade möjligheten till att byta nästan varje vecka under en väldigt lång period, men det är slut med det och anledningen att det är slut är för att även om jag byter från den ena till den andra så är det ingen större skillnad förutom mjukvaran tyvärr.

Det jag hoppas på kommer att hända inom kort, förmodligen inte under 2019 men det är att något stort, riktigt stort kommer att hända hos våra telefoner. Nu börjar böjbara skärmar i telefonerna att komma men det är fortfarande långt kvar om nånsin tills dess att vi ser en sådan telefon hos varannan person som vi gör med iPhones till exempel. Jag hoppas verkligen och vill verkligen att tillverkarna ska lägga större fokus på batteriet, batteriet är en stor bov och visst har vi snabbladdning nu både med och utan sladd, men jag vill se något helt nytt när det kommer till batteriet, något som gör att vi inte behöver ladda på några dagar hur vi än använder telefonen.

Inte alla håller med mig men enligt mig är marknaden med telefoner “mättad” och det kommer nog dröja ett tag innan vi behöver byta ut våra nuvarande telefoner för en telefon som förmodligen är betydligt dyrare idag.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


7 + 8 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.