Intel ”Tiger Lake” blir alltså den elfte generationen processorer till bärbara datorer och den överraskar med bland annat stöd för 8K.

Intel har verkligen gjort ett lyft när det kommer till processorer till bärbara datorer, Tiger Lake är en rätt så rejäl uppgradering på alla sätt. Prestandan är mycket bättre, en mer energieffektiv processor samt stöd för sådant som ska säkra framtiden lite.

Vi hittar bland annat stöd för Thunderbolt 4, USB 4 och Wi-Fi 6 som nästan känns om ett måste. Detta gör att processorn kommer klara hastigheter upp emot 40 GB/s per port samt att man kommer kunna ansluta Displayport direkt i USB Type-C.

I den nya generationen så handlar det om totalt nio nya processorer som ingår i U- och Y-serien. Toppmodellen heter Core i7-1185G7 som är klockad till 3,0 GHz som har tillgång till single core turbo boost på hela 4,8 GHz eller all-core boost på 4,3 GHz. Men där det verkligen sticker ut med nya generationen är grafikprocessorn Iris XE som samtliga processorer ska vara utrustade med.

Intel Tiger Lake

Enligt Intel så ska Iris XE ha dubbla prestandan om man jämför med generationen innan, detta gör att vi bland annat ska ge stöd för att kunna ha 8K-upplösta skärmar eller varför inte driva hela fyra stycken 4K-skärmar samtidigt.

Tiger Lake kommer att ha stöd för LPDDR4X vilket kanske inte är så konstigt, men Intel meddelar att processorn kommer även ha stöd för LPDDR5 när det väl är dags.

Även AI:n i processorn har fått sig ett lyft där det till exempel kommer kunna filtrera bort oljud i bakgrunden under ett samtal eller varför inte förbättra videokvalitén om behovet skulle finnas.

Sist men inte minst så har Intel även presenterat deras nya varumärke Evo som ska känneteckna det som är deras mest avancerade processorer på marknaden. Så om vi i framtiden ser en bärbar dator med Evo-loggan från Intel vet vi att det handlar om ett riktigt kraftpaket.

Bärbara datorer med nya Tiger Lake-processorerna ska börja säljas redan till hösten, totalt handlar det om 150 datorer med nya Tiger Lake och 20 av dessa ska vara utrustade med Evo-loggan.

Intel Tiger Lake

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.