Att streama spel blir tydligen allt vanligare och Google vill nu också vara med i leken men ta detta ett steg längre.

Google har teasat ett tag om att dom ska ta sig in i tvspels-världen och nu är det dags, namnet är Stadia.

Stadia är en spelplattform vilket betyder att vi kommer kunna streama spel via internet till en dator, tablet, telefon eller varför inte direkt i en tv-apparat. Det handlar heller inte om gamla spel utan vi pratar om dom nya spel, dom senaste spelen och enligt Google ska Stadia ha lägsta input lag än många andra.

Input lag är den fördröjningen som uppstår från att man försöker röra sin karaktär tills det faktiskt händer något på skärmen. Detta är oftast där problemet är när det kommer till att streama spel, det är inte samma sak med film och musik då en fil spelas upp i stort sett.

Google berättar att Stadia kommer ha datacenter med noder på över 7500 olika platser runt om i världen vilket gör att Stadia blir världens största molnplattform för just spel. Stadia kommer bland annat att ha stöd för 4K med HDR i 60 FPS och surroundljud. Men Google nöjer sig inte där utan bekräftar att vi i framtiden kommer kunna spela i 8K-upplösning i över 120 FPS, Google ser ut att ha en hel del på gång med Stadia.

För att jämföra lite prestanda på vad Stadia kommer klara av om man jämför med PS4 Pro och Xbox One X ser det ut som följande

  • PS4 Pro – 4,2 Teraflops
  • Xbox One X – 6,0 Teraflops
  • Stadia – 10,7 Teraflops

Dock vet vi i nuläget inte när Stadia kommer att släppas förutom nån gång under 2019. Stadia kommer först att släppas till USA, Kanada, Storbritannien samt några andra EU-länder. Förmodligen kommer Google satsa på dom länderna som har snabbt och stabilt bredband och Sverige borde hamna i den kategorin.

Några priser har heller inte avslöjats men jag gissar på att dom kommer vilja ha ett pris som kan konkurrera med tjänster som erbjuder musik eller filmer, blir priset mycket högre kommer intresset försvinna ganska snabbt tror jag.

Jag är lite skeptisk till Stadia, jag har inte provat på tjänsten än men kan inte riktigt uttala mig om detta kommer att funka helt felfritt. Men det man har sett redan nu, videoklippen så är det att det fortfarande är problem med input lagg som jag nämnde tidigare vilket gör att hela spelupplevelsen blir dålig och inte alls som att spela på en konsol eller på PC. Detta kan ju självklart även vara något som är nu men som kommer försvinna med tiden, kan tänka mig att Google gör allt i sin makt att få bort all input lagg som märks av.

Samma gäller att man måste ha en stabil internetuppkoppling vilket dock blir allt vanligare och nu när 5G inom kort börjar introduceras så har vi definitivt tillräckligt snabbt internet både på telefonen som hemma.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


1 + 1 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.