Tobii är ett företag som funnits i 15 år och har under de senaste åren jobbat med speltillbehör, vi har nu testat Tobii EyeX.

Tobii har nu tillsammans med Steelseries börjat ta fram tillbehör till spelmarknaden. Det vi testat på DreamHack är ett utvecklarkit som kommer att bli Steelseries Sentry. En ögonsensor som känner av vart på skärmen du tittar. Det vi testade var spelet Son of Nor samt Dota 2, vi testade också hur detta tillbehör kan komma att anpassas för Windows.

Son of Nor

I detta spelet har man möjlighet att kontrollera marken och föremål med ögonen. Marken kan man höja och sänka med hjälp av vart på skärmen man tittar. Med andra ord kan man titta i övre högra hörnet och trycka på vänster musknapp så stiger sig marken där, flyttar man därefter ögonen längs skärmen så fortsätter stigningen tillsammans med synfältet.

tobii-2

Vill man lyfta stenar eller andra föremål i världen så kan man trycka på musens sidoknapp när man tittar på föremålet, därefter kastar man iväg det till exempel mot sin fiende man tittar på. Överraskande nog fungerade detta riktigt bra, speciellt efter enkla kalibreringar av mjukvaran.

Dota 2

Dota 2 är inte byggt för Tobii från grunden utan har ett skal över sig. Med hjälp av Tobii så kan man öppna minimapen för att sedan kolla på kartan vart man vill förflytta sig, för att komma dit du tittar så trycker du bara på musen.
Förutom kartan så kan man även titta på en punkt i spelet och trycka på en tangent så högerklickar man där man tittar. Svårt att förklara men riktigt revolutionerande teknik!

Windows

Tobii jobbar även med Windows och har en riktigt smidig funktion. När du jobbar med datorn så räcker det att titta på den plats på skärmen du vill ha muspekaren och därefter lägga fingret på mousepaden så är pekaren där direkt. Detta var fruktansvärt smidigt när man sitter vid laptops och jobbar med mousepaden.

Rickard Wallin som presenterade Tobii för oss visade även upp en laptop som har en inbyggd EyeX, denna dator är under utvecklingsfas. Det är inte helt säkert att detta kommer komma ut på marknaden, men flera tillverkare har visat intresse.

tobii

Steelseries Centry kommer släppas till hösten för konsument tillsammans med fem till tio spel som är anpassade för tillbehöret. Pris och exakt datum kommer längre fram.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.