Artikel: viktigaste tekniska innovationerna från det senaste decenniet och dessförinnan

För ungefär ett år sedan ägde marketing- och techeventet Next M rum på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Med bland annat cyberantropologen Amber Case, som undersöker hur människor och teknik interagerar och utvecklas tillsammans, som talare. Inför branschfolk och andra åskådare menade hon att vi kommer att nå en punkt i framtiden då tekniken kommer att ha löst allt. Viktigast av allt vid framtagandet av nya produkter eller ny teknik anser Case vara att veta vad människor faktiskt behöver samtidigt som sådana innovationer ska vara förståeliga och meningsfulla. Det spelar ingen roll hur effektiv och tekniskt avancerad en uppfinning är om den inte får förankring hos användarna, och om den inte rimmar väl med den allmänna sociala uppfattningen. För att illustrera tog Case upp exemplet med hissen som när den först kom ledde till rädsla hos folk, vilket ledde till att utvecklarna inledningsvis ville sakta ned dem.

Frågan om ny och framtida teknik och de problem som de kan tänkas lösa är ständigt intressant för såväl branschfolk som användare. I detta sammanhang är det lätt att glömma att många av de tekniska innovationer som vi idag tar för givna och ser som självklarheter en gång i tiden har varit nyskapande ritningar och visioner som stötts och blötts innan de förverkligats i form av en produkt eller tjänst.
I den här artikeln tar vi på Teknikhype upp några av de tekniska innovationer från det senaste decenniet och strax dessförinnan som enligt vår uppfattning stuckit ut mest.

Surfplattan

En surfplatta eller tablet som den kallas på engelska är idag ett välkänt inslag i många hem och arbetsplatser runt om i världen. Plattan, som i princip kan beskrivas som en slags tunnare handdator med touch-funktion som styrs med hjälp av fingertopparna är ett lättare och smidigare alternativ till den bärbara datorn och används både för arbete och nöje. Trots att surfplattan redan hade tagits fram i ett flertal olika versioner av olika bolag var det inte förrän Steve Jobs och Apple lanserade den år 2010 i form av iPaden som den fick ett bredare genomslag. Denna tekniska innovation har gjort det möjligt att på ett smidigt sätt kolla filmer på Netflix på flygresan, skriva upp viktiga anteckningar i farten i Pages, eller till och med besöka ett casino i en virtuell miljö genom en enkel nerladdning av en app.

Crowdfundingsajter

Photo by Tumisu, Pixabay License

För mer än ett decennium sedan var det otänkbart för de flesta av oss att söka finansiering till ett projekt, en verksamhet eller till och med en livshändelse i form av något annat än banken, egna besparingar eller familj och vänner. Idag är dock crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det kallas på svenska, ett väl beprövat sätt att snabbt samla in kapital till såväl behjärtansvärda ändamål som start-up idéer. Medan bland annat Kickstarter har en tydlig inriktning på att hjälpa artister, musiker och andra kreatörer att samla in pengar till sina projekt (och som finansierat över 135 000 projekt sedan starten) används GoFundMe som startades av Brad Damphousse och Andrew Balleste 2010 mest för finansiell hjälp av mer personlig karaktär som att samla in pengar till sommarlägret eller bröllopet.

Kindle och andra läsplattor

För litteraturfantaster var det enda sättet att upptäcka och förkovra sig i litterära verk länge begränsat till biblioteksbesök och turer till bokhandlaren i stan, eller inköp online. Även om det finns en uppenbar charm i att vända gulnade blad i en gammal klassisk utgåva av någon rysk romansvit, är det uppenbart att tekniken även revolutionerat förlags- och bokbranschen. Idag kan vi med hjälp av bland annat Kindle, som lanserades av Amazon år 2007, handla böcker direkt från apparaten och läsa på en skärm vilket erbjuder en läsupplevelse att jämföra med en vanlig bok tryckt på papper. Kindle har förhoppningsvis breddat läsandet hos grupper som kanske inte hade upptäckt tjusningen i läsning annars och dessutom gjort det möjligt för författare som tidigare blivit avvisade av traditionella förlag att ge ut sina verk.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


9 + 5 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.