Nu är 2013 snart slut, TeknikHype har gjort en enorm resa under denna tiden och vi har en del att gå igenom!

2013 har varit TeknikHype’s år, den 23 januari 2013 släppte vi vårt första inlägg som handlade om en Nintendo Direct där Nintendo presenterade Virtual Console för Wii U. Sen den dagen så har TeknikHype växt från ingenting till en sida som stadigt växer. Vi har träffat nya kontakter och varit ute på mässor och events så som Retrospelsmässan och DreamHack. Det har även släppts en hel del grymma prylar och spel som vi tänkte skriva lite om i denna resumé.

TeknikHype

Vårt mål har alltid varit att erbjuda de hetaste nyheterna inom spel och teknik på svenska då vi anser att det inte finns ett riktigt alternativ för den bredd som vi jobbar med. Förutom rena nyheter så vill vi erbjuda en rättvis bild av de senaste prylarna och spelen med våra tester. De absolut bästa och mest prisvärda sakerna vi testar hamnar i vår nyöppnade Hall of Fame-sida.

De fyra produkter som gått igenom TeknikHype’s tester med en bäst-stämpel är följande:

stamplar.bast

Är man inte mycket för att läsa så jobbar vi även med vår podcast som vi uppdaterar varje vecka med nya avsnitt. Här pratar vi om de nyheter vi skrivit om under veckan på ett lättsamt sätt där vi lätt glider ut på helt andra ämnen.

Som tack till alla som följer oss på sociala medier och hjälper till att sprida sidan så har vi fått fler och fler bidrag från våra kontakter så vi kan anordna tävlingar. Detta kommer vi fortsätta med även under 2014 då vi kommer få allt fler och större tävlingar.

En tävling vi anordnat under senare delen av 2013 var ”årets låt” där vi ville utse TeknikHype’s officiella låt för 2013. Årets låt blev inte helt oväntat Avicii med Wake me up.

Har du missat att vi även finns på sociala medier så kan du lägga till oss på följande:

Vi ser fram emot vad 2014 har att erbjuda efter denna enorma resa som 2013 har varit för oss!

Spel

2013 har varit ett riktigt spelår, våren var full av konsollanseringar som nu nått marknaden. Naturligtvis har Microsoft och Sony jobbat enormt med deras nya konsoler PS4 och Xbox One som nu finns i butik i olika delar av världen. Sony har blivit utsedd till den snabbast säljande konsolen i historien vilket är ett enormt steg från deras tidigare PS3 som först börjat sälja de senare åren.
Nintendos Next-gen konsol Wii U släpptes strax innan årsskiftet och har sålt riktigt dåligt under 2013. Däremot har det kommit en hel del intressanta titlar under hösten som kan få igång försäljningen.

Förutom de klassiska konsolerna från Nintendo, Microsoft och Sony så har det även kommit ett par andra lösningar i två olika modeller. Den billiga modellen kallas OUYA och är en Androidbaserad konsol som spelar ”appar” som är anpassade för kontroll. Ett enkelt sätt att spela Androidspel på din TV om du inte nöjer dig med din mobilskärm.

Ett betydligt dyrare alternativ är Valve’s lösning på framtidens konsoler. SteamBox är en konsoldesignad PC med nya SteamOS som är en mer avancerad version av Steam. SteamOS är anpassad för TV:n och kommer ge de traditionella konsolerna en rejäl match då den är betydligt mer anpassningsbar efter plånbok och smak. Med SteamBox kommer vi få tillgång till riktigt kraftfull hårdvara under vår TV.

gta.5.header

När det kommer till spel så kommer få av oss lämna 2013 utan att minnas spel som GTA V, Last of Us eller Super Mario 3D World. Men det är inte bara AAA-titlar som växt under 2013, indiespel växer sig bara större och större vilket är enormt roligt! AAA-titlar är såklart väldigt roligt att spela, men kreativiteten och den där slarviga fingertoppskänslan får man bara via indiespel.

Såklart fortsätter även mobilspelen sprida ut sig allt mer. Ingen har väl gått miste om den Svenska supersuccén Candy Crush Saga? Candy Crush Saga är en typ av spel som bara blir större på den mobila fronten. Det är så klart fenomenet freemium som vi menar, ett fenomen som vi pratat mycket om i podden men också skrivit om på sidan. Freemium har tyvärr även smugit sig in allt mer på konsolspelen med spel som GTA V och Grand Turismo 6.

Mobiler

”Köper du en ny mobil idag så finns det en ny nästa vecka”, det är en mening som vi brukar höra. 2013 har bjudit på en fantastisk resa där batterifrågan faktiskt verkar börja komma i fokus.

Samsung visade upp prototyper på böjbara skärmar under CES i januari. Nu har både Samsung och LG släppt varsin mobil med böjd skärm (dock inte böjdbar). Men Samsung Galaxy Round och LG G-flex, som de heter, är helt klart en start på den nya tekniken som kommer bjuda på mobiler med helt nytt byggsätt och andra användningsområden för mobilen.

galaxy.roundg2-flex.2

Man kan helt klart säga att 2013 har varit phableten’s år! Vi har fått se en hel del bjässar i butikerna under året som gått. Vi har testat Samsung Galaxy Note 3 och Sony’s megaphablet Xperia Z Ultra som har en skärm på hela 6,44″. Skärmens storlek har överlag växt sig större under 2013. De flaggskeppsmobiler som släppts har haft en storlek mellan 5″-5,2″ vilket är 0,2″-0,4″ större än 2012. Jämför man årets storlekar så märker man hur långt det har gått då Samsung’s första phablet, Galaxy Note, har en skärm på 5,3″ vilket var overkligt stort för en mobil 2011, när första Note’n släpptes och skrattades ut av både press och konsumenter.

xperia-z-ultra-7

En sak som har blivit större under 2013 är SmartWatchen som både Samsung och Sony har släppt. Samsung Galaxy Gear lanserades i samband med Note 3 och Note 10.1 under sensommaren. I samma period släppte Sony också sin SmartWatch 2 som är betydligt mer öppen men också enklare då den saknar kamera och en del funktioner som Samsung integrerat med deras TouchWiz.

Vi räknar med att SmartWatchen kommer växa sig större under 2014 då det ryktas om klockor från bland annat LG och Google.

Galaxy.gear.4

Ett annat tillbehör som blir ett komplement till mobilen är smarta glasögon. Google har jobbat med sina Glass under hela året och har under hösten släppt en uppdaterad version. De modeller av Glass som finns ute nu är för utvecklare och betatestare, Google planerar att släppa den första konsumentversionen under 2014.
Men det finns mer eller mindre påkostade alternativ till Google Glass, men ingen modell kan mäta sig med Glass’s intresse.

Under 2014 väntar vi oss fler böjda skärmar, ännu fler storlekar på skärmar och snabbare hårdvara som tar mobilen ännu ett steg närmre en datorhybrid.

TV

Våra TV-apparater har stått stilla ett tag på FullHD-upplösningen och mer eller mindre bristfälliga försök av ”SmartTV”. Men nu har det kommit fler och fler 4K-TV med priser från 7000 – 300.000+ kronor. Förutom 4K så kommer det allt fler böjda TV-skärmar, än så länge är de extremt exklusiva och dyra. Men intresset ökar och dessa modeller kommer med största sannolikhet kunna beskådas på diverse elkedjor inom ett par år.

lg.curved.oled

SmartTV har brett ut sig allt mer, men också tillbehör till din TV. HDMI-stickor finns nu att köpa som ger dig Android i TV:n till en billig peng. Google själva har också gjort en lite sticka som fått ett väldigt stort utrymme i media under hösten. Stickan heter Chromecast och kopplar din TV till en ansluten enhet som är uppkopplad på Chrome. Med andra ord speglar Chromecast din webbläsare från mobilen eller datorn till din TV.
Det bästa med dessa stickorna är att du inte behöver lägga ut 1000-tals kronor på en ny smartTV då du kan nå det mesta via HDMI-kontakten.

Vi vill tacka alla våra läsare som hjälper oss att växa genom att sprida våra tester och artiklar. Vi vill också tacka våra kontakter för ett riktigt bra och givande 2013, vi hoppas och tror vi får ett ännu bättre 2014!

Gott Nytt År!

bannertest2

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.