Apple visar nu tydligt att det är större skärm som gäller. Det är Apples flaggskepp, MacBook Pro, som går från sin sedvanliga 15 tum stora skärm, till en 16-tum.

Den nya retinaskärmen som bjuder på hela 16 tum, får upplösningen 3072 x 1920 och lägg därtill en pixeltäthet som landar på 226. Det här gör sammanslaget att datorn kommer bli något större än sin populära föregångare, något som Apple hoppas inte ska avskräcka konsumenterna. Större bärbara datorer innebär ju som bekant att vikten oftast blir högre, och själva vikten är en nyckelfaktor för datorer i detta segment. Vikten på den nya MacBook Pro-modellen hamnar på omkring 2 kg, vilket kan jämföras med 15-tums modellen på 1,83 kg.

Slut med butterflytangentbordet

Den nya datorn kommer att slopa det hårt kritiserade “butterflytangentbordet”, till förmån för en lösning man kallar för Magic Keyboard.Några av nyheterna man utlovar är att ESC, eller escape-tangenten åter får ta plats i en fysisk skepnad, samt att slaghöjden kommer ökas något. Det återstår att se huruvida det nya tangentbordet blir en hit eller inte. Att ha ett bra tangentbord är viktigt för i princip allting man gör med en dator. Det är inte bara mjukvaror som kräver det, utan även då man vill spela på nya casinon eller surfa runt bland sina favoritsidor. Apple är ändå kända för att kunna lyssna på sina användare, och föra in sådana ändringar som verkligen eftertraktas.

Uppdaterat kylsystem

En annan nyhet som många ser fram emot, är ett helt nytt kylsystem. Det här är en helt avgörande detalj för att kunna kyla ned de nya och snabbare processorerna. Fläktarna är betydligt större än vad som suttit i de tidigare modellerna. Basmodellen kommer att ha en sexkärnig Intel Coffee Lake-processor, med uppgraderingsmöjligheter till 8 kärnor, därtill klockhastighet på hela 5,0 GHz. Då måste man dock göra beräkningarna med hjälp av Turbo Boost. Prestandan är med andra ord rejält uppgraderad jämfört med 15-tums modellen och arbetsminnet går att få i hela 64 GB. Grafikkorten till den nya datorn på 16″, kommer enligt Apple inte heller att göra någon besviken.

Smakar det så kostar det

Det blir en rejäl prislapp på Apples nya superdator. Kostar det så smakar det och man får räkna med att betala omkring 30 000 kronor för den enklaste varianten. Den som vill använda den högsta prestandan kan nära tredubbla den siffran för att få hela paketet. Nu kommer nog de flesta att komma rätt långt med basmodellen, och den som väntar något år kan förmodligen se priset sjunka en aning. Apples datorer är kända för att hålla bra och det är nog ingen vansinnig gissning att även den här datormodellen kommer att bli en storsäljare för Apple.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


7 + 8 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.