Artikel: Olika sätt att streama film

Det blir lättare och lättare att se och hyra film. Nu är så gott som alla videobutiker digitala. Visst finns det några riktiga videobutiker där det hyrs ut DVD- och Bluray-skivor kvar, men de är få och i en krympande bransch.

Nu kan man både köpa och hyra film online. Man slipper gå ut, man får den direkt, och man slipper behöva komma ihåg att lämna tillbaka den.

Förr i tiden kunde man även hyra spel till Playstation, Nintendo och andra spelkonsoler. Nu har de flesta sina spel digitalt, även om vissa konsoler fortfarande kräver CD-skivor. En av de största fördelarna är självklart att man har tillgång till spelen direkt, oavsett vart man är. Man kan ägna sig åt små pusselspel, spelautomater eller betting på sport när man sitter på bussen eller när man har lunchrast. Man behöver inte längre vara på plats hos ett spelombud för att betta, utan kan göra det när som helst – även när matchen har börjat, genom mobilen.

Streaming eller ladda ner

Det finns två sätt att se film från olika streamingtjänster. Det första, och absolut vanligaste, är att filmen ligger på en server, och du betalar för att få spela upp den. Du behöver inte ladda ner den någonstans och spar lagringsutrymme, och allt du behöver är en internetuppkoppling. Nackdelen är såklart att du är beroende av servern där filmen finns, och du måste ha en uppkoppling. Skulle någon av de två sakerna försvinna, kan du inte se filmen.

Det andra sättet är att ladda ner filmen. Det är helt klart en bättre lösning när man köper film, eftersom du då helt äger den och du inte är beroende av någon eller något för att kunna se den när du vill. Nackdelen med att ladda ner film är att det tar väldigt mycket plats. Många använder en extern hårddisk eller en NAS enbart till att lagra film. Oftast måste du vänta tills filmen har laddats ner innan du kan se den.

Abonnemang med obegränsat tittande

De flesta streamingtjänster erbjuder sina kunder både att köpa eller hyra film. Oftast kan man bara streama den om man hyr, och nedladdning är bara ett alternativ när man köper. Det finns abonnemang, som Netflix och Viaplay, där man betalar en fast summa varje månad och får se så mycket av vad man vill under tiden, och tjänster där man betalar en engångssumma för att hyra eller köpa en film. Den senare passar dig som bara vill se en film då och då.

De flesta abonnemang för film och serier har en gratis prova på-månad innan man måste betala för tjänsten. Det är bra att använda denna period till att se om utbudet i tjänsten passar dig. Vissa tjänster har många egna serier och filmer, andra köper in rättigheter till populära serier eller har ett fåtal storfilmer och många mindre kända filmer, och så vidare. Om du hittar många olika filmer och serier du vill se så är ett abonnemang helt rätt för dig, men om du är osäker spar du antagligen pengar i längden på att hyra enstaka filmer när du vill.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


8 + 7 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.