Artikel: Ökad användning av ”Smart watch” teknologi

Med den ökande populariteten av smartphones i vårt samhälle är det ingen överraskning att den teknologiska trenden går mot mindre formfaktorer. Det finns något lockande med att ha en minimal apparat som sköter många av vårt livs viktigaste aspekter, samtidigt som den får plats i fickan.

Under de senaste åren har armbandslösningen på detta problem blivit allt populärare. Folk börjar i allt större utsträckning att använda sig av så kallade smartklockor, en teknologi som sammanför två vardagsverktyg som tidigare varit separata. Nuförtiden är det minst lika troligt att du tar upp telefonen som att du sneglar på armen när din kompis frågar dig om tiden. Den senaste vågen av smartklockor har som mål att ändra denna osmidighet vi vardagligen ställs inför.

Vad gör Smartklockor så populära?

Smartklockor är mer än bara klockor, de är bokstavligt talat smartphones i miniformat som du fäster på din handled. Smartklockor kan köra appar, användas för att lyssna på musik, som en miniräknare, termometer, kompass, och mycket mer. Det är helt enkelt en smartphone du inte har i fickan.

Anledningen till att många väljer att använda en smartklocka istället för en vanlig smartphone varierar. Ibland är det man gör på mobilen inte speciellt komplext, man kanske inte surfar så mycket, eller inte spelar så många mobilspel, utan kanske bara tar samtal, lyssnar på musik och kollar klockan. Konsumenter börjar också använda kontaktlösa betalningsmetoder i allt större utsträckning, någonting som du oftast kan utföra via din smartklocka.

Det finns också en stor kategori användare som använder klockan för olika träningsrelaterade funktioner som ingår. Den största av dessa är antagligen förmågan att lyssna på musik, men smartklockan tillåter dig också att till exempel ladda ned appar som kollar pulsen eller andningsfrekvensen. Om du är seriös med din träning kan du också använda klockan som tidtagningsur eller helt enkelt använda den för att organisera ditt träningsschema på ett smidigt och lättillgängligt sätt.

Är de analoga klockornas död nära inpå?

För många kanske denna teknologi verkar helt ny, men så är faktiskt inte fallet. Smartklockor har smugit runt i utkanterna av tek-industrin under många år nu. Den allra första smartklockan som någonsin gjorden, släpptes år 1984 av Microsoft och använde programmeringsspråket BASIC som huvudbas. År 2002 introducerade Microsoft en ny teknologi vid namn “Smart Object Technology” eller SPOT som var gjord för att smidigt integreras i vardagen. Klockor som byggdes runt SPOT slutades säljas år 2008, men teknologins anda levde vidare.

Teknologin är alltså inte ny men har inte kommit i närheten av att ersätta befintlig teknologi. Inte heller den senaste trenden vi sett, då smartklockor ökat markant i popularitet, har påverkat försäljningen av vanliga klockor så värst mycket. Det finns många anledningar till att folk vill ha vanliga traditionella klockor istället. Känsla för minimalism har ökat i dagens samhälle och många är trötta på att varenda apparat i huset ska kunnas kopplas till wifi och behöva laddas flera gånger i veckan. Med en vanlig analog klocka behöver du aldrig oroa dig över detta. Den fyller sin funktion utan klagomål om lågt batteri eller vattenskadade komponenter.