Artikel: Nya teknologisk trender 2021

Det kanske verkar konstigt att göra prognoser inför 2021 när det nästintill ingenting gällande vår framtid verkar säker.

Ingen förutsåg de världsomvälvande händelserna som skedde förra året, men en sak är säker, teknik har blivit ett mer relevant område än någonsin. Den påverkar alla branscher på olika sätt. I spelbranschen har till exempel casino utan licens 2021 ökat markant och det verkar inte hejda sig inom snar framtid.

En annan sak som är säker är att vår tids viktigaste teknik kommer spela stor roll när det kommer till att hjälpa oss hantera och utföra anpassningar för att möta de många utmaningar vi står inför. Övergången från kontorsarbete till att främst arbeta hemifrån, nya regler för hur vi får träffa varandra och beteende i offentliga miljöer är alla saker som kommer vara en drivande kraft i samhällsförändringar, speciellt tekniska sådana.

Artificial intelligence

Sofistikerade modeller för maskininlärning hjälper företag att effektivt upptäcka mönster, avvikelser, utföra väl beräknade förutsägelser, fatta informerade beslut och behandla data för att få ut mer information ur den. Artificiell intelligens har blivit en allt viktigare drivkraft för företags resultat. Företagsledare inser behovet av att övergå från personlig skicklighet till förkonstruerade och därmed förutsägbara processer.

Detta gäller allt från utveckling av prototyper, produkter och annat till produktion av dem. Klumpiga och sköra utvecklings- och driftsättning processer är dock fortfarande ett stort hinder som kväver mänskligt samarbete i olika kunskapsområden. Med andra ord har vi inte ännu nått den punkten då mänskligt arbete är helt och hållet överflödigt, men med den utvecklingstakt vi ser i samhället idag är det inte långt bort.

Blocked Teknologi

När man hör ordet blockkedja, är det lätt att det första man tänker på är Bitcoin. Det är inte så förvånande eftersom finans- och banksektorns första möte med blockkedje teknologi var just Bitcoin och dess revolutionerande idéer. Saken är dock den att blockkedje teknologi är så mycket mer än bara Bitcoin.

Även om blockkedjan är den teknologi som ligger till grund för Bitcoin, finns det i dagens värld många andra meningsfulla kryptovalutor som fyller olika väsentliga samhällsfunktioner. Bitcoin är inte längre herre på täppan, utan det du har även kryptovalutor som Ethereum och Monero som erbjuder liknande, men ändå annorlunda, tjänster.

Robotar, självkörande bilar och drönare

Även om kollektivtrafik nuförtiden har förmåga att åstadkomma många av de saker som självkörande bilar kommer möjliggöra i framtiden, är utvecklingen fortfarande väldigt lovande. Självkörande bilar kan förbättra transportnätverket på sätt som vi ännu inte kunnat ana. Eftersom självkörande bilar är en marknadsbaserad lösning där varje individuell nod (konsument) i nätverket är involverad på ett personligt plan, blir processen mer ekonomiskt jämnt fördelad på hela samhället. Den använder sig också av redan befintliga infrastrukturslösningar, vilket kommer göra ombytet betydligt enklare att utföra.

Robotar är också någonting som är värt att hålla koll på under 2021. Utvecklingen mot att integrera robotar i vardagen, för att bland annat ta hand om äldre, diagnostisera sjukdomar och utföra enkelt underhåll, går också sakta men säkert framåt. Under pandemin är det också smidigare att använda fjärrstyrda robotar för att utföra uppgifter som annars kräver att man befinner sig på plats. Detta gör att COVID-19 krisen med största sannolikhet kommer påskynda denna redan snabba utveckling.

Sedan har du också saker som drönare, vilket man skulle kunna argumentera faller in under robotar. Drönare har dock ett säreget användningsområde som är värt att diskuteras individuellt. Kanske den intressantaste funktionen drönare kommer ha i framtiden är att utföra individuella leveranser väldigt snabbt. Speciella drönare kan till exempel snabbt leverera medicin i nödsituationer, eller helt enkelt utföra konsumentleveranser direkt till dörren. Möjligheterna här är tekniskt sett oändliga. Drönare används också i övervakningssyfte, vilket beroende på vem du frågar är bra eller dåligt. I vilket falls om helst är det någonting vi kommer se mer av under 2021.

5G

Allt prat och stim kring 5G kommer att förverkligas under 2021. Behovet av pålitlig och snabb uppkoppling har vid det här laget blivit nästintill akut, och det tog bara några månader. När digitalt samarbete, distansarbete och videokonferenser har blivit en del av våra liv är vi tvungna att hitta nya metoder för att öka uppkopplingshastigheten.

Det var redan innan tydligt för telekommunikation företagen att 5G var framtiden, men på grund av pandemin har utbyggnaden av tekniken påskyndats ordentligt. Det finns nu ett starkare ekonomiskt incitament av 5G än någonsin tidigare och vi kommer absolut se 5G utvecklas snabbare än vad vi trott under 2021.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.