Mobilmarknaden har växt lavinartat sedan tidigt 80-tal. Hur började det? Hur ser det ut idag?
Innan touch-mobilerna blev populära fanns det ett märke som dominerade och alla andra försökte få grepp om dom. Nokia som var störst kunde släppa mängder av olika modeller den ena efter den andra. Samsung, LG, Sony, Motorola och även Nokia började alla någonstans, vissa började tidigare än andra. Teknikhype tar dig på resa tillbaka i tiden för att se hur de stora tillverkarnas allra första mobil såg ut och jämför den med deras senaste. Dagens mobiler ser nästan likadana ut, det är en stor touchskärmar, kameror med blixt, de flesta har samma form och alla drivs av olika operativsystem där iOS, Android och Windows Phone är störst. Hur såg tillverkarnas första mobil ut. Var det som dagens mobiler där de är lika eller hade alla tänkt på olika design?

Samsung

Året är 1988 och vi börjar med Samsung som är en av dagens största tillverkare, deras första mobil gick under namnet SH-100 och ser ut som en typisk mobil från den tiden. En liten skärm, stora fysiska knappar och en antenn som dras ut för att få bättre mottagning. SH-100 var den första mobilen som designades och tillverkades i Korea. Tyvärr så var det en trög start för Samsung och deras mobiler, nya modeller tillverkades varje år, men försäljningen höll sig låg på bara ett par tusen enheter totalt.

Galaxy Note 3 är den tredje mobilen i Samsungs Note-serie, en serie mobiler som har revolutionerat mobilmarknaden på flera sätt, men främst genom uttrycket phablet. Phablet är en blandning mellan phone och tablet, alltså mobiler med märkbart större skärm jämfört med ”vanliga” mobiler. När första Note-mobilen lanserades så blev den utskrattad av både press och konsumenter, idag är Note-serien Samsungs näst bäst säljande serie efter Galaxy S-serien. Större delen av mobiltillverkarna har följt efter Samsung och gör nu större modeller så kallat phablets.

Samsung Galaxy Note 3 har en 5,7″ fullHD superAMOLED skärm med quad/octa-core processor (beroende på modell). Arbetsminnet är på hela 3GB och det interna minnet rymmer 32/64GB. Den speciella S-pen som varit med Note-serien sedan start är en specialanpassad stylus som Samsung lägger stor vikt på.

Samsung-Galaxy-Note-3-front-back.jpg-640x488

————————————————————————————————————————–

Motorola

Motorolas första mobil var en stor bjässe vid namnet DynaTAC 8000X som släpptes på marknaden den 6 mars 1983 vilket är långt före många andra och är världens första kommersiella portabla mobiltelefon. Priset på denna skönhet låg på cirka 4000$ (1983). För detta priset så fick man ut hela 30 minuter samtalstid på de 30 nummer som fick plats på minnet, en uppladdning tog hela 10 timmar. Den är väldigt stor och tung till skillnad från dagens mobiler.

Motorola är nu ägt av sökjätten Google och använder sig av Android som operativsystem. Den senaste modellen är vi bekanta med då den nyligen släpptes, Moto X är namnet. En intressant mobil som går att anpassa både i hårdvara och mjukvaran. Moto X är byggd med flera processorer, en för att driva telefonen och en för att alltid vara aktiv för din röst.

Moto X är en telefon som ska få Androidmänniskor att tänka mindre på hårdvara och specifikationer, istället riktar sig Moto X in på mjukvara och funktionalitet. Tyvärr säljs Moto X endast i Usa i dagsläget.

————————————————————————————————————————–

Nokia

Nordiska Nokia har varit med länge och var som störst innan touchmobilerna blev en succé. De släppte mängder med olika mobiler och pressade gränserna på hur en mobil ska se ut. Nokia gör och har alltid gjort bra mobiler som håller. Deras första mobil håller nog i evigheter men snygg och portabel är den inte.

Nokias första mobil hette Mobira Senator och är stor och tung då batteriet är i samma storlek som ett bilbatteri. Den hade ett stort handtag för att bära med sig och den vägde otroliga 9,8 kilo. Mobilen kom 1982 vilket är året innan Motorola DynaTAC 8000X. Motorolas DynaTAC 8000X räknas dock fortfarande som första portabla mobilen då Nokias första modell inte riktigt har samma ”slimmade” design. Mobira Senator har varken 4G eller 3G, med denna klump körde Nokia på NMT 450 nätet.

Efter att touchskärmar på mobiler blev vanligare och introduktionen av iPhone och Android OS tappade Nokia mark väldigt fort. Nokia som då var världens mest sålda mobilmärke var nu omsprunget. Nokia går ihop med Microsoft 2011 (för att sedan bli uppköpt 2013) och satsar på Windows phone 7. Det går väldigt trögt för Windows Phone och Nokia känner av det. Deras senaste tillskott är en mobil med 41 MP kamera.

Nokia 1020 är värstingen när det gäller mobilkamera (bortsett från kameramobilen Samsung Galaxy S4 zoom) den tar fantastiska bilder i både ljus och mörk miljö. En väldigt snygg design och en fantastisk kamera. Frågan är om Nokia han hämta upp sig från förlusten de gör med Windows.
Många säger att Nokias räddning vore att satsa på Android, för länge sedan. Men Nokia har gått ut och pratat om just detta val av operativsystem. Konkurrensen på Androidmarknaden är för stor och många förknippar Android med Samsung. Nokia vill inte vara på fjärde, tredje eller andra plats, de vill vara först. Därav gjorde Nokia valet att satsa på Windows Phone som är ett system som de trott på. Skulle nu Windows Phone komma igång och fler skulle satsa på OS:et, vilket märke skulle du då tänka på när du hör Windows Phone? Nokia!

————————————————————————————————————————–

Sony

Sony CM-DX 1000 kom ut 1997 och ser ut som de andra. En liten skärm som har plats för 4 x 16 tecken, utdragbar antenn och fysiska knappar. CM-DX 1000 saknar klocka, spel, kalender och 3,5 mm uttag. Men du kan skicka SMS och spara hela 100 nummer i telefonboken. Sonys första mobil använde det relativt nya mini-SIM vilket idag är det ”gamla stora” simkortet. 1991 introducerades SIM-kortet vilket var i samma storlek som ett vanligt bankkort. Fram tills slutet av 90-talet så användes hela detta ”bankkort” i telefonen, men CM-DX 1000 använde sig av den nya standarden mini-SIM.

Sedan Sony gick ihop med Ericsson och blev Sony Ericsson så släppte de en hel del populära mobiler. Samarbetet varade mellan 2001 till 2011, Sony köpte sedan upp Ericssons del av företaget för 1,05 miljarder euro. Förutom det nya varumärket ”Sony” så fick Sony fyra viktiga patent i köpet. Sony satsade nu allt på Android och de har gjort sig ett eget kännetecken nu att alla deras mobiltelefoner är vattentåliga.

Sonys nylanserade Xperia Z1 är företagets kommande värsting. Det är en uppgraderad Xperia Z, Xperia Z1 har en 5″ fullHD-skärm, vattentätt yttre, Qualcomm Snapdragon 800 CPU som är klockad på 2,2GHz.

Mobilen har en framsida och baksida i glas vilket ger en väldigt gedigen känsla. Men mest vikt har Sony lagt på kameran som är en 20MP kamera med en helt ny sensor som ska kunna ta 60 bilder på endast två sekunder. Med tanke på telefonens vattentäta yttre så kan du nu även ta kort och filma under vattnet med din mobil.

xperia-z1-off-sep-2

————————————————————————————————————————–

HTC

HTC startades 1997 och är yngst på marknaden. 2002 släppte de sin första mobil som har en toutchskärm på 3,5″. De gick under namnet Qtek i Sverige men bytte något år senare. Så här ser den ut, lite mer lik dagens mobiler med touchskärm men antennen finns kvar där. Det är en Pocket Pc som går att ringa med, HTC valde här OS:et Windows CE som var lite av en bantad version av Windows 98. Namnet på HTC’s första mobil är HTC Wallby.

Htc_wallby

HTC har släppt många mobiler under åren som gått. De gick till Android 2009 och de har blivit mer populära men kämpar för att inte gå i förlust. Senaste modellen är HTC One som är en Androidbaserad enhet med Sense 5 (HTC:s egna UI -”User Interface”). Skärmen är av typen LCD och har en upplösning på 1080p. CPU:n är en Snapdragon 600 som är klockad till 1,7GHz vilket kan jämföras med HTC Wallby där CPU:n låg på endast 400MHzm, RAM-minnet är 2GB kontra 64MB.

tech-htc-one

————————————————————————————————————————–

LG

Sist men inte minst har vi LG som i dagsläget växer mer och mer. De har varit lite skygga kan man säga och det har väl gått sådär för LG i mobilbranchen. Teknikhype fick testa deras nya värsting LG G2 som ser mycket lovande ut och kan tänkas sätta LG på toppen. det har varit en lång resa med massor med olika mobiler men precis som alla andra så började det med den första.

Det är LG LDP-200 och släpptes 1996 och någon mer information om den lyckades vi inte få tag på. Det var svårt att få tag på LG´s första mobil, vi fick vända oss direkt till LG Nordic som i sin tur konkatkade Korea, tack för hjälpen LG Nordic. Lg LDP-200 ser ut som en typisk mobiltelefon från den tiden, antennen är där, stor telefon och fysiska knappar med en liten skärm. Mer behövdes det inte på den tiden.

LGfirst

LG´s nyaste värsting som kommer släppas i sverige den 4 oktober heter LG G2 och är en mycket vacker enhet. Det som gör den unik är att den inte har några knappar på framsidan eller på sidorna där volymkontrollen vanligtvis sitter.
Det är en kraftfull mobil som många ser fram emot. Teknikhype kommer få ett testexemplar och en recension kommer strax därpå.

lgg28th

Det var resan om hur de största tillverkarna börjde och hur det ser ut idag. Mycket olika designer där vissa i dagsläget är helt absurda och stora om vi nu ska nämna Nokia. Hur framtidens mobiler ser ut går bara att spekulera i. För att stå ut ur mängden måste man tänka om som LG gjort och om det blir en succé återstår att se. Mobilen är en stor del av oss och nu kommer smartwatches och smarta glasögon som en kompletering till mobilen. Kommer det förändra hur vi använder mobilen? Det började med stora mobiler, sedan skulle de vara så små som möjligt och nu blir de allt större igen samt mer kraftfulla än någonsin. Hur kommer nästa trend se ut? Böjbara skärmar, helt röststyrda eller kanske blir kopplade direkt in i hjärnan?
En sak är säker, framtiden har aldrig varit så här spännande.

2 KOMMENTARER

    • Då det finns väldigt många märken där ute så har vi valt att begränsa artikeln till de stora aktiva tillverkarna på den svenska marknaden. Som du läste så fick Ericsson en liten notis under Sony.

      Apple har vi heller inte valt att skriva om då deras iPhone inte har någon direkt historia tyvärr.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.