Nästa år släpper Microsoft och Sony nya spelkonsoler. Det är en helt ny generation som lanseras och de ska enligt uppgifter släppas på marknaden lagom till jul. Ryktena om de kommande konsolerna är många och än så länge verkar de vara lovande.

Frågan är däremot om de nya konsolerna kommer att bli så populära som tillverkarna hoppas. Mobilspelandet växer och både spelen och enheterna blir starkare. I och med att spelstreaming och molnlagring utvecklas finns det en risk att spelarna väljer att spela i mobilen och ny statistik pekar redan på det.

3,8 miljarder användare

Enligt undersökningsföretaget Newzoo, som specialiserar sig på mobil- och spelmarknaden, finns det 3,8 miljarder aktiva smartphone-användare i världen. Bara i Europa finns det 533 miljoner användare. Det stämmer bra med rapporter från Sverige, där 90 procent av befolkningen har en smartphone. Det är nu den mest föredragna enheten att spela på och efterfrågan av bättre och mer varierande mobilspel har ökat. Molnlagrade spel i mobilen förväntas slå igenom när 5G-nätet startas, vilket är under nästa år. Det kommer att ge spelutvecklare ännu större möjligheter att ta fram mobilversioner av spel som traditionellt har krävt starkare hårdvara.

(Källa: Unsplash)

Redan nu har tv-spelutvecklare tagit steget och utvecklat spel för mobilen. I september släppte Nintendo Mario Kart Tour och studion bakom CoD har lanserat Call of Duty: Mobile. Samtidigt blir spelautomater och andra casinospel som kan spelas direkt i webbläsaren mer innovativa. Samarbeten mellan spelstudios som Playtech och produktionsbolag som Warner Bros har lett till att det har kommit nya spel som Batman Begins Slot och Terminator Genisys Slot. Dessa spel gör sig särskilt bra i mobilen, även om de också kan spelas på surfplattan och datorn.

Nya generationen

I skrivande stund cirkulerar det både bekräftade och obekräftade rykten kring de kommande konsolerna. Playstation 5 uppges ha raytracing, vilket ska göra att grafikmotorn kommer att kunna imitera riktigt ljus och göra animationerna mer realistiska. Laddningstiderna ska vara kortare tack vare den nya SSD-hårddisken. Den kommer att vara bakåtkompatibel med PS4 och ha stöd för 4K, 3D-ljud samt vara förberedd för 8K. Dessutom ryktas det medkomma en röststyrd AI-assisten. Sony tog nyligen patent på något som heter Playstation Assistant, men inga fler uppgifter har kommit.

Microsoft har släppt liknande uppgifter om sin Xbox Two, eller Project Scarlett. Konsolen kommer att vara fyra gånger så snabb som Xbox One X, den ska ha stöd för 4K-grafik och kunna göra 60 bildrutor per sekund. Den kommer även att vara bakåtkompatibel. Vad som verkligen sticker ut är att det ska gå att spela över generationerna. En spelare med den nya konsolen ska fortfarande kunna spela med vänner som har en äldre konsol, om spelet har släppts till båda. Redan nu är det klart att nya Xbox kommer att lanseras med spelet Halo Infinite.

Frågan många ställer sig är om de nya konsolerna kommer att vara så pass innovativa att de kommer att gå om mobilen och bli de mest omtyckta spelenheterna. Framgångarna hänger heller inte enbart på hårdvaran. Det måste också släppas spel som är intressanta att spela och som faktiskt tar tillvara på de nya funktionerna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


5 + 8 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.