Att blanda AMD med Intel komponenter är inte så farligt som man tror, men vad måste man tänka på och finns det några nackdelar då?

Tittar man på både AMD och Intel-komponenter så imponerar dom båda två och då är det oftast prestanda och prislapp som spelar stor roll där båda imponerar på sitt sätt.

Men frågan som många ställer sig är hur det är att blanda dessa två, Intel har i nuläget inga grafikkort men det har däremot AMD, Radeon-grafikkort som imponerar med sin prestanda. Dock har AMD även processorer som imponerar men dessa kan vara riktiga energislukare men även processorer som inte passar in i vårt bygge, i vårt fall ska vi blanda AMD med Intel.

Bygget som hela artikeln bygger på är i samarbete med MSI som har försett oss med:

När vi ska börja installera alla komponenter och det skiljer sig från tillverkare så är det inga konstigheter, MSI Z590 Gaming Force har gott om plats för det mesta och bland annat grafikkortet Radeon RX 6800 Gaming X Trio som tar upp flera PCI-platser, men det är där MSI drar nytta av sin erfarenhet och med Z590 Gaming Force så finns det gott om plats, totalt fem PCIe-platser så man behöver inte oroa sig för att grafikkortet tar upp allt för mycket plats, men viktigare att ha koll på strömtillförseln när det gäller grafikkortet och speciellt om man har ett Radeon RX 6800 Gaming X Trio att jobba med.

MSI AMD Intel

Men det är även här som kombinationen börjar komma mellan Intel och AMD, Intel blir i detta fallet moderkortet eftersom Socket 1200 är för Intels och moderkortet anpassat för just detta. Men när det gäller att bygga ihop en dator som kombinerar Intel med AMD så behöver man inte tänka på något specifikt, allt passar ihop idag och det viktiga är egentligen att ha rätt moderkort till rätt processor då detta skiljer sig en hel del.

AMD olika sockets heter

  • AM4 v1
  • AM4 v2
  • AM4 v3
  • FM2+
  • TR4
  • TRX4

Vill man istället satsa på Intel så är det helt andra sockets som gäller och dom heter:

  • LGA1200
  • LGA2066
  • LGA1151 v1
  • LGA1151 v2

Om man tror att man kan kombinera dessa på två på något sätt så är svaret nej, ni MÅSTE ha rätt moderkort med stöd för rätt socket till rätt processor, annars kan mycket gå sönder och det är helt enkelt omöjligt att kombinera på annat sätt.

MSI AMD Intel

När alla komponenter sitter på plats, förutom att vi har flera viktiga komponenter från MSI så har vi även RAM och SSD från ADATA (XPG) främst för att komponenter som håller måttet och passar bäst med just moderkortet och processorn är såpass viktigt, ADATA har lång erfarenhet av minne på olika sätt därav valet denna gången blev Spectrix D50 och Gammix S50 Lite.

Vi har även SSD från WD_BLACK-serien (SN850 & SN750) som bjuder på två enheter som är inriktade på gaming och levererar när det kommer till snabbhet, extremt snabba för att vara SSD och något som vi blir allt kräsna över.

Där det börjar skilja sig och märks av att man har Intel och AMD i detta bygge är när vi kommer till mjukvaran och ska hålla koll på alla drivrutiner. Skulle vi till exempel köra allting med AMD både processor och grafikkort så kan det räcka med att ladda hem en mjukvara som har koll på allting och håller även koll på våra drivrutiner, smidigare och både processorn och grafikkortet kommunicerar på ett helt annat sätt, högre och bättre prestanda utan krångel.

MSI AMD Intel

MSI Intel AMD

Nu när vi blandat Intel med AMD så är det lite mer jobb, vi måste tänka på att ha rätt mjukvara som håller på rätt drivrutiner och att köra på senaste drivrutinerna är i många fall rekommenderat.

Prestandamässigt kan jag inte säga hur mycket eller om vi hade fått högre FPS vid högre upplösning om vi höll oss till AMD, men med tanke på senaste tekniken som AMD använder sig utav och som endast finns tillgängligt mellan deras egna komponenter kan jag tänka mig att vi ändå skulle få en ökning på mellan 5-10 FPS om spelet är rätt optimerat.

Kort och gott kan vi säga att man inte behöver oroa sig över att blanda AMD med komponenter idag. När det gäller hur komponenterna kommunicerar med varandra så funkar det, kanske inte mest optimala men även om man satsar på det mest optimala så är det inte många procent bättre. Den enda nackdelen jag kunde se med att blanda komponenter på detta sättet är när man väl ska uppdatera drivrutiner samt ha koll på komponenter via mjukvara, lite krångligare men fortfarande helt acceptabelt.

Men en rekommendation som jag har och som MSI bevisat för oss är att välja en tillverkare så mycket som möjligt har sina fördelar, främst passform på många sätt vilket gör hela bygget lättare men även snyggare. Några bra exempel är hur pumpen på processorn har en bra passform med tanke på sin storlek, samma gäller när man skruvar fast radiatorn i chassit som båda är MSI och passformen och kabeldragningen är enkel, allt bara passar.

MSI Intel AMD

MSI fortsätter att utvecklas med att underlätta byggandet och framförallt så har det hänt mycket hos K360 Coreliquid cooling där jag märkte genast flera förbättringar, både när det gäller att skruva dit fläktarna i radiatorn men även pumpen i sig och all kabelhantering, det är mycket kablar men det är samtidigt lätt att förstå vart allt ska samt man kan enkelt flytta all denna kablage till baksidan av bygget, lätt att dölja.

En annan viktig punkt är att MSI även tänker på detaljer, detaljer såsom ljudnivåer som för många spelar väldigt stor roll men för andra kanske lite mindre. När vi nu har använt oss av chassi (med fläktar), CPU-kylare, nätaggregat och grafikkort från MSI så är ljudnivån överraskande låg, några lätta mätningar visade aldrig ljudnivån över 30dB utan belastning, när vi drog igång ett mer krävande spel kom vi upp i lite högre, men fortfarande helt klart godkänt.

Det är som sagt många detaljer MSI tänkt på när det kommer till bygget, men när det gäller drivrutiner och mjukvara så finns det inte mycket man kan göra där då det hamnar på bordet hos AMD i detta fallet gällande grafikkortet, jag ser dock inte det som ett problem och allt flyter på riktigt bra. Prestandamässigt så har AMD verkligen rykt upp sig med Radeon RX 6800 Gaming X Trio som imponerar och har full fokus på 4K-upplösning.

MSI Intel AMD

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.