Att bygga sin egna dator blir allt lättare på många sätt, men det som däremot inte blir lättare är välja rätt komponenter, vad ska man tänka på egentligen?

Det är ingen hemlighet att ena delen klarar sig utan den andra i ett datorbygge, det går inte att starta utan RAM, SSD, CPU eller PSU. Vi är beroende av alla delar för att kunna få ihop bygget, men även om vi har allt så finns det begränsningar, ska man satsa på högre prestanda så kan en flaskhals vara nätaggregatet som blir allt mer krävande än tidigare, det gäller att välja rätt PSU med bland annat rätt watt.

Något som många brukar satsa på är ”ju mer, desto bättre” så sitter man på ett nätaggregat på 1000W och är nöjd, men det kan både bli dyrare och mer slitage än om man satsar på en med lägre watt. Tittar man på vad MSI erbjuder idag så inser man snabbt att även dom som erbjuder alla flaggskeppen bland grafikkort och moderkort inser att 850W är tillräckligt om man ska satsa på att ha ett riktigt kraftpaket till PC.

MSI erbjuder idag tre olika modeller av nätaggregat som går heter:

MSI MPG power supply

Samtliga nätaggregat från MSI är 80 Plus-märkta och detta är ett certifikat som visar verkningsgraden för nätaggregatet och detta är något för att ge konsumenterna ett hum om vad dom faktiskt får. 80 Plus-certifiering är något tillverkarna ofta får bekosta men samtidigt gör detta att man kan förlita sig mer på prestandan och komponenterna i nätaggregatet. Det finns flera olika nivåer på 80 Plus-certifieringen (se nedan).

MSI MPG power supply

Men istället för att lägga allt för stor fokus på antal watt brukar jag göra min egna ”forskning” när det gäller nätaggregat att höra andras omdöme när det gäller ljudnivån, tror det eller ej men nätaggregat måste kylas ner effektivt men då vill vi samtidigt att detta görs tyst, något som inte alla tillverkare riktigt klarar av. När det gäller ljudvolym på komponenter så tycker jag att man alltid själv ska avgöra och det kan vara svårt. MSI använder sig till exempel av 100% japanska kondensatorer som ska vara bland dom bästa i världen och ha en riktigt lång livslängd.

Att hålla nätaggregat nerkylt har olika tillverkare olika lösningar, men det är även här komponenterna spelar stor roll där man vill ha något som håller länge, men samtidigt kyler bra och är tyst, detta kräver flera års utveckling och med bakgrunden som bland annat MSI har med sina stationära och bärbara datorer så är kylning något dom kan inrikta sig på.

Komponenterna som tillverkare som MSI faktiskt använder i sina nätaggregat är av hög kvalitet och måste vara det, MSI har alltid siktat in sig på högkvalitativa komponenter i allt dom säljer och det märks extra tydligt med deras nätaggregat som både håller måttet när det gäller leverera rätt Watt-antal och samtidigt ha nätaggregat som håller länge, några år.

För att kunna få till det snyggt i sitt bygge så skulle jag säga att ha ett modulärt nätaggregat är ett måste, detta betyder att man själv kan välja vilka kablar som ska användas och vara inkopplad i nätaggregatet. Förr i tiden så var alla kablarna mer eller mindre integrerade i nätaggregatet vilket gjorde att man hade en hel del kablar som bara var i vägen, gjorde så att luftflödet i chassit påverkades.

Tittar man på alla tre nätaggregat som MSI erbjuder så är alla tre modulära och gör att vi kanske endast behöver koppla in dom kablar till dom komponenter som kräver ström. Jag har personligen i mina senaste byggen inte behövt SATA-ström alls vilket är skönt att slippa och endast fokusera på att ge ström till moderkortet och grafikkort.

Det som kan vara förvirrande för många med modulära nätaggregat är att veta vilka kablar som man faktiskt ska använda och vart dom ska kopplas in i nätaggregat, väljer ni att köra på nätaggregat från MSI så har dom markerat allt väldigt tydligt exakt vad varje ”port” på nätaggregat ska gå till, samma gäller alla kablar som följer med, det är svårt att ta fel då allt är markerat såpass tydligt.

Med tanke på att nätaggregat kan bli en ”slitagekomponent” så erbjuder bland annat MSI hela 10 års garanti på sina nätaggregat, detta känns lite som en försäkring så man vet om det skulle nätaggregatet lägga av så har man MSI bakom sig och hjälper till med garantin.

Det kanske kännas som att det finns mycket att tänka på, men vi ska hjälpa er att skriva ner några av dom viktigaste punkterna som kanske kan hjälpa er.

  1. Garantitid – detta är något man helt klart ska värdesätta och kanske se över som ett plus om någon tillverkare erbjuder 10 år eller mer i garanti.
  2. Komponenter – komponenterna i ett nätaggregat är det viktigaste, för att kunna nå olika certifikat så krävs även att komponenterna klarar av det.
  3. För mycket Watt – att överdimensionera är inte alltid bättre samt att nätaggregat med bättre komponenter kan leverera bättre vid lägre Watt än dom med dåliga komponenter men högre watt.
  4. Läs tester – läs och gör din forskning på internet. Det finns mycket tester och forum som diskuterar nätaggregat med tanke på hur viktigt det är med ett stabilt sådant i dagsläget.

Denna artikel är skriven i samarbete med MSI

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.