Artikel: Hört talas om en körjournal?

Elektronisk körjournal ser ut att bli allt vanligare men vilket alternativ är rätt och hur mycket kan man lita på en elektronisk körjournal?

En elektronisk körjournal är en körjournal som automatiskt fyller i dina körsträckor i ett system genom en GPS som installeras i din bil. Det är en smart lösning för alla som använder bil eller annat fordon i arbetet eller som av andra anledningar vill ha korrekt information kring körningen.

Varje förare kan logga in på sin egen körjournal via en webbsida. Alla körningar presenteras i en lista med tid och adresser som kan sparas ned och skrivas ut. Det finns även möjlighet för administratör att se bilarna i realtid på karta om det finns behov. Körjournalen dokumenterar automatiskt all körning, beräknar milersättning och minskar risken för en upptaxering från Skatteverket.

Körjournalsrapporten kan kompletteras med information om passerade vägtullar och det går även att skapa en separat rapport enbart för trängselskatt. Körjournalen registrerar dina passager som du snabbt och enkelt godkänner i den mobila appen eller på datorn. Denna pryl passar perfekt för dig med förmånsbil, servicebil eller privatbil i tjänsten.

Kom ihåg att om man kör en företagsbil privat i mer än ringa omfattning, alltså mer än 10 tillfällen eller 100 mil per år, måste man förmånsbeskattas. Vill man undvika att betala denna skatt varje månad ska man helt enkelt inte köra privat med bilen.

Men även om du endast har kört din bil i tjänst så kan du åka på en skattesmäll. Skatteverket rekommenderar att en körjournal ska innehålla datum och mätarställning vid resans start, vilken typ av ärende som ska utföras samt vilka platser/företag/kontaktpersoner du besökt, hur många kilometer du kört, datum och mätarställning vid resans slut samt mätarställning vid årets början och slut. Detta kan vara något som är omständigt att skriva för hand och det är lätt att glömma bort eller skriva fel.

Med en elektronisk körjournal blir registreringen däremot lätt som en plätt. Enligt Skatteverket bör en körjournal användas för att visa att arbetsgivarens bil inte har använts privat i mer än ringa omfattning, för att beräkna drivmedelsförmån genom proportionering av drivmedelsutgiften mellan privat- och tjänstekörning samt för att visa att tjänstekörningen med en förmånsbil är omfattande.

Kortfattat är en elektronisk körjournal inget nödvändigt enligt lag, men definitivt mycket användbart, praktiskt och ibland även kostnadsbesparande. Många säger sig ha sparat in investeringen redan efter tre månader. De får ökad effektivitet, lägre drivmedelskostnader, effektivare anställda och ökad lönsamhet för företaget i stort. Med en uppkopplad sensor i bilen får du automatiskt skapade körjournaler, en förlängning av de appar som redan finns på marknaden.

Det finns många för- och nackdelar med att använda en elektronisk körjournal istället för bara en app. Tänk på att det även finns ett par bonusfördelar med en elektronisk körjournal.

Till exempel om en anställd behöver hjälp kan bilen snabbt lokaliseras, eller om bilen blir stulen kan den snabbt hittas på kartan. Om du vill vara en del av elektronikens framtid bör du absolut investera i en elektronisk körjournal.

Reklam inlägg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 + 6 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.