Svenska bolag har länge varit framstående när det kommer till innovation och nya unicorns produceras varje år. År 2018 fanns det 21 miljardvärderade techbolag som grundades av svenskar och som ännu inte hade sålts eller noterats. Företag som Skype, Mojang, King, Spotify, Klarna och Truecaller tillhör Sveriges unicorns. Stockholm har dessutom näst flest unicorns per capita i hela världen efter Silicon Valley.

Investera i svenska techbolag

Att investera i svenska teknikföretag låter dig vara med på deras resa till framgång. Tidigare köpte många investerare aktier i enstaka bolag, men idag är det enklare att låta pengarna växa ihop med olika techbolags tillväxt. Teknikintresserade kan numera investera i en fond inom segmentet teknik, hälsa och digitala varumärken. Fonden heter Core Ny Teknik A och går att handla genom Avanza. Enligt fondens beskrivning är den till för dig som tror på innovation, småbolag och Norden. Huvudfokus ligger på bolag med lönsam tillväxt och starka kassaflöden. Värt att notera är att upp till 30 procent av fonden får placeras globalt utanför Norden.

Tv- och datorspel som första innehav

Core ny teknik innehav passar dig som vill investera långsiktigt och kan behålla dina pengar i fonden under en längre period. Förvaltarna till fonden heter Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. Core ny Teknik är ny för 2019, men förvaltarna har en gedigen meritlista och historisk avkastning. Förvaltarna drev till exempel fonden Swedbank Robur Ny Teknik i flera år.

De största innehaven i fonden är THQ Nordic och Evolution Gaming. THQ Nordic har skapat tv-spel som till exempel Darksiders, Elex och Red Faction. Evolution Gaming är verksamma inom B2B-branschen för casino. Majoriteten av de första innehaven är centrerade runt spel, men fler bolag kommer att tillkomma i framtiden. Förutom de två bolagen som nämn ovan finns innehav i spelbolagen Tencent, Paradox Interactive, Funcom och Take-Two Interactive. För tillfället finns det enbart innehav i två bolag är inte verksamma i spelbranschen. Vostok New Ventures är ett investmentbolag och Nemetschek Group är ett mjukvarubolag inom bygg och design.

För nya investerare
Att investera innebär alltid en viss risk, men när du enbart väljer att spara pengar på sparkonto växer inte dina besparingar med mer än någon procent per år. Investerar du istället långsiktigt i en fond kan pengarna växa mycket mer än så. De flesta storbanker låter dig fondspara, men du kan även lära dig själv hur det går till och placera dina egna pengar. Att investera i något som du redan har ett intresse för är alltid att rekommendera. Det gör inte bara investeringen roligare, utan du kommer förmodligen även att följa med bolagens utveckling på ett mer engagerat sätt än om du investerar i något som egentligen inte intresserar dig.