Elbilar behåller sitt värde betydligt längre än traditionella bensindrivna bilar. Om du är i behov av att köpa en ny bil så kan det vara en aspekt att ta med i beräkningen.

Enligt Wayke, som är en annonssajt för bilhandlare, brukar elbilars värde efter 3 år och 6000 mil ha sjunkit med ungefär 30–40%. Detta kan jämföras med avgasbilarna, vars nybilsvärde som regel istället har sjunkit med 50–60%, under samma tid och milantal. 

Skillnaden beror på inköpspriset

Att skillnaden på andrahandsvärdet är så stort handlar förmodligen om att elbilar än så länge är kostsamma inköp. Till exempel så säljs de populära elbilarna från Tesla till premiumpriser. Det här gör att säljarna kan sätta ett högt begagnatpris, eftersom det finns många som vill köpa, men som inte har råd att betala fullt nypris.

Det finns dessutom inte tillräckligt många elbilar vare sig på andrahandsmarknaden eller som nyproduktion för att möta den efterfrågan som finns bland de svenska köparna. Prissättningen handlar därmed om utbud kontra efterfrågan.

Fler ställen att ladda sin elbil på

En annan anledning till att elbilarna står sig så pass bra i andrahandsvärdet är att de har blivit enklare att använda då infrastrukturen börjar komma i kapp. Under de senaste åren har det investerats allt mer pengar i att uppföra laddningsstolpar på olika ställen i landet.

Att enkelt kunna ladda sin elbil är en förutsättning för att det ska vara praktiskt att använda den.

Detta ökar tillgängligheten och bekvämligheten för de som valt att köpa elbilar, samtidigt som det ligger helt rätt i tiden med bilar utan fossila drivmedel. Klimatfrågan har väl aldrig varit så stor som den är idag, med Greta Thunberg som är på frammarsch världen över.

Fortfarande dyrt med elbil – Jämför billån

Så om du är ute efter en ny bil och vill köpa en med ett bra andrahandsvärde som står sig, då kan du alltså med fördel investera i en elbil. Eftersom inköpspriset på en ny elbil fortfarande ligger i de högre premiumklasserna så kan det dock vara svårt att få ihop summan kontant.

Ett billån kan då bli ett alternativ. Det innebär att du lånar pengar med bilen som säkerhet. Vad som är viktigt att komma ihåg om du väljer att finansiera din elbil helt eller delvis med ett lån, det är att välja ett billån med en låg ränta.

Eftersom räntan på billån kan skilja sig åt med flera procent hos olika långivare och kreditbolag så kan det löna sig att jämföra låneerbjudanden innan du tecknar ett avtal. Kom ihåg att du som konsument alltid kan återbetala ett lån snabbare om du skulle vilja, det sänker även din totala lånekostnad.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


5 + 1 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.