“Vad är bitcoin?” Det var en av de mest googlade frågorna förra året.

Den elektroniska valutan är fortfarande lite av ett mysterium för många, men fler har börjat att förstå vad det är och hur det fungerar. Värdet har stigit och sjunkit drastiskt sedan 2017, då man verkligen nådde toppen på börsen. Trots att värdet i dagsläget fortfarande är högt är det inte lika omfattande som för två år sedan men ändå har användningen ökat.

Flera webbsidor har börjat accepterar bitcoin och andra kryptovalutor och man kan handla alltifrån mjukvaror till att spela spel för dem. 


(“
Bitcoin ATM” (CC BY-SA 2.0) av zcopley.)

Olika kryptovalutor

Det finns flera olika kryptovalutor, men bitcoin, som är den första kryptovalutan, är vanligast. Bitcoin skapades 2008 och ett par år senare kom liknande alternativ som Ether, Litecoin, Ripple och Bitcoin Cash.

Även om samtliga är kryptovalutor finns det skillnader mellan dem. Bitcoin, Litecoin och Bitcoin Cash är enbart valutor som används precis som svenska kronor. Ether och Ripple är också valutor, men som används i särskilda system ämnade för ett enklare och säkrare sätt att göra transaktioner utan mellanhänder. 

Online och offline

Bitcoin är den mest använda e-valutan och både privatpersoner och företag har skaffat de särskilda bitcoin-plånböckerna för att kunna använda den. Just nu finns det hundratalas företag och nätbutiker som tar emot den, såsom pizza.se, Microsoft, Steam osv. Spelbolag, som är kända för att använda flera olika betalmetoder, har också börjat använda den.

Det är en av spelbolaget Bitstarz höjdpunkter och flera av deras spel kan spelas mot bitcoin och andra kryptovalutor. Insättningarna och uttagen sker supersnabbt och programvarorna kommer från leverantörer som Microgaming och Quickspin. 

Man kan även handla med bitcoin offline. Det finns en mobilapp för direktöverföringar mellan användare, vilket gör att du kan betala för alltifrån en taxiresa, en kopp kaffe eller för en klippning med bitcoin.

Om en butik eller ett företag accepterar betalmetoden finns det ofta markerat när man kommer in i butiken eller vid kassan. Om inte annat kan man alltid fråga. Betalmetoden är däremot fortfarande vanligare utomlands än vad den är i Sverige.

Ökad säkerhet

En av anledningarna till att bitcoin inte har slagit igenom fortare är för att det finns de som oroar sig för säkerheten. En av dess stora fördelar är att betalningarna sker helt anonymt, vilket betyder att det inte finns några mellanhänder som kan ta ut hanteringsavgifter.

Men eftersom det inte finns några mellanhänder finns det ingen som granskar säkerheten kring transaktionerna. Den kan också användas på ”darknet” utan att någon kan spåra den. 

Däremot finns det planer för att göra användningen, och utvinningen, säkrare. Bland annat har man arbetat mycket med att ta fram program som kan växla bitcoin till andra valutor och på så sätt möjliggöra för betalning – och granskning. 

(“Bitcoin ATM” (CC BY-SA 2.0) av zcopley.)

Sammanfattning

Vad kan man då säga om de digitala valutorna och bitcoin? Det finns fortfarande hinder som man måste ta sig förbi, men användningen och värdet ökar.

Några tror att de kommer att bli framtidens valutor och med tanke på att det mesta idag sköts via internet är det inte omöjligt att valutorna snart kommer att göra det med. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


2 + 6 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.