Du har en mobiltelefon och du har en dator, behöver du då också en surfplatta? Ja absolut! Din tablet kan du använda till oerhört mycket. Här tipsar vi dig hur du använder din surfplatta på bästa sätt – och vi guidar dig till årets bästa plattor!

År 2010 blev surfplattan årets julklapp. Trots detta tog det ett bra tag innan den var en pryl som faktiskt fanns i varje hem. Men numera har surfplattan gått från att endast vara ett modeord till att vara en central hemelektroniksprodukt i de flesta hem. För många användare är det en självklar pryl med oändligt många användningsområden, medan andra fortfarande inte riktigt vet hur och vad de ska använda sin tablet till. Och självklart är det så, ingen användare är den andre lik. Men vanligt är att man till en början inte vet hur man ska använda sin tablet, men när man sedan vänjer sig vid den inser man att man inte klarar sig utan den. För dig som inte kommit dit ännu, här ger vi tips på lite olika sätt vi tycker att man kan använda sin surfplatta.

Kolla tv-serier

Det finns väl inget bättre än att maratonkolla en tv-serie? Förut var du begränsad till tv-soffan för detta, men numera kan du krypa upp i sängen, sitta i bilen eller även ta med dig favoritserien från Netflix, SVT Play eller HBO på din långa flygresa. Eftersom skärmen är större och batteritiden ofta är bättre än på en smart mobil så blir filmupplevelsen högklassig. Ett tips är att först ladda ned filmerna från Netflix, så du kan nå dem i offlineläge ifall planen är att ta med dig serien på en resa.

Nöjen och spel online

Med en surfplatta har du som en portabel leksaksaffär full med spel, sport och andra spännande saker. De som älskar onlinespel och gambling kan ta med sig sitt favoritcasino var de än går. Följ exempelvis hur det går för ditt favoritlag i fotboll och roa dig med live betting på 888 Sport. Eller om du gillar att spela med pengar, sätt dig vid Black Jack-bordet och ta dig an ett par giv. Dagens tablets har dessutom väldigt starka processorer, vilket ger dig en ännu häftigare spelupplevelse.

Surfa och läsa böcker och tidningar

Det är inte för intet som det just heter “surfplatta”. Självklart kan du surfa på din platta. Det är väl kanske detta den främst är till för. Med sitt stora format och sin uppkoppling online får du en bra överblick när du exempelvis vill följa nyheterna på din favorita nyhetssajt eller läsa på om ditt stora intresse på Wikipedia. För dig som gillar böcker går det även bra att ladda ned dem i e-boksformat och läsa dem på plattan. Det blir nästan som att läsa böcker på riktigt med skillnaden att du inte behöver släpa med dig en massa tunga pocketar i väskan.

Lyssna på musik och ljudböcker

En annan fördel med surfplattor jämfört med mobiltelefoner är att de ofta har ett renare och mer kraftfullt ljud. Detta gör att de lämpar sig för dem som exempelvis vill lyssna på sin favoritmusik, följa sin älsklings-podd eller höra på ljudböcker. Om du har ett par mobila högtalare blir surfplattan även den centrala delen av festen, då du kan streama musik från exempelvis Spotify.

Ta med dig jobbet

På ett enkelt sätt har du numera kontoret med dig vart du än går. Svara på några jobbmejl, redigera bilder, skriv ihop nya texter, eller vad som nu är dina arbetsuppgifter. Med ett portabelt tangentbord har du dessutom en smidig ersättare till datorn, som är lättare att bära med sig men har betydligt längre batteritid.

3 surfplattor att köpa 2019

Apple iPad Air

iPaden är ju fortfarande surfplattornas surfplatta. Här får man topprestanda till ett rimligt pris. Detta är en avskalad variant av den betydligt dyrare iPad Pro. Men du får allt du behöver och mer, i en avskalad och snygg design.

Samsung Galaxy Tab S4

Detta är en underhållningsplatta till hela familjen och passar främst att använda för att kolla på film, och kanske mindre bra till att arbeta eller läsa tidningen. Anledningen till detta är att den har ett mer långsmalt format. När skrivbordet är synligt i liggande läge blir området för att läsa väldigt smalt. Men för filmvisning är den perfekt!

Huawei Media Pad M5

Denna platta är något billigare än ovannämnda och kanske den bästa pekplattan i sin prisklass. Med bra skärm, snabb processor och fantastiskt ljud från de inbyggda högtalarna är detta en riktigt kraftfull utmanare. Kineserna har äntligen klivit ned från lågprishyllorna och tagit upp fajten med både Samsung och Apple.