Apple M1

Apple är som vanligt duktiga på att döpa sina chip till något enkelt och så även denna gången, M1 ser ut att bli ett riktigt kraftpaket, på papper.

Precis som Apple lovade tidigare i år så har dom nu presenterat sin första SoC (system-on-chip) baserade ARM-chip som imponerar på sitt sätt och åt detta hållet som Apple nu väljer att gå. Detta betyder i stort sett att alla komponenter såsom CPU,GPU,RAM,SSD sitter i ett och samma chip, detta gör bland annat att Mac kommer bli betydligt mindre energikrävande.

Apple M1

M1 är baserad på 5nm-teknik vilket gör att man lyckats montera dit 16 miljoner transistorer. Vi hittar en CPU (processor) med åtta kärnor där Apple delat upp det:

  • fyra högpresterande med 192 KB instruktionscache
    • 128 KB datacache
    • 12 MB delad L2-cache
  • fyra högeffektiva med 128 KB instruktionscache
    • 64 KB datacache
    • 4 MB delad L2-cache

Något som Apple ofta tog upp är att dom inte satsar på ren prestanda denna gången utan att man vänder sig mot prestanda per watt där dom har gjort ett rejält lyft, dom är till exempel snabbare och kraftfullare än Intels snabbaste processor till laptop redan vid 10 watt.

Apple M1

GPU (grafik) är också på åtta kärnor som ska ge ett rejält lyft om man till exempel jobbar i Final Cut Pro, en prestandaökning på mellan 2,2 till 5,3 gånger om man jämför med Macbooks tidigare toppmodell.

Neural Engine som blir allt viktigare är nu på 16 kärnor som bland annat kommer klara av 11 biljoner beräkning per sekund. Detta är något som jag tror utvecklarna kommer dra nytta av betydligt mer framöver, Adobe har redan gett exempel på att använda detta i Photoshop och deras Sensei-funkioner.

Apple M1

Det finns fler komponenter i M1 som ska förbättra till exempel Facetime-kameran på Macbook och ge bättre kvalitet utan att kameran faktiskt blir bättre, av någon anledning. Varför inte bara montera på en bättre kamera.

Minnet är också lite speciellt som Apple valt att kalla för “unified memory” vilket gör att bilddata inte endast lagras på GPU utan även CPU är med i leken och kan läsa av denna information, detta gör allting betydligt mycket snabbare men även effektivare vid strömförbrukningen.

Det ska bli intressant och se hur Apples M-chip kommer att se ut i framtiden, kan detta bli riktiga kraftpaket hela vägen eller finns det begränsningar när det gäller vilket kraft Mac Pro faktiskt erbjuder idag.

Apple M1

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.