Test: Western Digital Black 3D NVMe SSD

Vi blir allt mer kräsna men tillverkarna ser ut att leva upp till det också, WD visar musklerna med Black 3D NVMe SSD.

Jag har tidigare länge sagt att ha en SSD i sin PC vare sig det är en Mac, Linux-burk eller annat så är en SSD ett måste, men snart kommer jag nog få ändra mig igen och säga att en NVMe SSD är ett måste och detta är allt Western Digitals fel.

Denna gången när vi testade Western Digital Black 3D NVMe SSD så valde vi att inte göra tester med specifik mjukvara och bara få fram siffror utan istället ville vi testa denna disk hur den är att använda till vardagen när man till exempel jobbar med stora filer.

När vi fick in Black 3D NVMe SSD på redaktionen så ska jag ärlig säga att den hamnade lite åt sidan, vi hade precis redan testat andra diskar i vad jag trodde var samma klass, men här kan det skilja sig och dragit lärdom av detta nu.

Black 3D NVMe SSD ser ut som en vanligt SSD-sticka men är långt ifrån det, här har vi prestanda och att kunna ha en hårddisk som klarar av att flytta flera gigabyte (GB) på bara några sekunder har bara varit en dröm tills nu. Vi har tidigare testat flera andra NVMe SSD men just WD Black har visat hur en verkligen snabb sådan ska jobba.

Vi testade att skicka flera filer på cirka 20 GB samtidigt för att se om det skulle leda till problem. Ingenting hände egentligen när det kommer till att dra ner prestandan. Vi gjorde detta om och om igen i nästan en timme utan några som helst felmeddelanden eller att det skulle avbrytas.

Installation av en NVMe SSD är oftast många är oroliga över då det först och främst ser komplicerat ut och att man är rädd för att göra antingen fel eller ta sönder något. Det första jag kan säga är att det är betydligt lättare att installera en NVMe SSD M.2 än en ”vanlig” SSD, här har man inga kablar eller dylikt att tänka på utan det ända man behöver egentligen är en distans samt en liten skruv för att hålla komponenten på plats.

När man väl är färdig med det så är det egentligen bara in i Windows man behöver ta sig till för att sedan hitta hårddisken och i sin tur göra en första formatering av den. Det är sällan, kan hända men dock sällan att man måste in i bios och röra runt för just i bios vill man kanske hålla sig borta ifrån.

Vi har endast installerat NVMe SSD på stationära PC och aldrig i en bärbar dator men principen är densamma och det är minst lika lätt att installera NVMe SSD på en bärbar dator.

Western Digital Black 3D NVMe SSD erbjuds i tre olika storlekar 250 GB, 500 GB och 1 TB där priset kan skilja sig en hel del, dock skulle jag säga att 250 GB för en NVMe SSD är alldeles utmärkt och prislappen hamnar på under 1 000 kronor.

I nuläget är Western Digital Black 3D NVMe SSD den bästa hårddisken i sin klass som vi har testat. Vi har tidigare provat på NVMe SSD som är anpassat för gaming där prestandan spelar stor roll, men jag kan nog säga att bara för ordet gaming används så är det inte alltid bättre, WD gör detta betydligt bättre genom att ge oss högre prestanda till ett lägre pris.

Western Digital Black 3D NVMe SSD
 • 9/10
  Prestanda - 9/10
 • 7/10
  Design - 7/10
 • 7/10
  Installation - 7/10
 • 8/10
  Pris - 8/10
7.8/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


9 + 6 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.