Test: Roccat Leadr

Roccat visar upp sin trådlösa mus som fortfarande är utrustad med flertalet knappar samt en optisk sensor som många söker.

Roccat blir allt större och dom tar allt mer plats både på events men även på marknaden när det kommer till att ta fram utrustning för gamers.

Jag har haft möjligheten att prova på från alla möjliga tillverkare och kan ganska snabbt dra slutsatsen att det är en stor skillnad, inte bara pris utan på kvalitén som till en början är jätte bra men som med tiden ger upp, inte når upp till det som kunden förmodligen förväntar sig och vad det kostar.

Roccat har vi precis börjat få in på redaktionen och det har varit blandade känslor. Roccat är väldigt duktiga på att få deras produkter att se tilltalande ut, förpackningen är verkligen som skapade för gamers där det inte handlar om att vara stilren utan istället ha så mycket information och visa upp produkten på bästa sätt.

Roccat Leadr är en trådlös mus som laddas på ett lite annorlunda sätt, principen är densamma men musen i stort sett ”står upp” på denna laddplattan för att göra allt lite annorlunda och visst det ser väl så dumt ut men kanske lite meningslöst. Batteritiden dock ska vi inte klaga på då vi kunde använda musen i flera dagar utan att ladda den, men eftersom det är såpass enkelt att ladda den så lägger man den automatisk på sin laddplats.

När det kommer till designen av Leadr så är min första reaktion att den är stor, nästan lite onödigt stor men fortfarande ergonomisk och när man använder Leadr så känns det allt mer och mer naturligt fastän storleken. Leadr är utrustad med totalt 14 knappar och när man tittar på den först så ser det konstigt ut, men placeringarna på alla knapparna är bra och användbara. Alla knappar kan man självklart ställa in via mjukvaran Swarm själv hur man vill ha det. Knappen som jag blev väldigt förtjust i är ”scrollen” vid tummen som inte är en scroll med klickande steg utan mer en flytande scrollknapp.

Något som jag alltid hyllat Roccat för är deras materialval och hur kvalitetskänslan känns som Leadr lever upp till också om kanske inte bäst av alla Roccat produkter som vi har testat.

Laddstationen är dock onödigt stor enligt mig, förutom att man laddar Leadr där så är detta även mottagaren så det gäller att inte ha den alldeles för långt bort. Vill man inte använda Leadr trådlöst så går det självklart att koppla en sladd direkt in i musen istället för laddstationen.

Eftersom Roccat jobbar med gaming utrustning så är det nästan självklart att Leadr är utrustad med RBG-belysning som lyser upp Roccat-loggan på musen och detta görs diskret. Vill man inte ha detta och spara på batteriet går det enkelt att stängas av via mjukvaran.

Roccat Leadr är utrustad med den optiska sensorn Pixard PMW 3361 som i dagsläget ska vara den bästa optiska sensorn ute på marknaden och visst gör den ett bra jobb, men vi har varit med om andra sensorer som är bättre och helt buggfria, Leadr hade tyvärr lite prestanda problem för oss som försvann lika snabbt men som tyvärr fortfarande fanns där. 12 000 DPI är max och det är nog inte allt för många som använder just så hög DPI men möjligheten finns, lägsta är 400 DPI.

För att använda Roccat Leadr till max både sensor och annan hårdvara så gjorde vi detta på en av Roccats egna musmattor vid namn Taito. Taito kan man välja i olika storlekar men ytan man jobbar på är densamma och det märks ganska snabbt att denna musmattan är som skapad för Roccats möss. Vi valde även att testa en tidigare Roccat mus vi haft på redaktionen Kone AIMO där båda mössen verkligen ger topprestanda med hjälp av bara musmattan. Skulle man satsa på en musmatta så rekommenderar vi alltid en XL-matta om platsen finns för det.

Största problemet som jag personligen verkligen avskydde hade egentligen inget med musen i sig att göra när det kommer till hårdvaran utan det var mjukvaran. Roccat har sitt egna program som dom kallar för Swarm där man gör alla inställningar för musen och här har vi en mjukvara där gränssnittet verkligen är hemskt, till en början lite svårt att lära sig hur man ska navigera sig och väldigt mycket onödiga knappar samt information under dom olika flikarna. Man kan som många andra gamingmöss ställa in olika profiler som man med enkla knapptryck kan ändra på.

Det är svårt att säga om Roccat Leadr är inriktade mot FPS, MMO eller något helt annat. MMO skulle man kunna säga då det inte är allt för snabba rörelser men man har ändå 14 knappar att jobba med. Men placeringen av knapparna passar inte MMO fastän dom är många. FPS skulle jag inte rekommendera då musen inte klarar av alla dom snabba rörelser som uppkommer i FPS-spel samt att det finns onödigt många knappar för just FPS. MOBA skulle funka där knapparna finns som man använder till och från samt inte allt för snabba rörelser.

Laddstationen är onödigt stor enligt min smak och hade gärna sett nån typ av USB-dongel eller möjligheten till att skippa den enorma laddstationen utan att bli av med trådlösa funktionen.

Roccat Leadr är en bra mus, den är trevlig att använda både i kontorsmiljö och spelmiljöer men det finns en bit kvar för Roccat att gå för att jag verkligen ska kunna säga att just Leadr är den ultimata trådlösa spelmusen.

Priset på Roccat Leadr ligger på ungefär 1 500 kronor vilket är ett bra pris med tanke på vad man får och en mus som kommer hålla sin kvalitet i några år. En helt ok investering om man är ute efter en trådlös mus.

Roccat Leadr
 • 6/10
  Design - 6/10
 • 6/10
  Prestanda - 6/10
 • 6/10
  Funktioner - 6/10
 • 5/10
  Pris - 5/10
5.8/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 + 1 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.