MSI bevisar att en bärbar speldator inte behöver vara tjock och klumpig utan är minst lika tunn om inte tunnare än en ”vanlig” laptop.

Vi är långt ifrån ensamma om att betrakta en bärbar speldator som tunn men MSI har motbevisat detta nu och äntligen kan vi se att med dagens teknik kan göra betydligt tunnare maskiner än tidigare.

GS63 är ett svar på detta som MSI gett oss chansen att testa och här märker vi snabbt att MSI har en hel del erfarenhet när det kommer till bärbara datorer speciellt när det kommer till maskiner med hög prestanda.

MSI G63 väger strax under två kilogram och är endast 17,7 millimeter tjock vilket kanske inte låter särskilt tunt men när ni läser vad som gömmer sig under skalet får man sig en tankeställare och undrar HUR MSI lyckats med detta.

ModellMSI GS63
Dimensioner och vikt380 x 249 x 17,7 millimeter
Vikt: 1,8 kg
Skärmstorlek15,6 tum 1920 x 1080
GrafikNvidia Geforce GTX 1060
ProcessorIntel Core i7 6700HQ, 2.6 GHz
Minne16 GB DDR4 (2×8)
2133 MHz
LagringSSD: 256 GB
HDD: 1 TB
Anslutning1x USB 2.0
3x USB 3.0
1x USB 3.1 Type-C
1x Mini displayport 1.2
1x HDMI 2.0
1x SD-kortläsare
1x Ethernet Killer Gigabit
NätverkWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 och 5,0 GHz)
Bluetooth 4.1
PrisFrån 15 999 kronor

Skärmen är på 15,6 tum och här har man även möjligheten att välja en 4K-skärm om man har det kravet men vi ser att man ska avvakta med 4K-skärmar ett tag till om man inte verkligen behöver det och detta främst grafikkorten som ska hantera det har kommit en lång bit och speciellt med Nvidias 1000-serie.

GS63 är helt täckt i borstad metall vilket tyvärr gör att fingeravtrycken kommer att finans där och synas men något som i stort sett får leva med vilken laptop vi i stort sett väljer. Undersidan har MSi valt att täcka med något tygmaterial så den uppvärmda metallen inte ligger rakt mot benet eller annat men tyvärr gör det inte så stor nytta då datorn fortfarande bli extremt varmt när vi får GS63 att jobba och ännu mer om man har laddaren inkopplad samtidigt. Men GS63 är fortfarande en speldator där man får räkna med att det kommer bli väldigt varmt och som vanligt rekommenderas det inte att man har den i knät under tiden man spelar och det bästa hade varit att ha kylplatta under som tar ner temperaturen ett par grader vid hög påfrestning.

MSI GS63 har en hel del portar och alla sitter på sidan vilket betyder att hela baksidan är skapad för att blåsa ut all värme.

På vänstersida hittar vi en 3.5mm för hörlurar och en separat för mikrofon, tre stycken USB 3.0, SD-kortläsare samt en Gigabit ethernet port via Killer E2400.

Högersidan har också en hel del portar USB 2.1, USB 3.1 (Type-C), HDMI 2.0 samt Mini Display 1.2. Här hittar vi även ingång för strömadaptern men av nån anledning har MSI även valt att sätta strömknappen på sidan som gör att man kan komma åt knappen väldigt lätt av misstag.

Tangentbordet står Steelseries på och det kan vi säga märks ganska väl både när det kommer till placering av tangenterna men även känslan i varje knapptryckning. Eftersom det är en gaminglaptop så är det självklart tangentbord som utrustas med LED RGB belysning som är uppdelat i tre individuella ljuspunkter, man kan alltså ha olika färger på tre olika delar av tangentbordet. Ett minus som vi hade svårt för redan från början var enter-knappen som var en liten knapp fastän det var ett nordisk layout på tangentbordet, vi har inte varit med om detta tidigare samt är man van vid en stor enter-knapp tar det tid att vänja sig vid en liten.

Ett annat minus som vi hade svårt för var pekplattan som har stöd för olika gester men hade svårt att registrera dessa men även vanliga klick och en vanlig användning av pekplattan var väldigt strulig och vi blev tvungna att koppla in en mus tillslut. Det är inte första gången vi är med om detta på en MSI laptop och vi hade hoppats på att dem hade lärt sig av sina misstag.

När det kommer till prestandan så finns det inte mycket att klaga på och när vi testar på krävande spel som Battlefield 1, GTA 5 och Total War: Warhammer. När det kommer till Battlefield lyckades vi maxa grafikinställningarna och fortfarande ha en stadig FPS, samma gällde GTA 5 och Total War: Warhammer.

Värt att tänka på är att detta är fortfarande inte de kraftfullaste kortet från Nvidia som även har ett GTX 1080 som erbjuds även de i gaminglaptops men 1060 fungerar alldeles utmärkt.

Ett stort plus med GTX 1000-serien är att de har alla stöd för VR och så även GS63 som i sitt namn även heter GS63VR som man enkelt kopplar in via HDMI. Det följer dock inte med någon VR-headset när ni köper denna dator men det är alltså inga problem att koppla in ett i framtiden.

MSI är inte endast duktiga på hårdvara utan har även utvecklat egen mjukvara såsom MSI Dragon Center som hjälper till att hålla koll på temperatur samt möjligheten att överklocka CPU och GPU med några enkla knapptryck. Man behöver alltså inte gå in i bios eller dylikt längre för att klocka en dator men som vanligt gör man all överklockning på egen risk.

MSI GS63 är en utmärkt gaming laptop och äntligen så får vi det bevisat att även ett kraftpaket när det kommer till laptops kan vara tunna samt relativt lätta. Hårdvaran som erbjuds i GS63 gör att man kommer klara sig ett par år framöver och behöver inte oroa sig för att spelen ska bli allt för krävande, ännu bättre att laptopen redan från start är redo för VR som ser ut att kunna bli något riktigt stort inom kort.

Fastän det finns några få negativa aspekter med GS63 så det betydligt mer positivt som gör att en laptop som denna är en god investering och man är mer eller mindre framtidssäkrad ett tag framöver. En gaming laptop kostar en hel del men man måste även tänka på att man får den senaste hårdvaran oftast samt att man införskaffar sig ett paket som ska klara av det mesta inom spel men även mycket annat.

Omdöme

Vi har tidigare fått testa på laptops från MSI och första intrycket har oftast varit gott och så även denna gången med GS63.

GS63 överraskar oss på flera saker men främst är det just hårdvaran som överraskar och visar att även en laptop kan ha hårdvara som klarar det mesta på max. Möjligheten finns att överklocka grafikkortet samt processorn men är absolut inget måste och man klarar sig mer än väl på att köra på ”standard” inställningarna.

Storleken på själva laptopen är något annat som överraskar då den är extremt tunn om vi jämför med andra gaming laptops som vi testat och att den väger under två kilogram.

Prislappen på GS63 må vara lite hög då de börjar på cirka 16 000 kronor men för detta priset är man även säkrad ett tag framöver när det gäller hårdvaran och skulle man nu köpa en gaming laptop idag så är det extremt viktigt att ni håller koll på grafikkortet och från Nvidia är det 1000-serien som gäller både när det gäller prestanda men även stödet för VR.

MSI har bevisat att gaming laptops kan vara tunna men kraftfulla, det ska bli kul och se om konkurrenterna kommer kunna skapa nån värdig motståndare.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Tveka inte att vara med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 + 6 =


Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.