Test: Logitech MX Vertical

Att hitta en ergonomisk mus är svårt, Logitech har tagit fram en annorlunda mus men är den ergonomisk för alla?

Ergonomiska prylar, speciellt möss kan se väldigt annorlunda ut mot vi annars är vana vid. Logitech har nu tagit fram en ny ergonomisk mus vid namn MX Verical och namnet på musen är inte helt långt ifrån hur den faktiskt ser ut eller hur man håller den.

Att sitta ergonomisk och använda våra hjälpmedel så ergonomiskt som möjligt är inte alltid lätt, man kanske inte bryr sig om hur det ser ut men det tar tid ibland går det inte alls att vänja sig vid något som skulle vara bättre för oss men kanske i slutändan tar ner arbetstempot.

Logitech MX Vertical är en mus som är vinklad 57 grader så att vi håller handen en helt annan position än vi annars är vana vid med en datormus. Det är en fast vinkel så man kan inte välja hur många grader man ska vinkla handen, men just dessa 57 grader gör att det är relativt skönt att hålla i musen, men det är ovant och det tar definitivt tid att vänja sig vid det.

Logitech MX Vertical har en lättare räfflad gummiyta som gör det lättare att greppa tag i musen och den sitter i handen utan några som helst problem. Utöver det så är musen väldigt stilren och man har egentligen bara dom traditionella knapparna vi är vana vid hos en mus.

MX Vertical är dock ganska stor mus så har man lite kortare fingrar kan det bli svårt att vila handleden på bordet och i sin tur nå till scrollen på musen, man måste då lyfta handen vilket gör att hela poängen med det ergonomiska försvinner. Men att bara hålla musen i denna vinkeln gör att man får bort spänningar och annat som gör att man kan riskera att få musarm, det märks att Logitech har jobbat hårt med att få fram den mest ultimata musen för ergonomin.

Som många andra Logitech produkter är det bara att koppla in USB-dongeln som följer med eller köra via bluetooth, även denna musen har utrustats med ”easy switch” vilket gör det med ett enkelt knapptryck att man kan byta vilken enhet musen ska användas på, detta går att göra upp till tre enheter.

Logitech MX Vertical har funktioner som är precis det som behövs för en kontorsmiljö och inte mycket mer än så. Musen har 4 000 DPI som max vilket är alldeles lagom, det man är ute efter här eftersom det är en trådlös mus är batteritiden där Logitech säger att musen ska hålla i fyra månader, men även om det inte gör det så laddar man snabbt musen via USB-C.

Problemet som vi ser med Logitech MX Vertical är att det är en mus som kostar ungefär 1 200 kronor, men innan man köper denna mus så måste man verkligen prova den, se om den passar för användarens hand då vi inte kan rekommendera just denna musen om man har lite mindre hand, man hittar kanske sin lösning men det gäller som sagt att prova musen då.

Jag personligen tycker om att använda Logitech MX Vertical, men eftersom jag använder en ”vanlig” mus vid till exempel spelande så är det svårt att skifta mellan dessa två, att gå fram och tillbaka varje dag gör att jag får svårt att vänja mig vid MX Vertical, men skulle jag jobba med musen heltid så utan tvekan att jag hade börjat vänja mig och just att den är vinklad som den är gör det betydligt bekvämare att jobba med.

Logitech MX Vertical
 • 8/10
  Design - 8/10
 • 6/10
  Prestanda - 6/10
 • 7/10
  Funktioner - 7/10
 • 7/10
  Pris - 7/10
7/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 + 1 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.