Test: Linksys WRT32X

Att införskaffa sig en router idag kan känns som en djungel, men det viktiga är att veta ändamålet och denna gången fokuserar Linksys på gaming.

Linksys är ett företag som egentligen enbart jobbar med nätverkslösningar och denna gången handlar det om en router som mer eller mindre är anpassad för gamers, för dom som spelar mycket och kräver en stabil internetkoppling där kabel eller wifi inte ska spela något roll.

Men samtidigt som man vill ha så liten svarstid som möjligt i nätverket och specifikt när det kommer till spel så vill man heller inte behöva göra allt för många inställningar utan man vill att routern ska göra detta per automatik vilket Linksys WRT32X gör detta, delvis. Går man inte på inställningarna på routern så hittar man fler funktioner, till exempel hur prioriteringen inom nätverket ska se ut till olika enheter, en optimering som Linksys tagit fram tillsammans med Rivet Network som annars är kända för sina nätverkskort Killer där ni nog kan gissa att just dessa två kommer samarbeta bäst. Dessa nätverkskorten med just Killer-funktion är allt vanligare och dom flesta moderkorten har detta nätverkskort inbyggt, det som detta gör är att optimerar prioriteringen av nätverket och att man kortar ner ytterligare pingtid. Enligt andra som har testat detta då vi inte haft tillgång till ett killer-kort så har pingtider sjunkit från 80-141 ms ner till endast 21-40 ms vilket är en rejäl skillnad, men om man märker det i spel sen är en annan fråga.

Trådlös uppkoppling är något som vi alla mer eller mindre är beroende av och det gäller båda PC men även konsoler. Linksys har tagit detta ett steg längre där det erbjuds 600 Mbit/s på 2,4 GHz men hela 2 600 Mbit/S på 5 GHz som nästan känns som ett måste om man vill ha stabil uppkoppling mot sina konsoler och spel som kräver stabil uppkoppling. Vi hittar fyra stora antenner som vi hade hoppats på skulle hjälpa till med räckvidden men tyvärr så är det inte den erfarenheten vi får, räckvidden är ok men så fort det är tjockare betongväggar, egentligen bara en så blir signalen extremt svag och ibland såpass svag att det inte går att använda.

Att koppla upp sig trådlöst är ett alternativ, om man vill koppla upp sig med ethernet så är vi fyra stycken gigabit-portar på baksidan som nästan är ett måste för en gamingrouter samt att vi hittar en USB 3.0 port samt en USB 2.0/eSata port för att ansluta hårddiskar och plötsligt skapa ett litet NAS system inom nätverket.

När man ska ställa in routern första gången så är det som hos många andra tillverkare ett relativt enkelt gränssnitt första gången där vi steg-för-steg får en guide på hur vi ska ställa in routern för att bland annat byta ut lösenordet, döpa nätverket samt göra det möjligt för flera enheter att koppla upp sig samtidigt. Men efter det är det lite mer avancerade inställningar som kommer och gör det möjligt att ”balansera” nätverket med hjälp av olika prioriteringar, om man inte låter Linksys WRT32x göra detta automatiskt.

Det märks tydligt att Linksys har lagt energi på att ta fram funktioner och optimeringar för just gaming vilket även är inom den klassen som routern marknadsförs inom, men är detta en router för alla?

Nej, tyvärr är det inte det och då menar vi inte enbart för att det är för gaming utan för funktioner, inställningar m.m. som kan vara svårt för den med mindre kunskap. Samt att priset kan skrämma iväg många där vi för ett betydligt lägre pris kan rekommendera andra routrar för ett ”vanligt” hem som inte har allt för stora krav för till exempel pingtider. Linksys WRT32X är en perfekt router för ett hem med många konsoler och speldatorer och där man helt enkelt måste ha ett stabilt nätverk vare sig det är med kabel eller trådlöst.

Jag personligen gillar Linksys WRT32X starkt och detta då vi har flera konsoler på kontoret, flera datorer som kräver stabil uppkoppling och det är just här som routern visar sitt bästa där ingen blir drabbad av ”dåligt” internet hur många enheter vi än har kopplat upp. Priset är kanske ett minus men man får även valuta för pengarna om man väljer att använda routern till rätt ändamål denna gången.

Linksys WRT32X
 • 8/10
  Funktioner - 8/10
 • 8/10
  Kvalitet - 8/10
 • 7/10
  Installation - 7/10
 • 5/10
  Pris - 5/10
7/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Tveka inte att vara med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


1 + 2 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.