Vi har nu fått klämma på LG’s första klocka och för första gången testat Android Wear ordentligt, vad är de största fördelarna och nackdelarna?

Det är nog ingen som gått miste om smartwatchens framsteg världen över under det senaste året, Samsung har släppt ett flertal klockor det senaste året och under sensommaren har det i stort sett släppts en från varje tillverkare. LG är en av alla som släppt en klocka och detta gjorde de i samband med sommarens Google I/O då Google pratade en hel del om Android Wear, deras nya mjukvara som är anpassat för mindre skärmar, då främst klockor.

lg-g-watch

Design

Breda kanter och sladdrigt band, men på armen sitter LG G Watch skönt.

LG G Watch kör på samma spår som de flesta andra klockor, en rektangulär form med relativt breda, pianolackade, kanter som går ner och möts av en aluminiumram på sidan, mot huden är det vit plast. På den vita undersidan sitter laddkontakten vilket är små punkter som kopplas med laddaren via magnet. Här hittar vi också en lite, insjunken, knapp som tar oss till inställningar. Denna knappen sitter något osmidigt till då man måste ha någon form av smalt föremål för att kunna trycka in den. Andra klockor så som Moto 360 och LG G Watch R har denna knappen på sidan vilket är betydligt smidigare om man vill komma åt inställningar snabbt och smidigt.

Armbandet är i någon form av gummi, i vårt fall med vit färg. Detta gör det något sladdrigt och det ger en känsla av obalans med den något tunga och kompakta klockan. Men när den väl sitter på armen så ligger armbandet mjukt mot huden.

Då armbandet är kritvitt och något strävt så var vår första tanke att det kommer suga åt sig smuts och se mörkt ut inom någon dag, här har vi dock blivit motbevisade då armbandet är precis lika vitt som när vi öppnade kartongen efter någon vecka. Det mörka som kommit på den är runt spännet, detta har dock gått bort när man försöker ta bort det med fingret.

lg-g-watch-2

Appar

Den stora funktionen med en smartwatch är, precis som med smartphonen, att man kan nyttja appar. Google Play har en egen kategori för appar som är anpassade för just Android Wear. Det finns musikkontroll, träningsappar, appar för sociala medier, navigeringsappar och mycket mer. Det följer så klart även med ett par appar så som Google Now och en stegräknare.

Apparna installeras på telefonen som vanligt och öppnas sedan, på ett inte helt självklart sätt. Genom att dubbelklicka på skärmen så startar man Google Search, här drar man neråt och väljer “starta…” längst ner, de Android Wear-appar som är installerade på telefonen listas nu på klockan och man kan starta den app man är intresserad av. Tyvärr kan man inte lägga till appar på ”startskärmen” då den endast visar det som är aktuellt just nu, enligt Android Wear. Det som oftast visas är antal steg, aktuella notiser samt vädret. Android Wear är Google Now’s förlängda arm vilket gör att det som kommer upp i Google Now också visas i klockan.

Får man dock väl upp en app så fungerar den bra så långt vi har sett. Alla appar går tyvärr inte, som med notiser, att öppna i telefonen i fall man skulle vilja jobba vidare med appen på en större skärm. Exempelvis kan du inte vara inne i Runkeeper på klockan och välja att öppna upp Runkeeper på telefonen, däremot aktiveras Runkeeper på telefonen så all data sparas på ditt konto när du startar en löprunda på klockan.

lg-g-watch-4

Batteritiden

Man bör räkna med att ladda varje natt, men är man sparsam kan det räcka upp till två dagar.

En traditionell klocka har ju batteri som räcker i åratal, det gäller såklart inte LG G Watch och andra smartwatches, här får man vara glad om den klarar sig i två dagar. Vi har testat att använda den både med skärmen konstant aktiv och avstängd när den inte behövs. Med det senare alternativet så använder den de sensorer som sitter i klockan för att tända skärmen när man lyfter på armen och ska kolla på klockan. Självklart märks det en skillnad på batteritiden beroende på om skärmen är tänd eller släkt, på en hel dag sparade vi ungefär 10 – 15% batteri på att låta skärmen vara avstängd, något som den lika gärna kan vara då vi inte märkte någon direkt irritation på att missa hur mycket klockan var. Vill man tona ner skärmen snabbare så kan man också lägga sin hand över den så släcks den ner något.

Med skärmen tänd fick vi ungefär 15% kvar när den skulle läggas på laddning, med skärmen avstängd höjdes dessa procent till 25 – 30%. Det ska dock nämnas att klockan fått jobba hårt i våra händer då den har aviserat många notiser vilket tänder skärmen, så får man inte speciellt mycket notiser så kommer denna skillnaden bli större och eventuellt kan man få ut två dagar om man kan leva med att ladda klockan lite tidigare den andra kvällen.

När det kommer till telefonens batteri så märks det inte av speciellt mycket om klockan är ansluten eller ej, detta bevisar att Bluetooth 4.0 (LE) gör sitt jobb med att vara extremt energisnålt. Bluetooth 4.0 är ett krav för att kunna använda klockor och armband då det annars skulle dra betydligt mer batteri, både för klockan och telefonen. LE står för “Low Energy” och är den senaste standarden för Bluetooth som inte skickar över stora mängder data som musik eller liknande.

lg-g-watch-betyg

Omdöme

LG’s första klocka, G watch, har sina fördelar och nackdelar. Det som är positivt med nackdelarna är att det mesta ligger i mjukvaran, till skillnad från den mobila versionen av Android så är LG G Watch fri från egen mjukvara vilket borde ge snabbare uppdateringar, likt Nexus-serien. Google kommer troligtvis även satsa mycket på att uppdatera Android Wear under hösten/våren som kommer. Därmed kommer LG G Watch, tillsammans med de flesta andra Android Wear-produkter, bli bättre och bättre relativt snabbt.

Men det finns dock ett par hårdvarudetaljer som kan kännas ogenomtänkt, först och främst att knappen som tar användaren till inställningar sitter undertill och kräver ett smalt föremål för att komma åt. Detta gör att man antigen måste ta av sig klockan eller gå in via Google Search/Now (dubbelklick på skärmen) och därefter scrolla ner till inställningar.
Bandet är väldigt sladdrigt och obalanserat jämfört med den tunga solida huvudenheten, detta må vara en smaksak, men det ger en konstig/billig känsla. Sen hade vi gärna sett någon snabbknapp till apparna som finns på klockan.

LG G Watch får en svag Bra-stämpel av oss då vi ser potentialen i enheten, men det kommer kräva mycket arbete från Google’s sida för att göra mjukvaran bättre och främst mer anpassat för det Svenska språket, något som är väldigt viktigt med en smartwatch då mycket av dess funktioner sitter i just språket.

[column size=one_half position=first ]

Fördelar

+ En öppen mjukvara med en positiv framtid[/column][column size=one_half position=middle ]Nackdelar

– Obalanserat materialvsl

– En ofärdig mjukvara

– Inte kompatibel med det Svenska språket

[/column]

Tidigare artikelPodcast: Teknicast #80
Nästa artikelVideo: Teknikhypefamiljen S.01 – E.04

2 kommentarer

  1. Och den tål vatten?
    Nä, misstänkte det. Det kan vara en fördel att armbandet är sladdrigt, då klockor är en orsak till att många bryter båtbenet som sitter i handleden. Det tar c:a 2 månader att läka.

    • Den är IP67 klassad och tål vatten till en viss del (1 meter i 30 minuter ungefär). Att man bryter benet beror troligtvis mer på själva enheten i sig än på hur vida armbandet är fastare eller sladdrigare skulle jag gissa?

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn