Test: LG Optimus F5

 LG F5, en smidig mellanklassmobil som lägger mjukvara före hårdvara.

Idag är det hårdvara som gäller, det ska vara många kärnor, mycket RAM och hög PPI. Men i själva verket så borde mobilutvecklingen stanna upp och tänka om. Optimera mjukvaran till hårdvaran, lära sig hur alla komponenter fungerar. Motorola och Google visar upp en helt ny mobil med ”gamla” specifikationer. Men mobilens mjukvara är optimerad och gjord för hårdvaran, Lite så känns det med LG F5. LG har fått med sig mycket utav mjukvaran från dyrare modeller som Optimus G till F5. Funktioner som att multitaska med miniatyrfönster ovanpå den aktuella appen och så vidare.

Mjukvara

LG har valt Android 4.1.2 vilket är en lägre version än sin (troligtvis) största konkurrent Samsung Galaxy S4 mini (SGS4 mini) som kör Android 4.2. Men till skillnad från SGS4 mini så bär LG F5 med sig ett flertal smidiga funktioner från storebror. Trots detta så är det ett helt klart godkänt flyt i telefonen. LG skickar, i vanlig ordning, med ett par egna appar som kan kännas mer eller mindre irrelevanta. Men det är ett av deras sätt att göra telefonen till en LG-upplevelse samt i viss mån få in pengar från en tredje part. Det är mest ”bra att ha” appar så som alarm, miniräknare, ordbok (dock inte för det Svenska språket), filhanterare med mera.

En väldigt smidig detalj som LG har lagt in i Optimus UI är att det är väldigt enkelt att avinstallera appar direkt från hemskärmen, något som iOS har en stor fördel i. När du är på hemskärmen så håller du inne en valfri app och drar sedan till ”app info”. I vanliga fall så kommer du nu in i inställningar och ser information om appen, men LG har nu valt att öppna ett pop-up fönster där den viktigaste informationen står samt valet att avinstallera.

LGF5.farm

Hårdvara

LG F5 känns stabil att hålla i, storleken ligger bra i handen med sin skärm på 4,3″. Den IPS LCD panelen som sitter i har en PPI på 256 vilket är relativt lågt idag, tyvärr känns den också lite ”matt” i färgerna.

Under skärmen sitter det tre kapacitiva knappar för tillbaka, hem och meny. Denna lösningen är troligtvis den sämsta då det inte är mjukvaruknappar som kan ge en större skärm vid film. En fysisk hemknapp är också trevligt att ha då man enkelt kan aktivera skärmen genom att trycka ett finger på knappen istället för ett ”nypgrepp” runt telefonen för att komma åt knappen på sidan. Men den sämsta lösningen verkar ligga i LG:s nya flaggskepp G2 där man måste lyfta upp mobilen för att aktivera skärmen då knappen sitter på baksidan under kameran.

De kapacitiva knapparna känns också tröga till och från (vilket förstör poängen med den typen av teknik). Många gånger upplevs det som om man vore tvungen att aktivera knapparna innan de blir aktiva.

lgf5.bak

Kameran

Det märks rätt tydligt att LG inte lagt ner speciellt mycket energi på kameran i F5. LG har monterat en 5 MP kamera på baksidan som inte är utrustad med blixt/lampa. Detta är negativt på flera sätt, dels blir det märkbart sämre bilder vid dåligt ljus. Det tar också bort en viktig funktion som dagens telefon har vilket är ficklampan, detta är ett stort minus då det ligger i hårdvaran.

Vad gäller bildkvalitén så är det inget att använda som kompaktkamera, färgerna går lätt ihop och bilderna blir oskarpa sålänge det inte är dagsljus. Sensorn är även ganska slö så rörliga bilder blir svåra att fånga på bild.

Här nedan kommer lite provbilder:

Benchmark

Vi har gått igenom LG F5 med 3D Mark för Android och blev positivt överraskade när mobilen kom över både SGS 4 mini Samsung och Galaxy S3. Bilderna nedan visar lite mer detaljerad information.

Specifikationer

Komponenterna i F5 är tagna från 2011/2012 års flaggskepp, det är ingen jättestyrka men ändå väl beprövade Snapdragon S4 plus CPU:n samt 1 GB RAM. Här nedan finner ni lite mer detaljerade specifikationer.

Modell LG F5 P875
Operativsystem Android 4.1.2
Mått (B x D x H) 64.5 x 9.3 x 126 mm
Vikt 131 gram
Processor Snapdragon S4 Plus
Dual Core 1,2GHz
Minne 1 GB RAM
Skärm 4,3″ IPS LCD
540 x 960 (256ppi)
Lagring 8 GB
microSD upp till 32GB
Kamera 5 MP (utan blixt/lampa)
Film: 1080p 30FPS
1,3 MP frontkamera
Batteri 2150 mAh
Anslutningar microUSB
3,5mm uttag
Nätverk Bluetooth 4.0
Wifi a/b/g/n
3G
Pris 2764kr (enligt Prisjakt)

lgf5.betyg

Omdöme

LG F5 får en väldigt stark bra-stämpel som väger över mot en bättre-stämpel. Det F5 faller på är avsaknaden av fotolampa och relativt tråkig kamera. Är detta funktioner som inte är viktiga för dig så är F5 ett väldigt bra alternativ. Bristen på fotolampa ger inte bara sämre bilder vid dåligt ljus utan det tar också bort den smidiga ficklampan man alltid bär med sig.

LG F5 är en prisvärd och bra telefon som satsar mer på att få med mjukvaran från toppskiktet än att hålla en högre standard på hårdvaran. Trots den ”gamla” hårdvaran så har F5 ett bra flyt som ger en positiv upplevelse. Allt speglas dock på den relativt tråkiga skärmen och knapparna under den har inte riktigt den respons vi önskar oss.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Tveka inte att vara med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 + 7 =