Test: BenQ PD3200U 4K monitor

Att ha en skärm med 4K-upplösning blir allt vanligare, men har BenQ lyckats skapa den ultimata skärmen för detta till ett ”vettigt” pris? Vi testar BenQ PD3200U.

När det kommer till skärmar och speciellt från BenQ så är oftast just gaming det som vi som många andra tänker på, men BenQ gör mycket mer än bara skärmar för just gaming och ärligt talat nu när vi fått lite mer kött på benet om vad BenQ gör för skärmar så är just gaming-delen väldigt liten med deras kompetens.

Upplösning har varit något som skärmtillverkare kämpat länge med men nyligen så har även skärmarnas uppdateringsfrekvens (frame rate) varit på tal och ju högre desto bättre. Gamingskärmar till exempel ska helst inte ha något under 120 Hz, några har till och med upp emot 240 Hz, allt för att spelen ska flyta på och ge den känslan som alla är ute efter som vi en gång i tiden hade med tjocka skärmar (CRT).

Vi har fått chansen att prova på BenQ PD3200U som inte är vår första 4K skärm men istället första skärmen som har 4K-upplösningen och gör sitt jobb bra, riktigt bra. Flera av oss på redaktionen spelar titt som tätt och inte alla sitter på en gamingskärm utan vill istället ha rätt upplösning, rätt storlek och tillslut en skärm som ser någorlunda bra ut på skrivbordet. BenQ PD3200U är en skärm som nästan har allt detta.

Upplösningen som är 3840 x 2160 och en upplösning som vi i nuläget inte kan vara utan. Nej, ni behöver inte oroa er för att allting i Windows eller Mac blir minimalt litet utan detta kan man ställa in enkelt som vi har gjort men väljer ändå att ha det så litet som möjligt, främst för att vi vill ha stor arbetsyta men även för vi vill utnyttja dessa 4K.

BenQ PD3200U är först och främst en ”designskärm” som BenQ kallar det och detta menas att man har fokus på det mer kreativa såsom bilder och videos där just färgerna ligger i stort fokus och detta är något som måste ställas in rätt om man har ögat för det, skulle man inte ha det finns det både mjukvara eller andra tillbehör som hjälper till med dessa inställningarna.

Något som säkert många undrar över är hur skärmen klarar sig när det kommer till spel på PC eller konsol och måste säga att vi blev överraskade, positivt överraskade. Vi testade först och främst att spela på PC och vi valde att testa på spel som Destiny 2, Battlefield 1 och PUBG där vi kanske inte helt oväntat hade velat ha betydligt högre än 60 Hz men det gick fortfarande smärtfritt att spela och detta i 4K utan problem. Men när det gäller just PC så vill man ha så hög Hz som möjligt och framför allt i FPS-spel som vi testade skärmen på. När det gäller konsol sen så är det inte lika farligt, konsol får oftast nöja sig med 30 FPS vilket gör att 60 Hz blir alldeles utmärkt och att dessutom kunna utnyttja PS4 Pro och Xbox One X till sin fulla potential med skärmen är ett stort plus. Att spela i 4K är något som dom flesta bör uppleva då det verkligen är snyggt, detaljerat och en upplevelse för sig. Även responstiden på skärmen är hög enligt vissa gamers på 4 ms som kan påverka om man verkligen är ute efter lägsta möjliga, BenQ PD3200U har heller varken stöd för G-sync eller Freesync vilket kanske inte är så konstigt då dom båda är anpassade för just gaming och gamingskärmar.

Att ha en skärm till sin PC på 32 tum kunde en gång i tiden låta enormt, 32 tum var ändå något som våra tv-apparater hade i storlek som ”standard” tills utvecklingen gick snabbare än nånsin. Nu efter ett par veckors användning kan vi säga att 32 tum är kanske inte helt bra anpassat för spel, speciellt om man inte kör någon typ av precision spelande, men att använda denna stora yta med den höga upplösningen är alldeles utmärkt till allt annat, allt från bild- och videoredigering till att jobba med webbutveckling eller bara använda skärmen till vardags, vi har ärligt talat lite svårt att gå ner några tum nu till 27 tum som är steget lägre, men det går. Värt att tänka på är att skärmen tar plats, främst för sin storlek och det gäller att hitta fästen som passar till denna storleken om man har den på en ”arm” eller väggen.

BenQ har enligt mig alltid varit duktiga med att leverera skärmar som är bra inställda redan från dag ett, man behöver inte göra allt för mycket inställningar på skärmen förutom kanske välja sin typ av profil som passar en bäst sen är det bara att köra, lite så är det även med BenQ PD3200U där vi har gjort några fåtal inställningar gällande färger samt ljusstyrka på skärmen, annars har vi kört på med ”standard” inställningarna från BenQ direkt utan några som helst problem.

En annan liten detalj som vi inte riktigt tänkt på när det kommer dagens nya skärmar är att dom faktiskt har inbyggda USB-hubbar och så även BenQ PD3200U som ger oss tillgång till totalt fyra USB-portar på två olika platser, fram samt på sidan av skärmen. Minneskortläsare brukar också vara något som finns tillgängligt i skärmarna men tyvärr saknar just denna skärmen det.

Omdöme

BenQ PD3200U är en toppen skärm, det är bland dom billigare 4K-skärmarna ute på marknaden som samtidigt erbjuder en prestanda som kommer passa dom flesta. Just 4k-upplösningen är fortfarande relativt nytt och fastän alla känner till det så har vi inte allt för många skärmar eller hårdvara som klarar av detta utan problem, utan förutom en skärm som klarar av 4K måste vi även har hårdvaran vilket ibland brukar göra att priserna ökar. BenQ PD3200U är dock en väldigt bra start när det kommer till att införskaffa sig en första 4K-skärm och är ni oroliga för storleken behöver ni inte det, förutom om ni är oroliga för plats/yta som skärmen kommer att ta upp på skrivbordet.

BenQ PD3200U
 • 9/10
  Storlek - 9/10
 • 10/10
  Upplösning - 10/10
 • 8/10
  Anslutningar - 8/10
 • 8/10
  Funktioner - 8/10
8.8/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Tveka inte att vara med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


7 + 7 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.