Jag har ärligt talat aldrig tidigare spelat ett Yakuza spel, inte vad jag kan minnas men det har varit svårt att inte läsa om det eller se på trailers.

Vi är oftast vana vid att spela uppföljare till spel men det väcker också en hel del frågetecken som Sega har tänkt på och det är just dessa frågor som vi ska få svar på nu men det börjar med en massa frågor redan från start.

Eftersom allting utspelar sig i Japan så är just dessa miljöer väldigt olikt det vi är vana vid här i söder, men ändå ett mysigt och perfekt miljö för just detta spel.

Dem två huvudpersonerna Kazuma Kiryu och Goro Majima är karaktärer som finns med i tidigare Yakuza spel vilket kanske inte är så konstigt eftersom det är i detta spel vi ska få så många svar som möjligt.

Båda karaktärerna är typiskt sådana Japanska gangsters som vi i söder är vana vid men med kanske en lite mjukare attityd när det kommer till dialogerna, men dock så smäller det ganska snabbt när det kommer till att hamna i slagsmål och just fighterna i spelet är det lite mer unika.

Det kommer inte som någon större överraskning att dessa karaktärer samt många andra är proffs på kampsporter där det finns olika kombos att lära sig och stilar att ta ner sina fiender på.

Det finns två olika öppna världar man kan röra sig i och det finns en hel del att göra, det går till och med att gå in i en butik för att prata lite eller handla något “nödvändigt”.

Uppdragen har inte särskilt stor variation där det gäller att leta rätt på “viktiga” personer och sedan helt enkelt banka skiten ur dem.

Dessa slagsmål innehåller som vi nämnde tidigare olika kombos samt en hel del slow motion scener som får det att se extra brutalt ut.

Storyn berättas lite annorlunda Yakuza och det har det gjort i alla spelen vilket gjort att spelet sticker ut mot andra.

Något som jag alltid tyckt om med japanska spel eller filmer är deras karaktärer och speciellt om det är en bad guy med i bilden. Yakuza 0 har väldigt starka karaktärer som man snabbt vill lära känna mer utav och fastän det känns som att dem försöker vara seriösa så är det just humorn som tar över och gör det svårt att inte skratta då och då.

Dialogerna i Yakuza 0 är på japanska och det är nästan ett måste, skulle dem varit på engelska skulle betyget blivit rejält lågt. Det är svårt att ta detta spel på allvar då dialogerna ärligt talat är katastrof men det finns en humor som vi känner igen från andra titlar med det asiatiska i baktanke.

Grafiken är inte riktigt det som Yakuza är kända för och så heller inte här, det är ingen katastrof men heller inget som vi riktigt lägger allt för mycket tyngd på utan här är det dialoger, strider och karaktärerna som står i fokus och med all rätt.

Miljöerna som vi nämnde tidigare är helt fantastiska och eftersom vi i söder inte riktigt är vana vid samma som dem i Japan så är nästan allt väldigt speciellt och unikt för oss.

Omdöme

Yakuza 0 är ett perfekt spelet om man aldrig tidigare spelat ett Yakuza och för mig som detta blev det första spelet känns det som att man inte kunnat börja på ett bättre sätt. Uppföljare i all ära till spel men ibland kan det ställa till det om man inte spelat några tidigare.