Pilbågar, robotar, massa action… vad kan gå fel egentligen? Sonys satsning på en ny Playstation ikon ser ut att ha gått vägen denna gången.

Gänget bakom Killzone-spelen är tillbaka och denna gången med något helt nytt både för dem men även för alla andra.

Horizon Zero Dawn utspelar sig i framtiden där jorden mer eller mindre har gått under helt och där tiden för mänskligheten mer eller mindre har backat och vi lever återigen med pilbågar och spjut, dock är fienderna annorlunda denna gången.

Robotar som liknar dinosaurier eller andra djur som vi annars är vana vid finns i stort sett vart man än rör sig, vissa är rädda för en andra vill bara slakta en, det är här våra vapen kommer till nytta. Dock är det inte endast robotar som vi får strida mot utan även andra människor som tillhör en annan stam och som inte helt oväntat vill ta mer makt och mer plats på kartan vilket ibland kan ställa till det för oss.

Huvudkaraktären i spelet är Aloy som redan vid sin ”födsel” hamnat på felsida och kallas för en outcaster, anledningen är att den stammen som hittade henne inte vet vem som är hennes mamma och dem tror att det är ”modernatur” som fött henne vilket gör att ingen vågar lite på henne, förutom en man, Rost som även blir han som tar hand om Aloy. Rost är inte en typisk fadersfigur men gör allt i sin makt för att beskydda henne och lär henne att överleva alla hemskheter som händer på planeten. Aloy har dock bara ett mål och det är att hon vill veta vem som är hennes mamma samt att hon vill bli accepterade av Nora Tribe, som är stammen som avvisat henne förutom en av ledarna som tycker att Aloy är unik på alla sätt och vis.

Det finns dock ett sätt för Aloy att få svar på alla frågor hon har angående sin födsel eller vart hon egentligen kommer ifrån och det är att ta sig igenom ett test som stammen har för den yngre generationen, men det är ett test som kan kosta henne och många andra livet, det är här träningen och vår tutorial drar igång.

Hela processen där vi lär oss hur stridssystemet samt levelsystemet fungerar har bakats in i samband med att Aloy växer upp och lär sig nya grejer, ett alldeles perfekt moment och en tutorial som vi inte vill eller kan missa för det vi lär oss där kommer vi ha stor nytta av längre fram i spelet, smart drag av utvecklarna att slå två flugor i en smäll.

Miljöerna som allt utspelar sig på är otroligt vackra och det finns en stor kombination när det kommer till just miljön, allt från snöiga och kalla bergstoppar till att vara i en djurrik skog med en massa vackra färger och underbar stämning.

Ett stort plus för Horizon Zero Dawn är att vi får vara med om miljöer och äventyr som vi inte fått vara med om i något annat spel och det som gör allt lite extra speciellt är att vi inte vet särskilt mycket om vår värld och vad som hänt, vart kommer alla dessa robotar ifrån? Varför gick ”jorden under”? Kan vi göra något åt detta?

Många frågor kommer och fler blir det ju djupare in i handlingen vi kommer som gör det svårt att vilja stanna, men dock finns det ett och annat sidouppdrag som vi har svårt att motstå och sidouppdrag finns det gott om. Dock är dessa inge måste och ärligt talat så är det bara XP vi vill ha genom dessa då själva storyn bakom varje sidouppdrag är ärligt talat ganska tråkiga.

Grafiskt är Horizon Zero Dawn alldeles underbart, fullträff på flera saker och det just detaljerna är något som man märker att utvecklarna har fokuserat på och det kan vara detaljer från att gräs och träd går sönder vi strider till att man kan se fjärilar och andra mindre insekter lite här och var.

Det som är väldigt tunt och ärligt talat rent av dåligt i spelet är dialogerna och röstskådespelarna som till en början är helt ok med Aloy, Rost och dem andra ”större” karaktärerna, men så fort vi kommer till sidouppdragen brister det och både dialogerna samt rösterna blir rent av katastrof.

Kontrollerna i spelet är också något som till och från brister, det är inte svårt att komma in i kontrollerna eller hela stridssystemet men till och från händer det att när vi ska skjuta pilar så börjar hon att vifta med sitt spjut istället vilket kan vara rätt så irriterande moment när man är i en bossfight.

Eftersom Horizon Zero Dawn är ett action-RPG så har ni en hel del loot att se fram emot och utrustning att modifiera samt byta ut, pilar måste man själv tillverka men görs väldigt enkelt med ett knapptryck och hela levelsystemet i sig är väldigt lätt att komma in i då man för varje level får en skillpoint som man sedan kan utnyttja på olika skills för att förbättra karaktärens förmågor och strids möjligheter.

Omdöme

Horizon Zero Dawn är utan tvekan perfekt nystart för utvecklarna Guerrilla Games och det märks ganska tydligt att Sony kommer satsa stort på spelet och karaktären Aloy. Det är nog inge tvekan om att vi kommer få se mer av dessa robotar och kanske även mer av Aloy.

Den största nackdelen som vi ser med Horizon Zero Dawn är att det endast släpps till Playstation 4 och att inte fler får njuta av ett såpass bra spel som detta är, tråkigt men acceptabelt.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Tveka inte att vara med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 + 9 =


Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.