Recension: Forza Motorsport 7

När vi inte trodde att ett racingspel som Forza Motorsport kunde bli bättre så motbevisas vi och detta rätt så rejält också.

Forza Motorsport 5 och 6 har tidigare släppts på Xbox One och ärligt talat var vi överraskade att redan två tidigare Forza Motorsport har släppts på samma konsol, men sen började vi även kolla upp när Xbox One släpptes vilket är, håll i er 2013.

Vi ska alltså spela ett racingspel på en konsol som nästan är fem år gammal och vi vet redan att när det kommer till just racing/bilspel att mycket fokus ligger på grafiken och att biluppdateringen ska vara på minst 60 FPS.

Turn 10 Studios är även denna gången studion som ligger bakom Forza Motorsport 7 och det märks allt tydligare att dom har erfarenheten men framförallt ett gott samarbete med Microsoft för att få ut så mycket kraft som det bara är möjligt i våra Xbox One konsoler.

Fastän spelen ser allt bättre ut för varje år och bilduppdateringen förbättras så har inte tidigare Forza Motorsport varit särskilt bra och tyvärr blivit spel som bara blev ”en i mängden”, men så blir det inte med Forza Motorsport 7.

Turn 10 har denna gången gjort en helomvändning och lagt mycket fokus på att få till känslan när vi kör alla 700 bilar som vi har att välja mellan. En viktig faktor för oss är att alla spel som Forza Motorsport 7 ska ha en bilduppdatering på minst 60 FPS och att man ska få känslan av att man sitter i bilen och kör fastän man kör med en handkontroll i sin soffa.

Karriärläget denna gången påminner en hel del från tidigare Forza Motorsport där vi spelar i olika klasser samt i olika ligor där vi egentlige märkte någon skillnad när det kom till svårighetsgraden förutom att vi hade möjligheten till att köra stor variation av bilar, allt från en supersportbil till en lastbil som var minst lika snabb som en sportbil, en variation som vi uppskattade och skapade en variation.

Av alla dessa 700 bilar som man kan välja mellan så är det konstigt nog ”endast” 32 banor som vi kan köra alla dessa bilar på vilket känns väldigt konstigt när det kommer till antalet bilar och banor. Dock kan banorna variera lite när det gäller rutt, väder samt omgivning vilket gör att 32 banor blir betydligt fler.

Då vi inte var allt för insatta i att spela Forza Motorsport 6 så var en av nyheterna för oss möjligheten till att kunna ”modifiera” sin bil eller sitt race på olika sätt, dessa modifieringar får man via loot boxar som man antingen vinner, köper för ingame valuta eller kan köpa via mikrotransaktioner (yes, mikrotransaktioner finns). Vi öppnade några fåtal lådor men valde att aldrig använda oss utav dessa egenskaper då vi ser det som onödigt i ett racingspel där allt enligt oss ska ligga i fokus på att köra bilar man annars aldrig får möjligheten att köra, njuta av fart och vind samt njuta av dessa stundvis stabila 60 FPS.

Äntligen har Forza Motorsport kommit tillbaka som vi en gång kände igen det på Xbox 360 fast så mycket snyggare och stabilare än någonsin tidigare. Med tanke på hur många bilar det finns att välja mellan så finns det nästan garanterat något för alla, vi har alltså möjligheten att köra bilar från 60-talet ända fram till nutid, t.om framtiden med tanke på vissa bilar som inte börjat säljas eller nånsin kommer komma ut på marknaden.

Forza Motorsport 7 är ett play anywhere-spel vilket betyder att man kan spela på båda Xbox One och Windows 10 under samma sparfil vilket är väldigt uppskattande och grafikmässigt väldigt lite varierande. Vi kunde naturligtvis maxa spelet mer på Windows 10 då vi har bättre hårdvara men när vi gjorde en direkt jämförelse med Xbox One så märkte vi ärligt talat inte särskilt stor skillnad när det kommer till detaljer mer än att 60 FPS även i olika väderlek var betydligt stabilare på PC än konsol, men att spela på Xbox One är fortfarande riktigt bra, spelet kommer enligt Microsoft vara ännu stabilare och se ännu bättre ut på Xbox One X, tyvärr inget vi haft möjligheten att prova på ännu. För alla som inte visste så finns möjligheten att spela Forza Motorsport 7 i 4K-upplösning och då pratar vi om 4K i 60 FPS vilket är ovanligt men hoppas på att bli allt vanligare i framtida bilspel.

Forza Motorsport har i sina tidigare spel varit kända för en och annan bugg men vi har ärligt talat inte hittat en enda under de tiotal timmar som vi hittills har lagt ner på Forza Motorsport 7. Tittar man runt lite på sociala medier så finns de men det brukar oftast vara att asfalten försvinner eller att bilarna inte får sina rätta färger och dylikt.

Forza Motorsport 7 kan vi utan tvekan säga är en lite som en comeback av ett äntligen riktigt bra Forza Motorsport och ett stabilt och snyggt sådant. Att det även släpps på PC nu som är minst lika stabilt om kanske inte snäppet bättre.

Men fastän allt kanske låter bra och smärtfritt med Forza Motorsport 7 så finns det fortfarande brister, inga brister i själva prestandan utan bristerna är att det inte är mycket nytt, det är nya bilar och nya banor men karriärläget är fortfarande väldigt likt tidigare spel och där skulle vi gärna vilja se något nytt. Forza Horizon som också är utvecklat av samma studio har dom gjort en hel del nytänkande och vi önskar att samma sak kunde hända med Forza Motorsport i framtiden.

Omdöme

Forza Motorsport 7 har sina brister men det ska man inte oroa sig över för det finns det betydligt fler spel som har. Men Forza Motorsport 7 är helt klart en värdig comeback och det märks tydligt att både Microsoft och Turn 10 har lärt sig en läxa när det kommer att skapa Forza Motorsport-spel som fansen har längtat efter.

Vi vet att det finns ett stort hat mot lootboxar i spel och nu när det även finns i Forza Motorsport 7 så gör det inte saken bättre, MEN detta kommer inte att påverka betyget på något sätt eftersom det är en funktion bara och påverkar inte spelets prestanda eller upplevelse på något sätt.

Forza Motorsport 7 är inte bara ett spel längre utan en upplevelse som vi tycker dom flesta ska ge en chans som sitter på en lite vassare PC eller Xbox One.

Forza Motorsport 7
 • 9/10
  Grafik - 9/10
 • 8/10
  Ljud - 8/10
 • 9/10
  Miljö - 9/10
 • 7/10
  Multiplayer - 7/10
8.3/10

Testutrustning

Processor: Intel Core i7-7700k
Grafik: MSI GTX 1080 Ti Gaming X (Vårt test)
RAM: 16 GB DDR4 3200 MHz
SSD: Kingston DC400 1600 GB (Vårt test)
OS: Windows 10 Pro

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Tveka inte att vara med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


7 + 4 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.